Markus Andersson

Alltså... jag måste ju bli bättre!!

Snackade med min klubbkompis David Nilsson nyligen. Undrade vad han hade för planerade tävlingar framöver. Göteborgs GP, Jubileumsgalan, Sollentuna GP, osv Inte direkt lokala småtävlingar á la "Pankaksspelen" med mest 9-13åringar och sen übertunna startfält i äldre ungdomsklasserna och i seniorklassen (om de ens finns). Nej, här snackar vi bara elitlopp för de stora grabbarna.

Hmm... Sånt vill ju jag också vara med på! Smiley Frågan som då uppstår inom mig - får vem som helst vara med? Typ wanna-be-elit som jag? Eller är tävlingen kanske bara öppen för den riktiga eliten, som via sina coacher/manager får tillträde till en startplats brevid Mustafa Mohamed och övriga kenyaner? Surfar in på FolksamGP.se och klickar runt lite. Hmm, näe... det står inget om särskilda krav. Samtidigt står det ganska knapphändigt om "SM i Marathon" på Sthlm Marathons hemsida, eliten slinker nog in genom någon dold bakdörr som bara proffsvärlden känner till. På SthlmMarathon.se surfar ju bara motionärerna in. Proffsen har ju sina coacher/manager som fixar startplats, info, hotellrumen, osv åt en.

Då det inte anges några krav vid anmälan klickar jag mig vidare till startlistan för Göteborgs Grand Prix nu på tisdag. Där framgår ju om några wanna-beeeees finns med, eller om det bara är the reeeal thing som platsar. Noterar en löpare med 2:05 som pers på 800m! Det är inget elitresultat - då är jag alltså välkommen! Smiley

Meeen... samtidigt inser jag att ett annat problem finnes. Av det 36st breda startfältet (coolt!) ligger ju för fasen hälften under 1.50 och bara några få "eftersläntare" har ett noterat pers över 1.55! Visserligen fanns det en kille med 2:05 som pers, men sen lär han ju komma fetsist också (enda löparen med PB >1.59). Och jag då, men tjenare... Pers på 2:09 som förvisso kanske går att skala av någon sekunder på, men det är ju bara att inse det sura faktum - JAG PLATSAR INTE!! Smiley

Samma grej på 1500m, häftig toppbredd med 31st löpare, men typ fler med pers 3.43.xx (4st) än alla >4min samanlagt. Så de enstaka strax över 4min betraktas som eftersläntare... och jag som var riktigt nöjd med mina 4:17.27 ifjol! Smiley På 5000m gäller 14:XX för att platsa, gärna 13:XX eller varför inte 12:XX!?! Mina 16:37 känns som i nivå med Kenyanernas nerjogg efter själva loppet...

Har tidigare kollat upp "vad som krävs för att ställa upp på SM" och kunnat konstatera att sub 2min, sub 4min, ~15:30 och sub 32min gäller för att hänga med hyfsat. Faktiskt en smula lägre krav än Folksam GP, men fortfarande lite för hög resultatnivå för att jag skulle platsa.

Jaha, så var självförtroendet lite naggat i kanten. Fasen vad sölig man bevisligen är. Haha, och ibland har man inbillat sig motsatsen! Men att sänka sig från 4:17 --> 3:55 är jäklar inte lätt. Lär ta några år, och är långt ifrån säkert att jag ens lyckas.

Blir nu föresten intressant att tänka tillbaka på vad jag egentligen hade för "målsättningar med löpningen" för några år sedan. Jag har aldrig varit typen som siktat mot OS-guld och världsrekord som vissa ungdomar, utan mest sprungit för att det är kul. Dock med solklara ambitioner att bli bättre, men siktet har mest varit att placera sig bättre i de lopp jag redan springer och slå de löpare jag hamnat strax bakom. Inte att springa tävlingar på högre nivå, eller att börja fajtas mot elitlöpare runt om i Sverige/Världen.

Då för några år sedan i början av min löparkarriär gjorde jag milen på 37-38min, vilket ungefär räckte till 10e-platsen av ~70 pers i hemma klubbens "Kalmar Sylvesterlopp". Det som då surrat i mitt huvud är ju "om du kapar några minuter får du kliva upp på prispallen istället för att stå brevid bland övriga medelmåttor!"

