Rolf Öhlén

Var blev ni av?

En kvinna kämpar sig över en flod med hjälp av ett rep. Strykjärnet fräser. Vattnet virvlar runt stenarna. Doften av varmt tyg.

”Du får byta film om du vill” säger frun generöst. Tack vare en mycket god vän har vi kommit över en bättre begagnad video billigt. De vi hade på var sitt håll har för länge sedan skattat åt förgängelsen.

Ett avsnitt av ”Flygande läkarna” – där en kvinna kämpar sig över en flod, därav vattnet – medan hon stryker. Så den vadande kvinnan kommer inte över floden än på ett tag.

Istället inträder Hasse och Tage bland andra på scenen. ”Svea Hund” på Göta Lejon utses till att hålla mig sällskap under mitt pass på motionscykeln.

Först ut är ”Mäster Olof”. En av mina favoritsketcher.

Sedan följer ”Rosornas krig” där rosen (Monica Zetterlund) blir kär i maskrosen (Tommy Körberg) och får konstiga hybrider. Plötsligt verkar denna sketch profetisk. Kommer att tänka på Socialdemokraternas ros och miljöpartiets maskros och så kom Vänsterpartiet in i bilden.

Efterföljande sketch var förmodligen lika skrämmande aktuell då som nu ”Himlen kan inte vänta” där läkaren (Hasse) och sköterskan (Lena Nyman) försöker övertala herr Faust (Tage) att skriva på en livförsäkring som utfaller inom ett halvår på en halv miljon (på 70-talet). Inga premier eller andra avgifter.

Haken? Kunden lovar att dö efter fyra månader. Det är ett sätt att minska befolkningsöverskottet och spara resurser. Kära makthavare, det var en satirisk sketch, inget skolexempel.

Sedan följer ”På Söders höjder” en minirevy. Den är jag inte så förtjust i men Tages inledning är klockren. ”De enda som är myndiga är myndigheterna” – om hur de som styr vet bättre vad enskilda människor behöver än vad de själva gör.

Det känns igen. Visserligen gillar jag Povel Ramel bättre men kära Hasse och Tage, vi skulle behövt er och er träffsäkra politiska satir mer än någonsin just nu!

Det verkar som våra folkvalda helt har tappat greppet om verkligheten. De påverkas av särintressen, satsar på skrytbyggen och mer eller mindre misslyckade företagsprojekt, satsar kommunala medel på verksamheter som rimligtvis borde drivas av privata entreprenörer – som t ex festivaltält och turistanläggningar – men dränerar infrastruktur, vård, skola och omsorg.

Jag vet inte om det var bättre förr. Jag tycker i alla fall att det var roligare. I varje fall fanns det de som med stil, finess och elegans på ett lagom elakt sätt kunde driva med företag, partier och politiker - och bilda opinion i viktiga frågor. Var är ni, alla roliga politiska satiriker? Hasse o Tage, jag saknar er.

”Svara du med röda stjärnan på din vårkavaj – alla tåg som går mot lyckans land på första maj – svara på en fråga från en vän som tappat tron – när är de framme vid sin slutstation?

Var blev ni av alla drömmar om en lyckligare jord, ett nytt sätt att leva – var det bara tomma ord, var är dom nu alla de som påstod ha sig alla svar men svek alla oss och valde makten? De är kvar”
2010-01-31 23:43.


Kommentarer till blogginlägget


Ha, ha, ha det verkar ha varit en rolig cykeltur!
2010-02-01