Markus Andersson

Vintercup 9: Segersviten sprack

Säsongens sista Vintercup avgjordes i Smedby på den ganska flacka asfalts-6.8:an, dock blåsigt. Själv har jag varit förkyld i stort sett hela veckan och inte tagit ett löpsteg sen förra söndagen. Lite har suttit kvar i hals & näsa de senaste dagarna, även om jag upplevt mig som frisk i övrigt. Därmed var det upplagt för ett försiktigt lopp, avvaktande början då dagsformen lär svikta och ingen maxning på slutet utifall att man fortfarande har lite förkylning i sig.

Har i stort sett prenumererat på segern i tidigare Vintercuper (och är därmed totalsegrare i Vintercupen 2009 på herrsidan), men nu skulle sviten tveklöst spricka då David Nilsson var på besök. Lite surt då det finns statistik på antal segrar i rad där jag skulle tangera rekordet på 5st om jag vann idag (+ goda chanser på nytt rekord om jag även tar 1a VC nästa vinter). Å andra sidan är ju "segrar pga att de löpare som ÄR bättre och som faktiskt FINNS inte ställde upp" inga riktigt äkta segrar. Bedriften i dessa fall känns som 50% prestation och 50% deltagande ungefär. "Snabbast ska vinna" känns vettigt, så är jag inte snabbast faller det sig naturligt att jag inte heller ska förvänta mig att vinna. Dessutom är det såklart KUL att elitlöpare som David är på besök och sätter lite färg på VC.

David sticker dock inte direkt som väntat utan håller mig snällt sällskap nästan hela varvet. Jag är faktiskt den som får ta täten i början och konstaterar snabbt "jasså, David har tänkt ta det lungt idag". Bara att gilla läget och fokusera på sitt lopp. Som nämndes ovan med förkylning och noll löpning på en vecka så var det såklart en kontrollerad start från min sida. Dock 3:29 på första vilket jag är klart nöjd med. Sub 3:30/km vore jag tveklöst nöjd med idag (hade dock 3:22/km i fjol).

Förutom lite förvånad över Davids upplägg är jag även lite förvånad att en okänd löpare - Tomas Olsson - hänger med oss. Det finns inte sååå många löpare av 3:30-kaliber så jag har koll på de flesta. Tänkte väl att han öppnat optimistiskt och kommer tröttna, men även om han släppte vid 2-3km tappade han aldrig specielt mycket utan höll sig strax bakom oss.

Mer motvind på andra, så 3:12 gick den knappast på. För att jämna ut lite kanske km 3 & 4 å andra sidan var lite långa och egentligen gick fortare än 3:36 & 3:41. Fast det var något segt motlut här minns jag där det säkert också gick långsammare.

Efter ytterligare en västersväng blir det dock medvind tillbaka till start/målområdet. Tempot ökar då till 3:22 & 3:26 på 5e & 6e och det är först här som vi springer ifrån Tomas med lite marginal. Jag ökar en smula med 1km kvar då man skymtar målet långt borta och jag egentligen känner mig ganska fräsch. Till min förvåning släpper David ~10m och jag undrar då om man "tänker låta mig vinna" och mest såg detta som någon form av deltagande där han inte vill spräcka min segersvit eller hur han nu kan ha resonerat. Han trampar dock en smula på gaspedalen och är ifatt och förbi lagom till 6km-markeringen = 800m kvar. Passerar förbi i hög fart och jag låter honom sticka iväg. Även om jag också kunnat öka nöjer jag mig med att hålla farten in i mål då jag har 10-15s marginal på 3:30/km-gränsen. Med förkylningsvecka i ryggsäcken (kanske inte 100% frisk ännu) och dessutom lite ur form ser jag ingen anledning att anstränga kroppen till max.

2:45, 3:26/km på sista 800m och 23:32, 3:28/km i sluttid. David 23:06 = 26s före mig = sista 800m på 2:19 = 2:54/km. Tomas var 10s bakom mig i mål och tog nog in 5-10s på slutet i och med avsaknad av spurt från min sida + uppförsbacke där jag är sämre.


2009-03-22 16:47.


Kommentarer till blogginlägget


Hehe Tomas Olsson är han som blev tvåa på ÖM i marathon, från Mörbylånga...
2009-03-22Du får glädja dig att dels så sprang en bra löpare som David inte ifrån dig tidigare dels att du var den ende som sprang barbent. Vadå vinter?
2009-03-22Denna Tomas vet jag inte alls vem han är, var kom han ifrån? ja, mörbylånga ser jag, men varför visste vi inte vem han var?
2009-03-22ÖM-2a på marathon (3:18), där ser man. Och gör han 6,8km i 3:29/km finns ju potential till klart bättre maratider om han är marathontränad.

Jag var glad att David höll mig sällskap ja, det var lite trevligt faktiskt. Även om jag var väl medveten om att han inte tog i något särskilt är det ju lite kul att springa sida vid sida med en så snabb löpare i ett lopp. Ja, större delen av loppet låg han faktiskt bakom mig.

Att vara "glad" över klädseln förstår jag dock inte riktigt...?
2009-03-22