Är inte alltid man tänker tillbaka med flera års perspektiv, men nu inser jag att jag faktiskt uppnått "det har haft som mål" för några år sedan. I dag hamnar jag på pallen i alla lokala smålopp, om jag inte t.o.m. vinner. Har även börjat tävla lite mer seriöst på Smålands DM, vilket jag inte hade i tankarna för några år sedan. Känslan av att "ha uppnått mitt mål" har dock inte infunnit sig. Ribban har hela tiden höjts en smula, strax innan jag nått fram. För något år sedan ville jag inte bara ta DM-medaljer när konkurrensen sviktade i udda grenar, utan helt enkelt vara en av de bästa i Småland. Nu är jag där, och då är ett DM-silver ungefär "bästa möjliga förlorar-resultat". Plötsligt är det segern som ligger i siktet. Om något år alltså... Nu är jag ju inte bättre än att DM-silver får anses som mycket bra. Men jag tänker ju inte stanna kvar på denna nivån.

Men va fasen. Om jag inte haft så specifika mål utan mer lite ungefärliga, så har jag i alla fall haft en sak klar för mig. Jag har INTE haft några planer på att en riktig elitlöpare. På svensk nivå alltså, distriktselit är inte riktig elit. Inte i Småland i alla fall där konkurrensen är lite för klen. Svensk elit är dock för tufft. Krävs för mycket träning + talang. Nej, det är ganska skoj att vinna lokala lopp också, det nöjer jag mig med.

Men efter dagens koll i startlistorna från Folksam GP fick jag plötsligt en annan känsla. Nu var känslan "jag vill också vara med där bland löparna under 4min på 1500m", dvs VARA svensk elit. Och trots att jag ärligt talat har en bra bit kvar innan jag ens klarar hänga med de sista i dessa sammanhang, så börjar tankar tänkas i huvudet om att kanske inte nöja sig där. 3:59 på 1500m och alltså "hänga med" i svenska elitlopp, det räcker kanske inte riktigt. Varför inte fortsätta ner till sub 3.50 så man tillhör den bättre halvan och nästan framme vid SM-medaljerna?!

Ojoj... sakta i backarna och en sak i taget. Uppfyll årets/nästa års målsättning att ta dig under 4:10 först. Sen kan vi återuppta diskussionen om att ev. ta sig ner under 4:00 och då platsa i de svenska elitloppen. DÄREFTER kan vi ju EVENTUELLT börja fundera lite grann på att försöka pressa sig neråt 3.50. Att snacka om 3.49 när man gjort 4.17 är ju lika löjligt som att som 10åring säga att man kommer ta OS-guld om 15år...

Fundera och drömma är dock både lätt gjort, och trevligt! Smiley


2009-06-03 21:37.


Kommentarer till blogginlägget


Kul att läsa, Markus! Jag håller tummarna för dig. Allt är relativt och alla har vi våra olika mål. Kämpa på!
2009-06-03Det är klart du ska sub 4!
2009-06-04Om du vill hänga med de stora elefanterna tror jag att du måste fokusera på en distans. Helhjärtat. Men vad är roligast, att stå på pallen i de lokala loppen eller att försöka undvika att bli varvad på de stora?

När du är med på pallen de småländska loppen är du ju iaf med i toppen av vad löpare med liknande resurser och förutsättningar presterar, det borde ju vara värt något det också.

Men glöm inte att ett par av de där 10-åringarna som sa att de skulle ta OS-guld om 15 år faktiskt gjorde det, så försöka duger. Men fokusera på en sak i så fall. Eller bli 10-kampare.
2009-06-04Det är aldrig fel att drömma! Men det är också viktigt att stanna upp och reflektera över vad man har presterat för att inse att man uppfyllt många av de mål man hade från början. Efter reflektionen kan man sätta nya mål och gå vidare med nya drömmar, som i sin tur kan brytas ner till konkreta mål. Hur långt man når vet man oftast inte, men det är roligt och utmanande att försöka nå/uppfylla sina drömmar! Kämpa på.
2009-06-04Instämmer med Tiger. Ska du bli ännu bättre så är det nog inte fel att fokusera på en huvuddistans. Lulla runt på marathon kan du göra om 10år. Jag har ett mål för dig, slå svenska rekorden på distans 1500m - 5000m. Rekordet för damerna alltså.
2009-06-04Det är redan sagt, men förtjänas att nämnas ännu än gång. Inte för att jag tror att du någonsin lyssnat. :) Du måste fokusera. Att även tävla i halvmaraton är allt annat än bra för medeldistanskapaciteten. Att som du även fuska i maraton gör det bara ännu värre. Nä, du måste släppa tankarna på de längre loppen och börja se 15 km som ett rejält långpass, sådana som man bara kör under uppbyggnadsträningen, dessutom.
2009-06-04Men snälla Markus, inte ska du deppa för att du itne är där uppe i svenska eliten! Du har ju förbättrats ENORMT på mycket kort tid och bättre blir dt säkert! Din framtid är ljus unge man :-)
2009-06-04Angående "dold bakdörr som bara proffsvärlden känner till" för anmälan till SM i marathon, så är den inte speciellt dold. Det gäller bara att klara tidskravet för startled 1, svårare än så är det inte.

