Rolf Öhlén

Längtan

I går hämtade jag grabben med spark när han skulle hem från förskolan. Det var en nästan spöklik stämning. Gråmulet. Vit snö. Tystnad. Inte ett liv på skolgården. Inte ett ljud. Den enda antydan till mänsklig närvaro förutom undertecknad – hur mänsklig jag nu är, det går att diskutera – var ett antal bilar som stod uppställda på parkeringen.

Kom att tänka på min egen skolgång. Tyckte att det var några som alltid hade raster. I lågstadiet satt jag och såg trånande ut på de som gick på mellanstadiet. De var alltid ute och lekte. Tänk att äntligen få börja fjärde klass.

I mellanstadiet satt jag och betraktade högstadieeleverna avundsjukt. Tänk, de fick alltid vara lediga. De gick bara och drällde omkring utan att göra något vettigt. Håltimmar hade de också.

Behöver jag nämna att jag i högstadiet avundsjukt gick och betraktade lågstadieeleverna? Tänk, de fick alltid vara ute och leka och gå hem tidigt fick de också göra.

Nu sitter jag här som yrkesverksam. Ibland längtar jag tillbaks till den tid jag aldrig trodde jag skulle sakna, skoltiden. Till och med universitetet. Ibland ser jag fram emot pensionen men vet också att det är inte säkert att jag når dit. Å andra sidan tror jag att min bästa tid är nu. Ganska tragiskt på ett sätt med tanke på hur det ser ut.

Det sägs att även en blind höna kan hitta ett guldkorn. Ibland finns det visdomsord till och med i tv-serier. Tänker på en replik som vetenskapsofficer Spock fäller som fritt och ur minnet översatt låter ungefär så här; Du kanske kommer att inse att vilja ha kan vara roligare än att ha.

Poängen med det jag vill säga är…ehhh….öhhhh…det kanske inte finns någon poäng. Bäst att återgå till att ta vara på den tid som inne är. Snart är den förbi och endast ett minne blott, så det är bäst att sätta igång och skaffa sig några minnen att glädjas åt och hämta kraft från inför morgondagens prövningar.
2009-03-11 09:41.


Kommentarer till blogginlägget


Jo det är så sant som det är sagt!

Carpe diem
2009-03-11Du skriver bra inlägg. :-)
2009-03-11Du skriver alltid så fint!
Min svärmor brukar säga: Livet är inte de dagar vi levt utan de dagar vi minns. Ligger mycket i det..
Ha det bra!
2009-03-11Livet är så märkligt! Det är på samma gång den långa tidsrymd sedan dagen då vi föddes, och det är varje litet flyktigt ögonblick. Och det är mer ändå - det är varje tanke, och all den längtan som man rymmer. Det är en gåta, precis som fröet som faller i jorden och ligger där i myllan och vilar tills våren plötsligt har kommit.

Dina ord berörde mig starkt i en stund då jag själv befinner mig i en ovisshet. Och jag känner just nu hur tacksam jag är över att vara människa. Att vara mänsklig, med allt vad det innebär av både ljuvt och smärtsamt.

Jag ber en bön om att Du ska få många goda år, och många vackra ögonblick i Ditt liv, Rolf.
2009-03-11oj den där tog hårt på mig...
Så sant, det är verkligen dags nu att skaffa sig goda minnen!
Tack!!!
2009-03-13