Anna Karin D

Öden och äventyr i Bohuslän, del 1

Jag hade förberett mig noggrannt. Läst på om Fjällbackas historia, geografi och folkliv.

Detta skedde genom att jag studerade två av Camilla Läckbergs romaner.
Ja!!! Jag vet att det INTE är ok i kulturella kretsar att läsa Läckberg och än mindre ok att erkänna att de faktiskt är schysst spännande och svåra att lägga ifrån sig.
Men nu läste jag dem alltså i instuderingsyfte. (Typ dygnet runt i en veckas tid, svårnådd av omgivningen). Sjöjungfrun och Tyskungen. Jag lärde mig mycket. Till exempel:

Att det finns ett hopptorn vid en badholme och där kan man träffa på lik.
Att det finns en kyrkogård, och där kan man gräva ner lik, i fel grav.
Att det finns ett bibliotek (där en skummis jobbar) och en Q8-mack.
Att nästan samtliga kvinnor i fertil ålder i Fjällbacka är på smällen. Eller har just fått barn.
Att det finns en bergsknalle mitt i byn.
Och att det då och då sitter månadsgamla lik i stugorna där, omgivna av äckliga flugsvärmar.

Jag längtade alltså till denna västkustska idyll.

Jag föreställde mig också sol och bad sådär förhoppningsfullt och naivt som man brukar när man bokat liten stuga vid kusten en vecka.
MYCKET liten stuga vid kusten.

(Inte helt ok i hällregn. Men den möjligheten finns naturligtvis inte.)

Vi körde alltså norrut från Lund förra lördagen. Väderprognosen för veckan var dyster, mycket dyster. Men olyckskorparna på smhi har fel, det vet vi ju. Och speciellt när man bokat minimal stuga i grönskan nära kusten har de duktigt fel när de påstår sådana saker.

Första stoppet var Göteborg, där vi skulle ta en välbehövlig (tyckte jag)löprunda som ett avbrott i allt skavande av bilsäten. Och jag skulle visa P - särbon, pojkvännen, resesällskapet och den inbitne urskåningen - hur NATUR ska se ut. Delsjöområdet, min eviga nostalgitripp. Finns det en skönare mil än Skatåstian? En vackrare, mer porsdoftande? En mer leende, mjuk..och....(backarna hade jag förträngt.)

Efter en minut i spåret började det regna. Inte lite heller. Utan mer och mer. Det vräkte ner. Det började åska. Det blixtrade och dånade. Shortsen klibbade mot benen och skorna sa klofsklofs. Milbanan blev en flod, och porsdoften försvann i niagara. Man glömde att det var vackert. Man såg inte naturen. Man såg faktiskt ingenting.

Särbon/resesällskapet/urskåningen tyckte bastun var ok.

Efteråt packade vi oss nysprungna och nyfikade och hyggligt torra in i bilen igen och körde norrut. Och klockan var bara barnet, kvart över fyra.

Mot Fjällbacka. Där Turistbyrån stängde kl 18. Och då måste vi ha hämtat nyckeln till vår stuga. För annars skulle vi få sova i bilen.

Men det skulle vara en lätt match att hinna dit, eftersom jag läst i Läckbergboken att Patrik och Erika kör till Göteborg på en timma.

Men den gången pågick säkerligen inte vägarbeten i Tingstadstunneln.

I Uddevallatrakten regnade det kompakt och klockan var tjugo i sex. Inte bra. Smhi kan ha fel, men inte klockan.

Ingen av oss var sådär jättesugen på en natt i bilen tillsammans med de sunkiga löparkläderna, så P tryckte gasen i botten (och jag blev motvilligt lite impad, det var så o-Pskt) och jag försökte ringa Turistbyrån för att be om 5 minuters respit..


Kommer vi att hinna fram innan de bommar igen?
Kommer vi att köra över en grävling?
Kommer stugan att vara röd???
och
finns det överhuvudtaget en stuga???


Missa inte nästa avsnitt!!
2009-07-30 08:20.


Kommentarer till blogginlägget


Jag vill inte tvingas vänta för länge på nästa avsnitt. Jag har redan väntat tillräckligt länge på det här!
2009-07-30PS. Att det finns en stuga innehållande vackra ting lärde vi redan häromdagen.
2009-07-30Gaaa! Håll oss inte på halster så där.
Hur ska det gå?
Ska bli intressant att se om verkligeheten motsvarar dikten. Nu är det inte liken jag tänker på utan mer badholme, mack och så vidare. Ibland tar sig författare litterära friheter.

Är inte Läckberg ok i kulturella kretsar? Tur att jag inte är kulturell då. Inte för att jag läst henne men jag vet vad jag gillar och inte, då bryr jag mig inte om vad andra säger. Tror inte att Norman Seger är godkänd där heller och jag bara älskar läsa de böckerna.
2009-07-30Men för att läsa nästa avsnitt behöver vi logga in på en annan site och betala en smärre avgift. Se där, fina tips från Falun. För övrigt har jag tillbringat många sommarveckor på västkusten. Regn och maneter.
2009-07-30Leif har en poäng där. Du kan tjäna ihop litet extra till semesterkassan! :-)
2009-07-30Vad som hände i Fjällbacka väntar jag nyfiket på utan att veta något om.

Ett vet jag dock - och det är att du skriver HUNDRA gånger bättre än Läckberg. Välskrivet, spännande, underhållande, trovärdigt. Dvs allt som inte Läckberg gör.

Häpp!
2009-07-30Det var ju tur att P tyckte bastun var OK iaf :-)
2009-07-30