Jonas Sörensson

Löprundan passerar kyrkogården... opassande?

Sitter på jobbet och känner att jag får pausa med litet inlägg...

Igår var jag på min första begravning. Morbror Gunnar 55 år avled 14 mars efter en kort tids sjukdom. Det var ett fint "avsked" och jag blev överraskad hur påtagligt snyftningarna kom över mig inne i kyrkan. Trodde inte jag skulle bli SÅ påverkad under själva avskedscermonin. Men men det var samtidigt härligt och gjorde nog gott...

Efteråt körde jag skiten ur mig på min rullskidsbana. Också väldigt gott efter all tårta... Körde förövrigt "varv på varv" utanför kyrkogården där Gunnar nu skall "vila" på st Sigfrids. Kändes också lite speciellt. Gunnar har under sitt liv haft asberges syndrom och alltid varit överförtjust, nästintill fanatisk just av idrott i alla dess former. Att ta sig en tur i motionskläder över kyrkogården och titta till honom ibalnd känner sig därför ganska naturligt. Fint rent av! Att då som vissa folk tycka det är opassande att komma i motionskläder på en kyrkogård tycker jag är fånigt. För mig är det ett sätt att hedra Gunnar. Tänkte lite på detta när jag fick nån glirig kommentar från en gubbe på kyrkogården när jag tassade förbi senast... Vad tycker ni? Är det ofint mot de döda att förlägga en del av sitt löppass på en kyrkogård. O varför i så fall...?
2009-04-08 13:54.


Kommentarer till blogginlägget


Tycker det är ok att "jogga" på och runt kyrkogårdar, men jag skulle inte förlägga några hårda intervallpass eller liknande där. Lugn andning - ok, flås - ej ok, typ!
Så, tassa på!
2009-04-08
Ämne: Jogga på kyrkogård

Hej, efter en diskussion på jobbet ställer vi oss frågan; är det opassande att jogga över en kyrkogård. Min kollega har just mist en morbror som själv joggade mycket, varför min kollega som brukar jogga runt kyrkogården där morbrodern just begravdes undrar om han kan jogga över kyrkogården för att "hälsa" på sin morbror. Vad säger den kyrkliga, moraliska kompassen?
Hej!

Tack för ditt e-brev!

Moralkompassen är svårt att ställa in så pass fint så att den fångar in alla detaljer! I kyrkoordningen står endast att kyrkogården "ska hållas i ett ordnat och värdigt skick och den helgd som tillkommer de dödas vilorum". Det är kyrkgårdsförvaltningens sak att se till att detta tillämpas och att göra bedömningar av enstaka fall.

Jag rekommenderar att du kontaktar den kyrkogårdsförvaltningen och hör om de anser att jogga bryter mot kyrkogårdens helgd.

Om du här fler frågor är du välkommen att höra av dig igen.

Med vänlig hälsning

Sigurdur Hafthorsson
INFORMATÖR
SVENSKA KYRKANS INFORMATIONSSERVICE2009-04-09