Markus Andersson

Slägga, Tresteg & 3x1000m

IK Hinden här i Nybro körde en klubbtävling idag på Åkrahällskolans IP 2,7km från min lägenhet i grenarna slägga & tresteg. Då dessa grenar, tillsammans med 200m och marathon, är de ENDA över HELA friidrottens grenprogram jag ännu inte kört i år ville jag såklart delta.

Dessutom har det varit snack kring mitt 13.80-pers i slägga här på Funbeat, så då blir man ju lite extra trissad att förbättra det. Över 15m ska väl inte vara så jäkla svårt om man bara får till tekniken lite grann?? Min kropps styrka räcker säkert till ~30m med perfekt teknik, men med usel teknik blir det alltså inte ens hälften.

Efter uppvärmning 2,7km till IP, lite stretch + en ganska lätt 400m på 71,4 (2:58/km) blev det några uppvärmningskast utan att ta i för fullt som landade kring 11m. Verkade lovande för nytt pers. Sen drog tävlingen igång och nu när jag TOG I åkte jag ur kastringen = X i protokollet. Uselt platt andrakast som aldrig var mer än någon dryg meter över marken och som inte ens nådde >9m. Vi körde bara 4st kast så sumpar jag detta också har jag ETT kast på mig. Körde därför ett "säkerhetskast" som på uppvärmningen i tredje och landade på 11,66m. Inte bra, men på min usla nivå är det ju nästan ok... :-p Tog i mer i sista men tekniken är ju lika dålig som vanligt och det blir inte mer än 12.46 = 13.80-perset lever kvar. Skit också. Testade sen med en 3kg-slägga för att testa om det var lättare att få till bättre teknik med en lättare slägga. Nu blev det betydligt längre, men fortfarande ungefär lika dålig teknik. Hmm.

Lite paus innan tresteget drog igång så jag körde en 400m till på 71,6 (2:59/km). Bara att hoppas på bättre lycka i denna gren, där perset ligger på 9.42. Inledningshoppet känns hyfsat men inte utan förbättringsmöjligheter så jag räknade inte riktigt med att det var över perset. Till min stora förvåning och lycka mäter funktionären hoppet till 10.00!! Smiley Andrahoppet känns inte heller riktigt bra, ändå blir det 10.04! Får med mig farten bra på tredje hoppet, men å andra sidan lite för lågt ändå blir det ytterligare ökning till 10.07! I sista vill jag lite för mycket och stampar ifrån rejält i första hoppet och orkar då inte ta emot mig ordentligt i landningen (på samma ben) utan stumnar och tappar både fart och höjd i andra & tredje hoppet. Men va fasen, ändå blir det 10.21!? Smiley Ett perfekt hopp borde kunna bli upp mot 10.50 skulle jag tro...

När lekstugan var slut var det dags att TRÄNA. 4x1000m i ~3:15/km (vila 2min) + 4x300m i maxfart var planerat. Tyvärr tog leken längre tid än planerat och jag måste hinna hem innan ytterdörren till lägenhetshuset låses då jag bara har med mig lägenhetsnyckeln. Får därför räcka med tusingarna så lägger jag på några 300m-intervaller imorgon.

Då det nu var fartuthållighet/VO-max och inte anaerob träning jag skulle köra drog jag ner vilan till 1,5min. Får nöja mig med det så jag håller mig i skinnet och inte drar iväg i för hög fart, sen SKA ju inte pulsen sjunka för mycket mellan intervallerna.

Orkade dock bara 3st - 3:11, 3:12, 3:17 - vilket förklaras av bristande fartuthållighet jämfört med tidigare då jag tränade långdistans. Visst kan jag sänka farten, men då känns ansträngningen för låg på de första intervallerna. Nuvarande fart känns rätt, och med bra uthållighet skulle jag klara detta på 6x1000m med 2min vila. Kanske skulle jag ändå nöja mig med 3:15-3:20/km och acceptera att det känns onödigt lätt på de två första för att orka en 4e och kanske 5e. Sen nerjogg 2,7km hem.
2009-07-08 21:04.


Kommentarer till blogginlägget


Vad roligt det är att du ställer upp i flera grenar! Jag skulle aldrig våga. Särskilt inte om det inte är löpning.
2009-07-09Javisst är det kul! :-) Slägga är kanske inte första grenen man ger sig på (som långdistanslöpare), men höjd & längd är lite lättare, så det kanske du vågar testa? Stavhopp och häck får kanske också vänta lite... ;-)
2009-07-09Höjd, näej, aldrig i livet! Mitt "pers" satt på gympan i nian tror jag det var är 1:05, det är det högsta jag vågade hoppa på. Jag är feg! Om jag ska testa nåt annat än löpning får det bli kula. Spjut vågar jag inte och inte slägga heller, man kanske råkar träffa någon om man är totalt kass. Minns att jag nästan råkade skjuta en golfboll i huvudet på en stackare när jag testade lite golf i högstdiet. Hemskt!
2009-07-19Hehe, visst krävs det att man är lite modig för att våga testa vissa andra grenar!

Men det är lite det som är grejen för mig, det är ju spännande att testa nya utmaningar! 100m, längd & kula är kanske inte så utmanande, utan mest skoj. Slägga, stavhopp och 110m häck är destå mer våghalsigt att köra!

De manliga häckarna är faktiskt så höga som 106,7cm... första gången jag sprang tog jag det lungt och brydde mig inte det minsta om tiden, det var utmaning nog att bara ta sig över de tio häckarna utan att stå på näsan!
2009-07-19