Annica Johansson

86% av max i 3 timmar?

Jag hittade äntligen pulsdatat i Polarklockan, och de första 3 timmarna snittade jag 160 i puls (max 165), jämnt så det förslår. Men tempot var precis så jämt också, 1:20/varv +-2 sekunder i felmarginal. Det ger ett tempo på 6:53 de första 3 timmarna, ungefär.

När jag slog av på tempot lite sjönk snittempot under andra halvan till 155 och om jag nu inte räknar fel så bör jag ha legat på 86% av max(185) i snitt i flera timmar, är inte det lite högt? På slutet ska jag ha hållit cirka 83% av max.

Jag börjar bli rejält sugen på att springa igen, jag skulle vilja testa lite...
2010-02-10 12:14.


Kommentarer till blogginlägget


Det är inte konstigt högt för att vara en tävlingsprestation, det tycker jag inte. Under lång tid kommer annat än endast hastigheten/ansträngningen att påverka pulsen. Vill du veta mer så googla "cardiovascular drift".
Ett spännande undantag gällande kardiovaskulär drift har man funnit hos exeptionellt vältränade extremuthållighetsidrottare. Där är cirkulationens
anpassning till submaximalt arbete (standardiserat kontinuerligt cykelarbete på fix belastning) normalt (dvs. ökande drift i puls och syreupptag) under de första timmarna, men när arbetet fortskred fortsatte syreupptaget att stiga medan pulsen däremot sjönk. Hos dessa individer var det alltså så att kroppen tog upp mer
syre per hjärtslag i slutet av arbetetet (24h multisporttesttävling).
2010-02-10Jag tycker inte heller det låter högt. För mig ett helt normalt långpass-snitt. Testa spring lite, om du är sugen. :)
2010-02-10Tack Frida och Sylvia, jag har funderat på det där ganska mycket, kanske mest för att jag kan för lite om saken och inte riktigt vet vart min tröskel är t ex eller vad som egentligen är högt respektive normalt :-)

Det är också en av anledningarna till varför jag inte tittar på pulsen varken på träning eller tävling, för ser jag vilken hög puls jag har blir jag trött :-)

Jag behöver mer kunskap helt enkelt, det är enda sättet att bekämpa vidskeplighet :-)
2010-02-10Har du 185 i maxpuls ska jag äta upp mina äldsta löpardojor! :D Det låter alldeles för lågt.
2010-02-10Risken finns att du får plocka fram salt och peppar nu ;)
Faktum är att jag aldrig varit över 181, så t o m 185 är lite högt eg. men jag har testat. Iofs självadministrerat test och ganska plötsligt påkommet, men jag såg att jag redan hade jobbat upp en bra puls och hade en lång backe framför mig så jag jagade på uppför när jag ändå hade orken och psyket med mig för dagen. Fast vilken puls jag hade när den var som högst fick jag gå in i klockan i efterhand och titta för jag var på tok för trött för att orka titta just då. Har svårt att tänka mig att jag skulle kunna pressa upp den högre heller, inte så som jag mådde den gången *ryser*
2010-02-10Kom på att jag faktiskt försökt en gång till efter det, men då landande jag på 180 så det räknas inte :-)
2010-02-10:D :D :D Fast jag tror att du har högre maxpuls än så - betydligt högre faktiskt. Jag vidhåller med en dåres envishet att det är svårt att få till ett rättvist maxpulstest utan assistans av ett "proffs" som vet exakt vid vilken takt mans ska jobba upp pulsen för att nå så högt som möjligt. Så jag plockar inte fram kryddorna än - är inte övertygad på långa vägar trots ditt privata test. :D
2010-02-10Det finns de som har lägre maxpuls än vad de "borde" ha utefter ålder. Du kanske tillhör dem Annica? Däremot är ju 86% av din maxpuls inget konstigt, eller högt, under tävling.
2010-02-10Jag är ganska säker däremot, eftersom jag vet hur det kändes i kroppen. Att tänka sig att fortsätta, hålla det tempot på den ansträgningen (eller kanske t o m öka?) fanns inte på kartan helt enkelt.

