Rolf Öhlén

Förbluffande upptäckt

Ärade skidentusiaster!

I dag har jag gjort en hissnande upptäckt som jag känner att jag gärna vill dela med mig av, i varje fall när det gäller längdskidor!

Det undrlättar åkningen betydligt om man sätter stavarna bredvid skidorna i snön än om man sätter stavarna PÅ skidorna.

I övrigt konstaterade jag att 9 km var inget problem vare sig för armar, ben eller flåset så Kortvasan kommer nog att gå bra utan större ansträngning.
2010-01-22 09:55.


Kommentarer till blogginlägget


Å andra sidorna ska du sätta stavarna så smalt, dvs nära skidorna som möjligt. Typiskt blåbärsfel att staka för brett, vilket gör att man tappar kraft o längd i stavtagen. Jobba på balansen genom att åka utan stavar, och tänk på en smal stavföring så tjänar du tid och fart!
2010-01-22Sätta stavarna mellan skidorna är inte heller någon bra idé.
2010-01-22Tja, att staka brett är ju faktiskt något som eliten alltmer anammar. Att staka med hög frekvens, vilket är melodin nuförtiden, klarar man bättre genom att vinkla ut armarna. Försök att staka snabbt med stavarna intill kroppen så får du se hur bra det går... :). Kör hårt!
2010-01-22Elitens stakning på korta lopp är nog inte något som 7-8 timmarsåkaren ska försöka efterlikna. Om du ser på Tynell här så är det inte precis bred sprint-stakning ... www.youtube.com/watch?v=I7axN4_SwP4
2010-01-22Rolf, det är alltid bra när man kommer underfund med saker. Jaf anar nog att du skriver med glimten i ögat.
2010-01-22Nej men att kalla det blåbärsfel att staka brett är inte riktigt rätt uttryckt heller ;). Och jag har aldrig hävdat att motionären ska efterlikna B.Lind på upploppet, det var mer ett försök att nyansera. Staka på!
2010-01-23Det finns ju brett o brett. Att sprintstaka är en sak, det jag tänkte på är alla nybörjare som ser ut som Pingu på skidor, med armana rakt ut och en stavisättning 40 cm utanför spåret ...
2010-01-24