Förr fick man dessutom anmäla sig för en blygsam summa, som för en DM-tävling typ, vet inte hur det ligger till med det nuförtiden, men det borde väl vara oförändrat.
2009-06-04Som Tiger & Leif är inne på blir det ju allt mer fokus på en, eller i alla fall några intilliggande distanser, ju närmare eliten man kommer. Att slösa tid och kraft på marathonträning motverkar t.o.m. utveckling på 1500m. Och omvänt.

Känns lite som att året 2009 blev milstoplen då jag blev tillräckligt bra för att ge upp "satsa på alla distanser". Har ju lagt ner träningen mot halv & maran nu. I alla fall tillfälligt, har lite funderingar på att återuppta långpass & mängd till vintern för att sätta bra mararesultat på våren. Träningen har ändrats från 3000m-marathon till 800m-5km kan man nog säga. Inte direkt fokus på en distans, men ändå ett smalare område än tidigare.

Förut har jag faktiskt stoppat in några enstaka medeldistanspass i 3000-marathon träningen för att bredda perspektivet, dvs "försökt" träna 800m-marathon. Samtidigt. Nu har jag åtminstånde försökt dela upp det på sommar/vinter och gett upp allt >10km från mars-aug.

När det gäller fortsatt inriktning känns 1500m intressant, som kanske framgår i blogginlägget då jag ofta använde sådana tider som exempel. Orsaken till detta val tror jag ligger i att 4:17 råkar vara mitt bästa resultat hitintills, trots ganska lite träning inför den distansen då jag satte det. Dvs talangen verkar vara bättre där. På 800m tror jag dock jag saknar för mycket snabbhet för att bli riktigt bra. Ok, att jag kanske kan göra bra tider i jämnfartslopp, men utan sprint-spurt är jag chanslös i mästerskapssammanhang.

Kommer dock alltid fortsätta springa upp till 10km i alla fall. Halvmarathon & marathon för jag ev. lämna bakom mig. Eller rättare sagt vänta med tills senare isåfall, tills på andra sidan 30års-gränsen. Men på 800m till 10km kan man fortfarnde prestera hyfsat. Samtidigt alltså. Behöver inte gå längre än till den store Högby-ledaren Carl-Gustaf Nilsson som 1984 (32år) satte alla sina personliga rekord på 800m-10.000m. 1.53 - 3.49 - 8.16 - 14.15 - 30.49. Ok, han var visst någon tiondel snabbare på 800m 1982. Med dessa resultat toppade han även Smålands årsbästalista på alla sträckorna utom 800m, och konkurrensen var tuffare 1984, men det var alltså möjligt att vara smålandsbäst på 1500m-10.000m under samma år. Persen på halvmarathon (1.09.21) & marathon (2.27.36) kom några år senare (-89).

Tiger skriver även att pallplats i smålänska lopp fortfarnande borde vara av värde. Självklart. Jag är fortfarande en "ha skoj i vardagen-löpare" och tycker det är roligt att tävla mycket. Många elitlöpare struntar i små lokala lopp och även DM och satsar ENBART på GP-tävlingar, SM, osv, men det tänker jag definitivt inte göra.

G-mans påpekande är bra om att man aldrig riktigt vet hur långt man kommer, men att det ändå är inspierarande & kul att sätta upp mål och drömmar, samt utvärdera tidigare målsättningar och planer. Mycket av denna process har dock skett på ett halvt undermedvetet plan. När jag blivit lite bättre har jag liksom inte "bockat av", ok nu var det uppnått, utan mest allmännt fortsatt velat ta nästa kliv framåt. Sen är det mycket möjligt att jag aldrig når sub 4min på 1500m som jag nu snackar om, eller motsvarande tider på 5000m-marathon: 15min, 32min, 1.10h, 2.30h. Det är riktigt bra resultat det handlar om och man kan ju dra på sig någon långvarig skada, eller så stannar man helt enkelt i utvecklingen och blir knappt bättre om några år.

Rynkade först ganska kraftigt på ögonbrynen när Leffe snackade om att "slå svenska rekord", va fasen snackar han om liksom?! Men damrekorden var ju en annan femma. Utvidgar det till att inkludera 800m och 10.000m och sätter nu upp det som ett framtida mål.