Sen är det väl egentligen så att slag/minut inte är så viktiga som slagvolymen och maximal syreupptagning, egentligen? En hög maxpuls garanterar inte god kondition, och eftersom jag inte vet vart min tröskelpuls är eller egentligen vid vilka pulsintervaller jag tränar vad effektivast så är hela sifferexcercisen onödig egentligen :-)
2010-02-10Sylvia, det var det jag trodde (att 86% var högt) men det är det bara jag som fått för mig, helt utan grund :-)

Visst vore det häftigt att ståta med hög maxpuls men jag vet inte vad jag skulle tjäna på det. :-)

2010-02-10Nja, jag har (förmodad) hög maxpuls, då jag snittar 180 på mina halvmaror utan att ta i för kung o fosterland, men det är inget jag tycker är särskilt häftigt. Häftigare är att springa runt, runt i sex timmar! :D

Maxpuls, så väl som vilopuls (till viss del), är genetiskt. Vet man det, så inser man att ens värden inte är nåt att ståta med...
2010-02-10Blir onekligen lite sugen:
http://www.sportsupportcenter.se/?p=program&s=offers

Förståss är det dubbeltestet jag är sugen på... För att s a s få svart på vitt en gång för alla hur det ligger till, vart mina pulszoner ligger och trösklar och allt vad det är...

2010-02-10http://iof4.idrottonline.se/templates/Page.aspx?id=4737
om du vill testa dig själv

om du vill veta mer om allt:
http://www.sisuidrottsutbildarna.se/Varautbildningar/Konventochmotesplatser/Idrottensmotesplats/Testerochmatmetoder25mars/
2010-02-10Hoppas inte det är mina inlägg som gjort att du funderar på om hög maxpuls skulle vara "något att ståta med" för det var inte alls min avsikt med inläggen. Vad jag menar är att jag inte upplever att "känslan av jobbighet" och puls inte går hand i hand. Om jag exempelvis ökar farten för fort så slår jag i taket innan pulsen nått max. Ökar jag istället farten för långsamt blir det för jobbigt för benen - jag får mjölksyra och slår i taket innan pulsen nått max. Jämför jag hur det kändes att springa med 187 i puls (på mina maxpulstest) och ungefär 182 (när jag kör själv) så är det ganska lika. Då är jag ändå "stryktålig" vad gäller att hissa upp pulsen.

Näää, en hög maxpuls är inget att skryta med, men väldigt bra att veta om man vill använda den vid uträkningar och framför allt dra slutsatser av vad man kommer fram till. Det var bara så jag menade. :-)

Som du vet springer jag aldrig med pulsklocka så jag är väl den sista som använder det som "värderingsfaktor". :D
2010-02-11Det där är intressant, tycker också man kan ligga högt på tävling på ett sätt jag inte lyckas driva fram på träning - och inte bara för att jag har klockan på ;)
Troligen också därför det känns en hel del efter tävling på ett sätt det inte gör annars. Sprängande huvudvärk, trötthet som varar ett par dagar osv. Vi har resurser vi inte plockar fram utan lite starkare motivation.
2010-02-11Precis - tänker direkt på en annan tråd här på fb som handlar just om möjligheten att plocka fram extra resurser vid specifika tillfällen (tävling eller assistans)
2010-02-11Tack Frida!!

Ling och Kristna: Om inte hålla ~88-85% av max i 6 timmar är att plocka fram något extra i resursväg vet jag inte riktigt vad som skulle vara det iofs, iaf om man som mest bara tränat under 4 timmar långa pass :-)

På sätt och vis är det du som fått mig att fundera, men mer över om jag verkligen tränar i rätt zoner och sådant (alltså på ett bra sätt! Jag formulerade mig otroligt klumpigt ser jag, jag skyller på Ove).

Jag är helt enkelt nyfiken på om jag skulle kunna göra något för att förbättra träningen, jag kan inte gärna träna _mer_ så då måste jag träna annorlunda om jag vill ha bättre resultat :-)

Sen vore det ju kul att ha ett stort pulsspann att jobba med, men jag tror jag får nöja mig med 50 - 185. Fast det är inte så illa det heller :-)
2010-02-11Jag tror man kan komma långt genom att lämna komfortzonen nån gång i veckan faktiskt. Alltså springa något kortare, men betydligt hårdare pass, där pulsen skjuter iväg ordentligt under kortare eller längre perioder.

Jag har förstått det som, att ligga o harva timmavis på samma belastning vecka ut o vecka in tränar visserligen uthållighet, men bara under just DEN belastningen och DET tempot. Man blir bra på det man tränar, helt enkelt.

