Rolf Öhlén

Vägval

Vilken väg? Raka spåret eller runt järnvägen? Jag vill gärna få motvind på vägen tillbaks men det är roligare att gå runt järnvägen. Det får bli raka spåret får jag se sedan.

Moln. Snöfall. Tidigare idag lyste solen nästan igenom. Nu har molnen blivit tjockare igen. Jag axlar ryggsäcken. Greppar stavarna och travar iväg. Det är halt fläckvis. Gummistövlarna gör det inte bättre.

Jag kommer ner till banken. De alltid trevliga damerna tar emot med sina vackra leenden. Jag håller på att glömma stavarna men påminns om dem av den rödblommiga dam som sopade trappan alldeles nyss.

Ett snabbt besök på Skorpeds servicecenter med en ny andaktslista. Till postlådan där två damer – en på spark och en snöskottande – står och språkar. Postar räkningarna och ett tåg dundrar förbi. Det avgör saken! Det får bli runt järnvägen.

På Kåkstadsvägen möter jag en plogbil. Jag hoppar ut i ett skoterspår. Nu går jag samma väg som för ett par dagar sedan var så dryg med spark och grabb. Nu när jag har stövlar och stavar är det plogat.

Vinden är ostlig. Blåsten slår snön mot mitt ansikte. Det gör ont, biter ordentligt. Jag älskar det men efter ett tag sänder jag saknadens tankar till skidluvan där hemma. Jag kommer ner i en svacka där det är lä. Sedan går det bättre. Jag har väl tappat känslen.

När jag kommer vid avtagsvägen upp till Orratjärn har snöfallet avtagit. Ovanför mitt huvud ser jag klar himmel mellan förbijagande moln. I söder är dock molntäcket ännu tjockt. Fast den sjunkande solen syns. Den hänger över bergkammarna i söder.

Dess ljus tränger igenom molnen, det ser ut som en gigantisk fackla, en lågande vårdkase som manar invånarna till att rusta sig till kamp. Visst ja. Tänkte att jag skulle peppa kollegorna via e-post. På måndag börjar det. Träning minst 60 minuter i veckan till sista maj och man är med i en utlottning av biljetter till äventyrsbadet. Får göra det när jag kommer hem.

Epilog
Väl hemma får jag inte av mig reflexvästen. Den sitter fast i något. Visst ja, jag har ju ryggsäcken på mig.
2010-01-28 17:05.


Kommentarer till blogginlägget