Anna Karin D

Decembermys, version två

Klockan är 14.43 och mörkret faller. Det är mysigt för då får man krypa upp i soffan och MYSA med en kopp varm, ångande, hemmagjord glögg och pepparkakslindade dadlar med chevre och en del andra hemlagade glöggaccessoarer. Man sveper in sig i en pläd som matchar inredningen, den är mjuk och dyr utan noppror.
Man smuttar snyggt på den heta drycken och ser den halvsvarta himlen därute bli helsvart.

Barnen tassar runt i rödrutiga skjortor och vattenkamning och pysslar och pyntar (och dammsuger upp ett kilo popcornkross från sina golv, vattnar de halvdöda krukväxterna och diskar sina ca trettio glas och muggar med intorkad läsk i botten. Men utan att störa sin vackra mor som sitter tankfull i den benvita soffan. Och har brunt blankt hår utan krullor.)

Man bläddrar lite i ett magasin om mat under det att man drar upp benen under sig. Man har målade tånaglar och låter sig inspireras av några trevliga recept som är ett måste på julbordet:

Lime och apelsinsill
Rotfruktssill
Kryddpepparsill
Vitlökssill
Gravad apelsinströmming
Vitlökssill
Kaffesill (!!??)
Inkokt lax
Anislax
Rostade rotfrukter
Rostad lax
Rostad spetskål
Rostad sill
Och nån vit rostad jävla chokladmousse med pepparkakor som bara är ett MÅSTE på dessertbordet.

Om det blir stressigt i slutet, till exempel den tjugotredje, beror det på dålig planering, det står det i magasinet. Inte på att man till exempel har ett jobb att sköta då och då. Det är bara att börja i tid, varför inte i juni.

Man ger ett tecken åt barnen som kommer skyndande från sina sysslor, efter pyntandet har de huggt en gran i skogen, de visar stolt upp den. Sill köpte de också på hemvägen.

Så lägger man in sillen tillsammans, femton sorter kan vara lagom. Man har en fluffig mjuk hemmadress som sitter snyggt i midjan. Barnen tindrar lite med ögonen där de kletar med den illaluktande fisken.

Efteråt bakar man pepparkakor, gör hemlagad marsipan, vörtbröd och svänger ihop ett par tre kilo polkagrisar.
Barnen har mjöl i håret och rosor på kind och längtar inte efter att få sätta sig framför datorn.

Man paketerar hela härligheten i små snygga burkar med rutigt tyg över locken och snirkliga egenskrivna etiketter och snören i naturstil och så stryker man sitt blanka, bruna, raka hår ur pannan. Sminket håller perfekt.

Vad julen är härlig ändå!

Man fotograferar sig- en leende tindrande blänkande underbar familj - och gör egna julkort som skickas ut till trehundrafemtio personer, för man har många kära vänner.

Efter dessa bestyr lockar den breda fluffiga soffan utan revor och kladdfläckar. Man slår sig ner och börjar MYSA något alldeles extraordinärt. Barnen kryper upp bredvid, skalar ett par apelsiner utan kärnor och sprut och så sjunger de några fyrstämmiga julvisor och ler.
Mor knäpper på lutan.
Eller orgeln.
Elorgeln?
Trumsetet, eller whatever.

Och brasan sprakar.

Visst är det underbart med jul??
2009-12-11 16:45.


Kommentarer till blogginlägget


När jag skrivit version ett och klickade PUBLICERA ballade Funbeat ur och allt försvann och jag fick ett litet utbrott och höll på att göra sönder något värdefullt. Bara som en upplysning.
2009-12-11Yepp, Voltaires Candide har helt rätt: Vi lever i den bästa av världar.
2009-12-11Precis så! Precis så är det hemma hos oss men här ligger oftast snön orörd, meterdjup på gårdstunet. Hästarna har fått julbonat i stallet, nya täcken bär nästan alla de 12 nordsvenskarna och släden är helt nyrenoverad. Träet är inoljat och vissa delar förstärkta, ny tjärad märling lyser som intartia.
När vi dricker vår champagne och äter våra ostron, tja en dålig vana vi har tagit med oss från Frankrike, brukar jag och Onkel lite skämtsamt skåla, skratta och utbrista;
- Tindra med ögonen ungdjävlar. För nu är det jul!

2009-12-11Pepparkakslindade dadlar?? :-)
Jag tror du överdoserat på diverse "inspirerande" julmagasin. Slå dig till ro i en nedsutten fåtölj med en klädsel i akut behov av tvätt med senaste numret av RW och en kopp icke-glögg skall du se att det snart går över...
2009-12-11Jag undrar mest vad det var för värdefullt som du tänkte ha sönder? Ming-vasen du ärvde?
2009-12-11Heja julen!
Jag börjar rosta spetskålen i detta nu.
2009-12-12Julen är underbar, du har så rätt.

2009-12-12Ursäkta att jag är lite sen i mitt kommenterande och ursäkta att jag svär lite, men det var så jävla bra skrivet!

Fram till de pepparkakslindade dadlarna trodde jag nästan att det var på allvar - bevis på en genial satir.

Finns ju faktiskt massor av livsstilsmagasin och bloggar där det faktiskt är precis så där mysigt.

Jag tror jag ska spara detta blogginlägg till nästa jul. Tack!
2010-01-15Tack Ingmari! Nu är det lååångt till nästa myshysteri!
2010-01-15