Jag tycker själv det kan vara halvjobbigt att lämna komforttempot, men tydligen bör man göra det. Om man ska utvecklas. Principen är densamma som vid styrketräning - man får chocka sin lekamen ibland. :-)
2010-02-11Tycker iofs att intervallerna jag kör varje vecka _är_ att lämna komfortzonen - jag har aldrig kört en intervall som varit behagligt lugn (eller ens halvjobbigt för den delen, tusingar är bland det jobbigaste jag vet) - men sen är det inte heller toppfarten jag behöver träna i det här läget heller utan mängd (uthållighet).

Om man verkligen _blir_ bra på det man tränar är jag kanske rätt ute då. För jag behöver helt enkelt bli bra på att hålla en given fart länge (jag räknar med 11 timmar eller mer), skjuta upp tidpunkten då ork och energi börjar dala (detta börjar hända, för mig, redan vid 3-4 timmar kanske t o m tidigare om jag inte är observant) och tempot blir svårare och svårare att hålla och effektivisera kroppens energisystem så att den klarar sig bättre med det den har (vad jag vet är otränade muskler sämre på att förbruka energi effektivt än vältränade).

Jag vet inte ens om det jag försöker åstadkomma är möjligt, men jag vet att mina tidigare högpulspass och korta intervaller inte gav det jag behövde. Spela roll att de första 5km gick fortare när man ska springa 50...
2010-02-11Precis, jag tror också du är rätt ute mtp dina långsiktiga mål. Tänkte mer på att du skrev:

"Jag är helt enkelt nyfiken på om jag skulle kunna göra något för att förbättra träningen, jag kan inte gärna träna _mer_ så då måste jag träna annorlunda om jag vill ha bättre resultat :-)"

Så då skulle rena tempopass - korta men snabba, alltså inte inkluderade i nåt längre pass som du kör nu, vara en lösning. För, som du själv säger så kan du ju knappast springa mer. :-)


2010-02-11Det jag avsåg var iofs om jag t ex kunde få bättre/större effekt på uthålligheten genom att träna närmare tröskelpulsen om det är så det heter (då ska man ju veta den också), eller om man tränar fel saker om man ligger för högt i puls? Eller omvänt, de långpass jag med flit kört med lite högre snittpuls kanske tränat fel saker? Det kanske är så att jag inte alls vinner något på att trassla med pulszoner, det kanske är helt bortkastat på min och min nivå?

Jag kan alldeles för lite för att veta sånt, men det hindrar mig inte från att fundera :-)
2010-02-11Annica:
Jag skrev: Precis - tänker direkt på en annan tråd här på fb som handlar just om möjligheten att plocka fram extra resurser vid specifika tillfällen (tävling eller assistans)

Du svarade:
Ling och Kristna: Om inte hålla ~88-85% av max i 6 timmar är att plocka fram något extra i resursväg vet jag inte riktigt vad som skulle vara det iofs, iaf om man som mest bara tränat under 4 timmar långa pass :-)

Du tävlade ju (som jag skrev som ett exempel på tillfälle då man plockar fram det lilla extra). Jag menade när man hittar sitt max - missförstod du mig???? :-(
2010-02-11Aha, du tänker så! Jag är ju övertygad om att variation i träningen under en tidsperiod är det mest optimala. Då tränas alla system; mjölksyretålighet, fettförbränning och tempo. Låg-mellan-och högpulsträning, mao. Periodisering kanske vore nåt för dig, Annica?

Långpass ska tränas långsamt, precis som du gör, för att optimera fettförbränningen, vilket är ett av systemen man vill träna då. Snabbpass ska gå snabbt - antingen i följd eller i form av fartlek/intervaller.

Fråga Jonas Buud! Han finns här på FB, om du vill veta hur en duktig ultralöpare tränar. :-)

Pulsen i sig tror jag är en kvasiparameter eg. Så mycket "runt-omkring" som påverkar pulsen; hur man har sovit natten innan, hur varmt/kallt det är när man springer, om man är stressad för övrigt i livet, vätske-och energibalansen o dyl. Bättre att i så fall gå på känslan?
2010-02-11Kristina, jag missförstod nog dig i så fall :-)

Sylvia, jag orkar inte dra hela mitt träningsschema igen, men jag periodiserar redan.
2010-02-11OK, jamendåså. Då gör du ju allting rätt! :-)
2010-02-11Rätt kanske, men man kanske kunde göra "rättare"? (hjärnsläpp, kommer inte på vad det heter!!!)
2010-02-11Mer rätt kanske? :-)

Ah, jag kan inte komma på mer "lösningar" än det jag redan har gett faktiskt. Allt beror ju på vad du vill! Bättre uthållighet, bättre fettförbränning, högre fart, benstyrka...allt det går ju att träna upp.

