Rolf Öhlén

En blöt afton

En kväll som gjord för att fly undan plikter och krav till ensamheten. Fast inte riktigt. Frun och grabben har beställt regnbågslax. Så det är bara att ge sig iväg. När jag lämnat landsvägen och kommit in på vägen som slutar mitt ute i skogen kommer en bil och kör i kapp. Väl uppe på vändplanen står det dessutom tre andra bilar där och en till kommer bakifrån. Rena rama rusningstrafiken. Så värst ensamt kommer det inte att bli.

En brygga är ledig, den på motsatta stranden om vindbryggan. Väl i ordning och börjar kasta kommer det. Störtskuren. Dropparna piskar på ytan, studsar upp en bit som små pärlor. I normala fall skulle jag stå kvar och låta mig bli dyngsur. Men nu ör det inte normalt. Jag har min mobiltelefon med mig. Ett sådant här regn kan blöta igenom kläderna och fukt tränga in i elektroniken.

Jag tar min pinaler och flyr fältet. Jag söker mig till vindskyddet på andra sidan där en handfull andra fiskare också sökt skydd. Jag tränger mig längst in men som taket sluttar sitter jag där som en u-makaron. Jag tar av mig stövlarna och sträcker ut mig. Fördriver tiden med att leka med mobilen medan regnet smattrar mot vindskyddets plåttak.

Så är skuren över. Jag återvänder till bryggan. Fler fiskare anländer. Jag går i vänstervarv längs stranden. Kastar här och där i de öppningar jag hittar. Springer på en av profilerna i fiskeföreningen. Han har fått en fin regnbåge. Det vakar just där han står men han är på väg att lämna stället. Jag övertar det gladeligen. Det tycker fisken också för hur jag än gör nappar det inte.

Jag testar med ett kastflöte och fluga. Inte ett vak. Byter tillbaks till spinnare och fortsätter. Det plaskar, vakar men inget hugg. Jag tar mig runt sjön. Passerar flera sportfiskare. Återvänder till bryggan där jag började och där jag ser en fisk vaka. Ställer mig och kastar.

Om jag fick något? Blöta strumpor. Bägge stövlarna läcker vid foten. Och blöta byxben. Buskar och ris strök av sina vattenbörda mot mina byxben när jag passerade. Jo visst ja, så fick jag faktiskt en fisk också. En liten abborre som fick återvända till sitt rätta element.
2009-07-14 22:30.


Kommentarer till blogginlägget


Vad betyder vaka? Nytt ord för mig.
2009-07-15Vaka? Tja, förutom sådana saker som lussevaka, valvaka och andra vakor så är vaka i detta sammanhang när en fisk går upp till ytan och bryter vattenytan för att fånga insekter som flyter på den samma vilket ger upphov till ringar på vattnet; fisken vakar, det blir ett vak, flera vak.

2009-07-15