Markus Andersson

Mer medeldistans!

INLEDNING.
Som jag tidigare nämnt har jag tänkt satsa på medeldistans 2009 (som enligt riktig friidrotts definition = 800m & 1500m). Bakgrunden till detta beslut är att jag fjol körde några medeldistanspass i maj & juni och gjorde sen utmärkta 4:17 på 1500m, vilket får mig att tro att jag kanske har lite mer talang för medeldistans. 4:17 är nämligen bättre än alla mina resultat på långdistans, trots att det är långdistans och inte medeldistans jag tränat ända sen jag började satsa på löpningen 2004. Kommer dock springa massa långdistanslopp 2009 som vanligt, dock inte prioritera någon sådan träning och då sjunker kapaciteten för mycket på halvmarathon & marathon för att det ska vara intressant att springa dessa sträckor annat än i undantagsfall.

2009 har dock inte inletts helt enligt planen. Efter beslut i början på mars att skippa Vällingby Marathon kunde jag inleda medeldistanstränandet lite tidigare. Hann dock bara några enstaka lätta "kom-igång-pass" med spikskor på bana för att vänja fötter och vader lite, innan jag i början på april fick något konstigt besvär med knäet som satt kvar hela april pga många tävlingar som höll det onda vid liv. Blev bara något enstaka spikskopass under hela april pga detta. Sen problem med ena vaden en vecka, lite tävlingar och sen nyligen förkyld, så även maj bara något enstaka pass. Hela förberedelseperioden mars, april & maj har således bara innehållt några enstaka spikskopass på bana, flera av dem inte specielt tuffa heller. Först i och med gårdagens pass känns det som att medeldistanssatsningen kommit igång på allvar. Och idag blev det alltså ett till.

DAGENS PASS
Hade planerat ett pass med HIF-sällskap då sådant är guld värt för att pressa sig det där extra, som också är det som ger mest effekt på formen. Cyklade in till Kalmar (38km @ 24km/h) i mestadels motvind, tog det lungt för att inte ha sega ben sen på intervallerna. Träningsvärk från gårdagens pass satt fint i benen. Tur att jag är snäppet vassare än Isac, för då kanske jag hänger med i alla fall. Väl framme känns de första "löpstegen" rena katastrofen efter att ha klivit av cykeln. "Shit, det här kommer aldrig gå" tänkte jag. Efter stretch, jogg, mer stretch och mer jogg börjar det iaf kännas lite bättre. Även Pär dyker upp, härligt med mer sällskap. Pär är vass på kortare intervaller, anmärkningsvärt att han inte tävlat på sprint/medeldistans ännu utan bara långdistans!

5x400m med 1,5min vila + 5x200m med 1min vila var planen. Kraftig motvind på upploppet och svagare medvind på bortre lång pga en vindskyddande läktare gjorde att vi startade vid 300m-starten och sprang baklänges/medsols och således gynnades tiderna lite av vinden. Efter att benen blivit kraftlösa & sega som sirap av högre mjölksyranivåer igår inledde jag dagens pass lite försiktigt. Men på de första är man ju fräsch så då går det ganska fort i alla fall. I regel jämnt första 200m, sen drog jag ifrån på alla 400:ingarna. 66.8 och 67.4 hade jag på de två första. Sen när det kändes ok började jag pressa på allt mer. 66.0, 66.3 och 66.0 på de tre sista, men då mycket mjölksyra på de två sista och i princip max på sista.

Blev en längre serievila (4min) inför 5x200m, som vi startade vid 100m-starten, fortfarande sprang vi baklänges/medsols, men får alltså motvind på 3st (1a, 3e & 5e) och medvind (kraftigare) på 2st (2a & 4e). Pär far nu iväg som ett skott! Mina ben är nu sega efter mjölksyran på de sista 400:ingarna, men är ändå klart före Isac på 31.5 i lätt motvind. Sen trycker dock Isac på lite mer samtidigt som mina ben segnar allt mer, 31.8 i ganska stark medvind, Isac någon halvmeter före. Pär inte fullt lika överlägsen som på 1a 200:ingen, men fortfarande klar etta. Nu är mina ben mjölksyraförgiftade och går inte att springa fort med längre. Sega som sirap redan från varje start. Blir ifrånsprungen av Isac med några meter, 33.7 i svag motvind. På de två sista får jag även krampkänning i ena vaden vilket hindrar mig ifrån att åtminstånde ge 100%, även om det numera inte innebär någon högre fart. 33.0 i medvinden och sista på 34.7...

Summerat 2:49/km vilket jag är riktigt nöjd faktiskt, trodde det skulle gå halvdannt efter gårdagen. Dock är tiderna lite gynnade av vinden som sagt.
5x400m: 66.8, 67.4, 66.0, 66.3, 66.0, 5x200m: 31.5, 31.8, 33.7, 33.0, 34.7.

Lufsade ett 400m-varv som nerjogg, annars mest eftersnack med Isac & Pär innan det bar hemåt Nybro. 38km @ 25km/h, anmärkningsvärt att det nu inte gick fortare med tanke på mestadels medvind och att jag nu inte "höll igen" för att spara benen. Förvisso trötta ben nu och lutning uppför inåt landet, men ändå.
2009-05-30 00:00.


Kommentarer till blogginlägget