Markus Andersson

V.46 - Struligt! ...men ok slut - 45,5km

Må: Distans 10km i Svartbäcksmåla, bl.a. test av Svarta 5an (VC1)
Ti: Styrkegympa 15min, löpvila pga fot-ont av gårdagen
On: GRC: 8x2min/1min @ 3:16/km, totalt 10km (problemfritt)
To: Några löpsteg, sen avbrutet & inställt pga fot-ont
Fr: 2,3km jogg, vände efter drygt 1km pga stickningar i h. hälsena
Lö: Högby-Löparträff: Testjogg + HIF-intervaller, tot 11km + Styrka
Sö: Vintercup 1, 5km kuperat 3a på 17:30, 1a HIF:are & skadefritt

Veckan inleds med ett distanspass i kuperad terräng som gör att det onda på insidan under vänster fot som jag känt av lite smått några dagar men inte direkt påverkat löpningen, blir sämre och nu att klassa som en skada, förvisso mindre allvarlig. Vet inte riktigt varför jag drabbats av detta. Löpvilade tisdagen för att förhoppningsvis kunna genomföra onsdagens intervaller med Glasrikets RC utan att det blir sämre, råkade vara uppsatt som tränare och även om möjligheten absolut finns vill jag helst inte behöva ringa och avboka ett ansvar/uppdrag jag tidigare sagt jag kunnat ta. Passet genomförs faktiskt förvånansvärt besvärsfritt, känner nästan ingenting vare sig under passet eller efteråt.

På torsdagen när jag sätter på mig distansskorna som trycker lite mer mot insidan av foten (mer hålfotsstöd) känns det dock inte så bra längre, klipper av en del av sulan som hjälper lite, men väl ute känner jag efter några löpsteg att det nog är bäst att låta bli ändå. Kunde förvisso testa de lätta skorna som verkar vara snällare mot foten i detta fall, men känns onödigt/dumt att till varje pris springa så mkt som möjligt då alla sådana tendenser i alla fall ökar risken för försämring och jag vill helst kunna genomföra helgens dubbla aktiviteter.

Nya - HELT nya t.o.m - problem drabbar mig på fredagen. Ger mig ut på ett kortare distanspass i de lätta skorna och känner av lite stickningar i höger hälsena efter några hundra meter. Inget att bry sig om tänker jag, och fortsätter. Känslan finns kvar, lite diffust. Strax efter km-passeringen sticker det dock till kraftigare och handlar nu om tydlig smärta och inte bara något diffusa & otydliga "stickningar". Fattar ingenting, har aldrig haft några riktiga skador i hälsenorna utan bara tillfälliga känningar av "överansträngdhet" när jag kört extra hårt med dem. Nu har jag knappast gjort något sådant, bara "använt" hälsenorna med framfotalöpning i måndags & onsdags, men det känns löjligt & omotiverat att det skulle ge några besvär. Vänder dock och lufsar hemåt mkt långsamt och landning på hälarna. Ytterligare några "stick" då och då påminner mig om att jag inte bara drömt det hela.

På lördagsmorgonen kör jag in till Kalmar trots ovan nämnda besvär då jag fortfarande är fast besluten att jag inte "borde" ha någon riktig skada i höger hälsena, och att gårdagens känning nog bara var något "tillfälligt konstigt". Är ute i god tid för att genomföra en test-jogg först på en dryg km utan att känna av något alls, sen ytterligare någon km vanlig distansfart som ökas till 4min-fart. Inga problem. Således genomför jag hela programmet på Högby IF:s löparträff, först intervaller, sen styrka med en hel del hoppövningar, t.o.m. det senare som belastar kroppen rejält gick problemfritt, även om jag var lite försiktig med vissa övningar.

Även söndagens Vintercup 1 inkl. ett flertal rejäla backar som belastar kroppen ordentligt kan jag genomföra utan några som helst skadebesvär. Ok, har känt av vänsterfoten litegrann både lör & sön, men såpass lite att det inte påverkar löpningen. Bara det inte blir värre så. Detta var även första tävlingen på några veckor och jag är ganska nöjd med utfallet, förutom skadefritt genomförande slog jag alla mina tre jämna klubbkamrater, vilket inte kändes så givet då formen knappast är på topp.

Planen denna vecka låg på 60km, men det nådde jag alltså inte upp i efter mer eller mindre löpfritt tre av veckans sju dagar, utan siffran landade alltså på 45,5km. Nästa vecka är 70km planerat, men jag drar redan nu ner det till 60km. Två vilodagar, ett (kortare) långpass och (kanske) ett medeldistanspass (sprint i lätt flyt-fart).
2009-11-15 19:24.


Kommentarer till blogginlägget


Vilken osis med foten. Hoppas det bara är nått litet som snabbt går över.
2009-11-16