Markus Andersson

Inför Växjö Marathon

Jaha, då var all träning genomförd och det gäller mest att ta det lungt fram tills lördag. Hmm, eller ja... tiden är slut i alla fall, oavsett om någon träning är genomförd eller ej... Smiley

Har precis knåpat ihop ett diagram (se nedan) över snittmängden per vecka (staplarna), inkl. andel långpass (röda delen), de sista 15 veckorna (drygt 3 månader) inför mina tolv maror. Samt såklart resultatet i respektive mara (blå prickarna).

Man kan konstatera att trots att jag känner mig väldigt oförberedd kvarstår ändå lite av det faktum att jag "tränat mer och mer för varje år som gått", så sett till mängden har jag bara halkat bak till 2005. Sett till långpassen - som egentligen känns mer avgörande för mararesultatet än veckomängden - är det dock precis lika illa som det känns. Tangerat genomtiderna-sämsta med obegripligt klena "snitt 5km långpass per vecka", de sista 15 veckorna.

Skulle man titta på en längre period än 15 veckor (träningen där bakom inverkar kanske också) blir faktiskt både vecko- & långpass-stapeln ännu sämre i detta fall, då noll långpass tillkommer för april, maj & juni = snitt 2,5km (!) långpass per vecka sista halvåret och jag sprang även mindre mängd så snitt-veckomängden skulle nog sjunka ner mot 40km.

Tja, svårgissat såklart, men ~3:20 verkar kanske rimligt?


2009-10-12 07:59.


Kommentarer till blogginlägget


3:14 måste du ner i för att slå Klubbens genomklappande 3:56 med 42 minuter. Iofs har ni ju lagt ner det där, men iaf...
2009-10-12Jag tror att du kommer att komma i mål på ca 3.10 +/- 5 min. Din träning kanske pekar på 3.20, men med hjälp av din maraerfarehet tror jag att du kan prestera något bättre än vad din träning visar.

Min positiva prognos bygger på att du inte gör ett försök på sub 3 utan går ut med en sluttid runt 3.15 som mål :)

Lycka till!
2009-10-12Jag vågar inte blogga innan Växjö.
2009-10-12Se'n måste jag fråga vad som hände i Sthlm 08? Läste dina kortfattade kommentarer i träningsdagboken: "Sket sig som vanligt...". Då hade du ju tränat på klart bättre (iaf mängdmässigt) än Växjö 06...
2009-10-12Lycka till och kör hårt.
2009-10-12Lars har faktiskt smarta påpekanden som jag inte säger emot, utan faktiskt håller med om! Om jag nu ska frångå "nersnacket" och lyfta fram sådant som talar för att bättre resultat faktiskt vore möjligt...

Sen succén i Växjö -06 har jag sprungit 5st maror, alla med sikte på minst sub 3h och därmed ganska stabila varvningar kring 1:29 i alla dessa lopp och sen tapp av varierad storlek, men alltid mer än optimalt. Nu kommer jag öppna LUNGT vilket kommer gynna sluttiden.

Faktor två som talar för bättre resultat är att jag egentligen hade kapacitet för bättre tider än det blivit, särskilt om jag fått Växjös svala & flacka förutsättningar. Detta gäller främst de tre sämsta av dessa fem maror efter Växjö -06 med tiderna 3:16, 3:13, 3:12. Dessa tre är Sthlm-07 (svinvarmt/30°C och ändå 39:50 första milen), Sthlm -08 (skadad sista 1,5 veckan och sprang nästan ingenting, kändes trögt från start) och Växjö -08 (skitdålig sömn natten innan pga snarkande rumskamrat, 39:55 första milen och skor där dämpningen egentligen var slut). De två andra marorna sen Växjö -06 är Öland -07 och Växjö -07 där jag kanske inte sprang bra (3:09 & 3:06), men ändå kanske inte "dåligt" sett till min halvdanna träning. Förvisso var träningen egentligen inte så bra inför Växjö -06 heller, men "ibland går det ändå".

Så jag håller med Lars att det kan bli 3:10 +/- 5min? Njaäe, ändå inte, har en invändning. Den är förvisso redan behandlad i diskussionen, men jag lyfter fram den igen - antalet sprunga långpass sen i februari är bara för jäkla få. Har faktiskt aldrig varit i närheten av så dåligt med långpass. Fyra stycken senaste två månaderna på 18-20,5km, i de tre första har jag känt mig lite trött redan efter 12km och mot slutet sliten i knän, muskler & höfter. Tanken på att springa dubbelt så långt känns förfärligt och det kan inte bli något annat än en plåga efter 25-30km. Nu kändes det lite bättre på gårdagens långpass, men då gick det långsammare (över 5min/km) än de tidigare. Ska jag hålla ner mot 4:30-fart och enbart springa på hård asfalt kommer det slita ordentligt på mina ben som inte alls är förberedda på sådant.

Så jag tror nog det blir 3:20 i alla fall...
2009-10-12Jag tror på 3:19 - kom igen Markus! Vila ordentligt i veckan, ät lagom och bra (som alltid), håll kroppen mjuk, frisk och löpsugen!
2009-10-12Glöm alla stablar, trösklar, diagram, pulsmätning och gamla misslyckanden. Inse att 35 min på milen motsvarar 2.45. Sätt på de snabba skorna så ryker perset all världens väg!
2009-10-12*Hehe* Jo, det vore ju trevligt ;) men kan det inte vara så att det är lättare att sätta bra tider på sträckan 10km när man har låg träningsmängd och knappt springer några långpass överhuvud taget, jämfört med att springa bra på maran som är mer än 4ggr längre med samma träning?

Sen tycker jag mig med god marginal ha sprungit tillräckligt många maror för att ha lärt känna vilken nivå jag ligger på, dvs min medelmåttiga marathonnivå handlar inte om något/några tillfälliga misslyckanden utan jag är helt enkelt inte bättre har det visat sig. Och så lär det fortsätta, i alla fall så länge jag inte ändrar mig rejält på långpassfronten.
2009-10-13