Men därför är det ju viktigt att variera passen. Inte köra samma fart, samma längd och vid samma puls hela tiden. Det är ju där periodisering, med avseende på de olika parametrarna, kommer in. Kör en period med bara lågpulspass, långa långpass, för bättre fettförbränning. Du samlar mil helt enkelt. Sen en period med fart inkluderat återhämtningspass, tröskelpass, backträning för benstyrkan...listan kan göras oändlig!

Glöm inte coren. ;)

Sist, men inte minst, tröttar man inte ut hjärnan lika mycket, när man varierar sin träning så där.
2010-02-11Du gjorde ju en helt otrolig förbättring i Karlstad - vilket borde tyda på att du gör rätt. Eller?
2010-02-11Kristina: Jo... Iofs, det har du ju rätt i. Mycket vill ha mer? :D
2010-02-11Annica, det känns som om jag talar för döva öron här, så jag lägger ner nu.

Lycka till med hur du än väljer att göra. :-)
2010-02-11Göra mer rätt? LÅngsammare långpass och snabbare intensivpass? Men det verkar ju fungera som sagt :-)
2010-02-11


Arkiv

 2019
 december (1)
Sorgligt
 september (2)
 augusti (2)
 juni (2)
 maj (3)
 april (3)
 mars (3)
 februari (4)
 januari (2)
 2018
 december (6)
 november (8)
 oktober (5)
 september (3)
 augusti (2)
 juli (5)
 juni (5)
 maj (6)
 april (5)
 mars (7)
 februari (10)
 januari (3)
 2017
 december (6)
 november (1)
 september (4)
 augusti (3)
 juli (2)
 juni (1)
 maj (3)
 mars (2)
 februari (1)
 januari (5)
 2016
 december (5)
 november (3)
 oktober (6)
 september (3)
 augusti (12)
 juli (2)
 juni (7)
 maj (6)
 april (2)
 mars (2)
 februari (3)
 januari (6)
 2015
 december (1)
 november (5)
 oktober (6)
 september (6)
 augusti (6)
 juli (4)
 juni (5)
 maj (3)
 april (13)
 mars (11)
 februari (8)
 januari (7)
 2014
 december (13)
 november (12)
 oktober (4)
 september (7)
 augusti (11)
 juli (8)
 juni (8)
 maj (10)
 april (11)
 mars (13)
 februari (14)
 januari (18)
 2013
 december (11)
 november (14)
 oktober (6)
 september (6)
 augusti (9)
 juli (7)
 juni (9)
 maj (12)
 april (10)
 mars (17)
 februari (16)
 januari (15)
 2012
 december (11)
 november (11)
 oktober (2)
 september (10)
 augusti (8)
 juli (13)
 juni (9)
 maj (9)
 april (11)
 mars (15)
 februari (19)
 januari (12)
 2011
 december (16)
 november (17)
 oktober (18)
 september (14)
 augusti (9)
 juli (14)
 juni (19)
 maj (16)
 april (19)
 mars (24)
 februari (17)
 januari (27)
 2010
 december (22)
 november (20)
 oktober (24)
 september (19)
 augusti (13)
 juli (27)
 juni (11)
 maj (21)
 april (22)
 mars (15)
 februari (15)
 januari (21)
 2009
 december (22)
 november (25)
 oktober (26)
 september (11)
 augusti (27)
 juli (17)
 juni (15)
 maj (21)
 april (18)
 mars (25)
 februari (18)
 januari (23)
 2008
 december (22)
 november (21)
 oktober (21)
 september (24)
 augusti (19)
 juli (12)
 juni (16)
 maj (13)
 april (20)
 mars (14)
 februari (17)
 januari (16)
 2007
 december (21)
 november (15)
 oktober (10)
 september (14)
 augusti (22)
 juli (13)
 juni (18)
 maj (21)
 april (17)
 mars (21)
 februari (10)
 januari (9)
 2006
 december (3)