Markus Andersson

Skälbyloppet, inkl. LM

Idag arrangerade min förening (Högby IF) Skälbyloppet i Kalmar med Länsmästerskap i terräng inlagt. Förutom träningstävlings-serien Vintercupen var detta premiär på utomhussäsongen. Sen jag för någon månad sedan la ner "marathonträningen", eller i alla fall försök till detta, och istället fokuserat på mer tempo har formkurvan börjat röra sig uppåt. Har tidigare legat 5-10s/km efter fjolårsformen, men minskat detta till mindre än 5s/km senaste tiden.

4.140m var sträckan, några backar första 2km men annars ganska flackt, mest grus/promenadvägar. Hade ifjol 13:48, 3:19/km vilket jag inte riktigt trodde mig kunna matcha, men under 14min (3:23/km) hoppades jag på. Kanske, kanske kunde det räcka till segern, men annars var pallplats i sikte.

Kalmar OK:s Daniel Johansson startar som vanligt hårt "för att komma in i loppet" som han upplever det. Jag hänger på första ~200m men då han fortsätter hålla för hög fart efter den inledande "startrusningen" börjar jag släppa en liten lucka. Har då själv en mindre lucka bakåt, men Oskarshamns Omar El Hassnaoui kommer strax ifatt och vi ligger jämsides några hundra meter, innan han börjar dra ifrån och närma sig Daniel. Ytterligare någon/några kommer ifatt bakifrån, jag har sänkt tempot mer nu då det går lite för tungt och flåsigt för att hålla i 4km.

Daniel & Omar passerar 1km på 3:00 (!) och där har vi förklaringen till varför det kändes lite tungt & flåsigt. Jag brukar vara ganska bra på att känna lagom tempo och disponera mina lopp, men när andra drar på blir man tydligen lite fartblind och dras med på något sätt utan att man inser hur fort det går. Själv noterar jag 3:04 och är nu snarare förvånad att det inte känns mer tungt & flåsigt! Men den km har gått nerför totalt också.

Lugnar ner mig i alla fall då jag tror mig tjäna på det i slutet av loppet. Eksjös Viktor Helander, Högby IF:s nyförvärv Tomas Olsson och Målillas Christoffer Fogel passerar mig nu i en uppförsbacke. Christoffer tar jag dock strax efter. 2km passeras nu på 6:34 = 3:30 på 2a km. Lite väl söligt alltså, men dels återhämtade jag mig efter första km och dels gick denna mer uppför.

Nerförsbacke under Ölandsleden och nu kommer jag ifatt Tomas och ligger lämsides med honom ett tag. Framför oss är det 20-30m lucka mellan alla löpare, oss, Viktor, Omar och Daniel. Tomas & jag tar dock in på Viktor och kommer ifatt lagom efter att vi svängt tillbaka under Ölandsleden och in på Skälby-området igen. Lutar dock uppför så jag håller mig lite passiv bakom, men har annars i sikte att passera och försöka dra ifrån till 3e-platsen. Omar känns dock lite för avlägsen. Trodde Daniel skulle tappa efter den tuffa starten, men han verkar helt enkelt vara starkare än väntat och har nu så stor lucka att bara total krasch skulle ta segern ifrån honom.

3km passeras på 9:58 = 3:24 på 3e km och fortfarande snitt under 3:20/km. När motlutet tar slut och vi springer in på start & målområdet (nästan) går jag förbi och ökar farten lite. Förvisso är jag en ganska stark spurtare, men det funkar också bra att dra ifrån innan spurten så kanske de inte ens utmanar. Får ganska direkt en lucka och med mindre än kilometern kvar är det ju bara att trycka på. Med 3-400m kvar lutar det dock uppför och Tomas närmar sig igen bakifrån. Sen känns dock 3e-platsen säkrad men ökar ändå en del när jag svänger in på upploppet. Hör steg ganska nära bakom mig och får lägga i ytterligare en växel för att hålla undan.

Imål på 13:39, 3:18/km och tanken slår mig direkt att detta var ju faktiskt bättre än fjolårets tid! Smiley Lite oväntat. Tomas bara knappa sekunden bakom. På upploppet passerades 4km på 13:15 = 3:17 på 4e km. Vet inte hur exakt sista 140m var men stämmer avverkades slutspurten i 2:51/km.

Daniel vann på 13:20, Omar hade 13:32. Bakom mig alltså Tomas på 13:40, Viktor tappade mer på slutet och blev precis slagen av Christoffer 13:56 vs 13:57. Min pappa Per Andersson gjorde ännu ett bra lopp, 15:48 ger t.o.m. under 3:50/km (3:49/km) och innebar 7s marginal bak till konkurrenten Kent Lindblad (15:55, 3:51/km). Mina lillebröder noterades för 16:35, 4:00/km (Vilhelm-92) & 16:46, 4:03/km (Filip-90) vilket är bra för båda. Vilhelm har varit förkyld till och från de senaste veckorna och Filip har ganska nyligen börjat träna igen.

http://www.hogbyif.se/friidrott/resultat/2009/090404...
2009-04-04 14:40.


Kommentarer till blogginlägget


Bravo alla brorsor!
2009-04-04Bra sprunget! Du klarade precis "Mörbylånga-expressen".
2009-04-05"Skälbyloppet, inkl. LM". Av rubriken att döma trodde jag att L.M. (du vet, Lena "LM" från Puls.se) skulle vara med i loppet (som deltagare eller funktionär), men det var visst Länsmästerskap du menade! :-)

I övrigt har jag sett dig på bild från det här loppet på www.marathon.se.
2009-04-14