Rolf Öhlén

Avresa till Kortvasan 2010

25/2 2010
När jag kliver upp glimrar stjärnorna på himlapällen.
Efter frukost och datasurfande sätter jag mig i bilen och vänder kylaren mot öster och den begynnande gryningen. Nattens ögon har bleknat för det begynnande ljuset från Tellus närmaste stjärna.

I Bjästa stannar jag och tankar innan utfarten på E4:an. Det är inte mycket trafik. Utanför Hudiksvall svänger jag in mot Ljusdal. Jag passerar Forsa dit jag gjorde mitt första studiebesök med min gymnasieklass.

I Delsbo stannar jag för att lätta på trycket. Jag funderar. Los eller Järvsö – min grundskoleort och gamla tummelplats? Det blir över Los. Vid Hamra som ligger mitt ute i skogen ser jag en man tillsammans med ett barn. Jag funderar över hur det är att leva i sådan glesbygd. Jag har inte sett någon bebyggelse mellan Los och Hamra eller från Hamra och riksväg 45.

Väl ute på riksvägen börjar jag fundera. Jag saknar vissa landmärken som jag har för mig jag borde passera. Men de kommer eftersom och snart är jag framme i Mora.

I Mässtältet är det inte mycket människor. Jag hämtar ut min nummerlapp för morgondagens lopp. Jag intar dagens första riktiga måltid i mässtältets restaurang. Efter maten spatserar jag runt i tältet. Vid ingången lägger jag märke till två flickor i folkdräkt och tänker att de antagligen jobbar för turistbyrån, kommunen eller någon annan organtisation/förening med anknytning till Dalarna.

Jag letar rätt på mitt boende ca 2 kilometer från centrum. Jag hittar nyckeln där husägaren sa att den skulle finnas. Jag bär in mina väskor och hittar mitt rum på övre våningen.

Efter att ha installerat mig går jag in till Mora. Går in i en sportaffär för att införskaffa ett skidfodral. På nedre våningen vallas det skidor för fullt. Jag går dit och drar in den speciella lukten. Så tar jag mig en pizza innan jag går tillbaks till mitt boende.

Jag är ensam i huset. Tänker lägga mig tidigt. Iförd endast kortkalsonger går jag in i badrummet och borstar tänderna. Då kommer naturligtvis fler nattgäster. De ska tydligen sova i trapphallen. Jag öppnar badrumsdörren försiktigt. En vägg skjuter ut och döljer mig.

Tack och lov har jag rummet närmast badrummet så jag smyger ut försiktigt men hinner inte smita in innan en av de nyligen ankomna gästerna tittar fram bakom hörnet och får se min blekfeta uppenbarelse. Tack och lov var det en karl och han såg ut att vara av segt virke så det klarade sig.

Jag lägger upp kläderna jag ska ha i morgon i den ordning jag ska ta på mig dem. Sedan är det bara att ställa väckarn och lägga sig. Innan jag somnar surrar tankarna. Vad blir det för väder? Har jag vallat rätt? Kommer jag att klara det? Vad har jag gett mig in på?
2010-03-05 23:09.


Kommentarer till blogginlägget