Anders S

Blodomloppet 2009

Hade egentligen spanat in marathonstafetten i Trollhättan. Nu körde det ihop sig med en massa saker så det var tyvärr inte möjligt.
Då svärmor dök upp öppnade sig dock en möjlighet att springa på lite närmare håll och en dryg halvtimme innan starten kutade jag bort till Slottsskogen med efteranmälningsavgiften i näven.

Framför Björngårdsvilla var det smockat med folk och starten för 5 km löpare/gångare var framskjuten 20 minuter. Det gjorde att även 10 km loppet inte kunde starta eftersom det är så otroligt mycket folk som går att löparna inte skulle komma förbi.

Har alltså värmt på vägen till starten, men kör ett par intervaller i tänkt tävlingsfart innan jag ställer mig på plats i väntan på start.

Eftersom jag är svag i backar förstår jag att banan inte passar mig särskilt bra. Första 2 km är väl OK, men den skall man ta sig lätt uppför mot fågelhuser och lätt uppför mot Majvallen och lite mer uppför innan det bär utför pliktabacken. Två varv tar mer än ett och jag ville inte vara helt fullproppad av syra när sista stigningen skall tas och få se löpare glida om på båda sidor.

Nå, startskottet går...
Står i princip längst fram eftersom jag anar att flertalet av det 624 man starka fältet kommer springa lite långsammare. Men startlinjen är så bred att vi säkert är minst 100 personer i de främsta leden.
Kaotiskt ut från start, men står på för att inte hamna för långt bak. Första kilometern går snabbt, kanske 3.40. När Belparc skall rundas är motvinden hård och jag söker upp bra ryggar för att slippa slita. Snittempot sjunker sakta och vid 3 km ligger jag på knappa 3.50 snitt. Lite snabbt, men jag ångrar ändå inte den snabba starten. Passerar många tungandade löpare som verkar ha gett allt första på första fyra kilometrarna.
Tar det lugnt i stigningarna och snittar 3.54 vid varvning. Har alltså ca 18.20 vid 4,7 km vid halva loppet.

Försöker springa avslappnat och lätt och hålla god fart utan att ta i. När motvinden kommer känns den hårdare än på första varvet, men det kan förklaras av att jag inte har några ryggar att gömma mig bakom.
När den lätta stigningen börjar så blir jag omsprungen av lite löpare, men så fort det blir platt eller lätt utför så tar jag in på dessa.

Sista tunga stigningen håller jag faktiskt avstånden ganska bra till löpare framför och bakom. Här står Christer (Triathlon Väst) och ger uppmuntrande tillrop på båda varven. Tack! När jag når krönet låter jag benen gå utan att pressa för att få tillbaka en rytmisk andning och sen pressar jag mer och mer utför backen och den sista biten in i mål. Tar ett gäng med löpare från backen och in. Tror inte att någon kommer ikapp mig här.
Skönt!
Skall se om jag kan länka till videon av min målgång när den kommer upp.

MÅLGÅNG:
http://racetimer.se/sv/runner/show/551866?race_id=199

Knäpper av klockan och den officiella tiden blir 37.16 och en 40:e plats, herrar 10km. Om banan var 9,4 km som arrangören och min klocka påstår blir snittet 3.58 vilket känns helt OK på denna typ av bana. Pulsen 176 i snitt och 185 som max vittnar också om att jag jobbade på.

När jag går in i ett tält för att kolla den officiella tiden hittar jag inte mig i resultatlistan. Det visar sig att jag fått en 5 km startlapp och har alltså registrerats för 1 timme och 22 minuter på 5 kilometer., vilket hade gett en 767 plats bland 774 startande. (Bara de som är anmälda som löpare får registrerad tid.) Som väl är var inte funktionärerna särskilt svåra att övertyga Smiley
2009-05-28 09:18.


Kommentarer till blogginlägget


Jag känner mig inte helt övertygad.....Var det du eller svärmor som sprang?
Men gratulerar iallafall! Det var ju en bra tid.
2009-05-28