800m 1:59.44 Malin Ewerlöf 1998
1500m 4:05.49 Malin Ewerlöf 1997
3000m 8:48.87 Sara Wedlund 1996
5000m 15:06.90 Sara Wedlund 1996
10000m 31:57.15 Midde Hamrin 1990
2009-06-04Fler kommentarer hann visst droppa in medan jag skrev. Nejdå Sandra, jag deppar inte. Har glimten i ögat när jag skriver så... :-) Är nöjd med det jag presterar i dagsläget. Men OM man fortfarande kan bli (ännu) bättre lockar det naturligtvis också!
2009-06-04PS. Innan jag tar sikte på Svenska damrekord kan jag ju försöka slå Högbys IFs klubbrekord! De är inte så jäkla dåliga de heller... :-)

800m 2.05.11 Johanna Nilsson 2003
1500m 4.10.72 Johanna Nilsson 2003
3000m 9.01.01 Ida Nilsson 2006
5000m 15.33.18 Ida Nilsson 2004
2009-06-04Oj, damrekorden var lite bättre än vad jag kom ihåg/trodde. 15:06.90 och 31:57.15 är en bra bit från årsbästa 2008 på 15:45 och 34:31.
2009-06-04Klart du kan bli snabbare när du börjar fokusera. Var gränserna går vet man inte förrän man testat.
2009-06-04Hehe, tycker det är lite väl mycket kommentarer i stil med att "fokusera", med innebörden av att satsa allt på någon specifik sträcka. Som om det vore något fel på mitt nuvarande upplägg?! ;) Jag har alltid tyckt det var KUL och på något sätt utmanande att inte bara träna & tävla "på det gamla vanliga sättet", utan även testa på lite sträckor och träningspass jag inte riktigt är van vid. Det är spännande och kul på något sätt.

Sett på tävlandet skulle ökad "fokusering" sannolikt innebära mindre tävlingar för att möjliggöra mer fokus på att träna systematiskt och ordnat i olika faser fram till säsongen, osv. Springer man en massa lopp hela jäkla tiden och "klämmer in" lite träningspass mellan tävlingarna blir det inte riktigt samma resultat.

Tycker redan jag ändrat mig lite åt mer fokuserings-hållet. Kanske tar jag några fler kliv, ett i taget, men så länge jag gör framsteg utan att dra ner på variation & flitigt tävlande, så kommer jag nog fortsätta med det. Här handlar det om en avvägning om att ha skoj i vardagen kontra seriös satsning på längre sikt. Ju bättre man blir destå mer MÅSTE man dra sig åt det senare för att fortsätta utvecklas.

Ett ytterligare steg mot "ökad seriösitet" med löpningen vore att skippar planerna på "mängd och långpass i höst och vinter för att sätta hyfsade resultat på helan & halvan till våren". Och istället fortsätta med fokus på korta sträckor, något/några år till. Blir kanske så. Nu när jag skippar mängd & långpass i mars-aug lär det ju behövas en långsam återgång till långdistans, snarare än pang på direkt några månader och sen håva in superresultaten. Funkar kanske inte riktigt att hoppa mellan 800m-träning om somrarna och marathonträning på vintrarna...
2009-06-04Som jag ser det har du nu blivit så bra att du behöver denna fokusering och specialisering för att ta ytterligare steg. Ungefär som när man börjar träna. Det spelar ingen roll vad och hur man tränar, bara man tränar så blir man bättre. Sedan kommer nästa steg, då det måste införas kvalitet i träningen. Och du är nu vid slutsteget, fokus på några distanser. Enligt min ringa mening.
2009-06-04Ok, ok. Härmed beslutar jag mig för att inte återgå till långdistans till vintern utan fortsätta medeldistanssatsningen. Fast även sådan innebär ju mest grundträning på vintern, dock inte långpass och hög veckomängd, utan lite mer kvalité + styrka. Lite svårt att springa med spikskor på bana i minusgrader och snö, men får kanske försöka ta mig in till Kalmar och kuta 60m fram & tillbaka i en inomhushall...

Nästa fråga är om jag ska springa några halvmarathon + marathon, trots noll sådan träning? Även om 1:20:44 inte var något superresultat känns det ändå bra att ha ett årsbästa på distansen varje år, statistiknörd som jag är. 3:20 på marathon vore väl däremot såpass dåligt så jag kanske lika gärna kan vara utan.
2009-06-04Alltid intressant att läsa dina inlägg. Fortsätt kämpa på så kommer resultaten.
2009-06-05Halvmara och längre kan du springa när bansäsongen är över, dock utan överdriven träning för ändamålet. Malin (E) brukade ju springa LL som nerjogg efter bansäsongen om det passade i schemat när hon var medeldistansare.


2009-06-05