Rolf Öhlén

Ödslig promenad – nästan

Upp 4,23. Måste hinna med dagens promenad. Heldag på annan ort med en lång bussresa framför mig. Gatlyktorna släckta. Dimma. Från järnvägsövergången uppe vid skogskanten hörs plingandet som varnar för tåg. Jag ser det inte, bara gnistorna från loket skymtar i dimbanken.

Strax efter kyrkan lyser några fasadbelysningar upp kyrkan. Annars är det mörkt. Ödsligt. Trodde jag. Strax innan avtagsvägen till Västergensjö kommer två bilar, en västerifrån och en från öster. De möts precis där jag går. När jag passerar vägskälet kommer en bil till från Västergensjöhållet och svänger västerut.

Nåja, gatljusen är fortfarande släckta när jag vänder vid gamla baptistkapellet. Dimslöjorna fördunklar synfältet. Grått i grått i vitt. Vackert. Poetiskt. Som med livet. Framtiden höljd i dunkel. Vi kan ana konturer, mer eller mindre säkert anta hur den närmaste tiden kommer att te sig, men riktigt säkra kan vi aldrig vara för rätt som det är händer något som välter allt på ända.

Mycket som vi tror oss veta är mer eller mindre välgrundade antaganden. Ljus. Vi behöver ljus för att kunna se vägen, för att ta ut kursen. Jag följer landsvägen. Två billyktor skymtar i dimslöjorna men de viker av innan jag hinner fram till korsningen igen.

Strax innan bygdegården tänds gatljusen. En, två bilar till kommer mig till mötes. Undrar vilken tid på dygnet jag måste upp för att kunna gå en helt ödslig promenad längs denna vägsträcka? Tycker att den ofta ligger öde länge, men inte när jag ska ut och gå. Skumt.
2009-03-04 05:36.


Kommentarer till blogginlägget


Ryktet om dina morgonpromenader har spritt sig och bilarna du möter är fyllda av nyfikna funbeatmedlemmar. Att ta en biltur till Skorped har blivit högsta mode här i Umeå till exempel.
2009-03-04Dina bloggar har fått mig att fundera på om jag ska ta en tur till Skorped. Bara för att ha varit där och kunnat pricka av den på listan. ;)
2009-03-05Hej på dig.

Blogg som denna gillar jag, lite djupT, filosofiskt etc.

Visar mig någon och något som ger MIG inpiration och ännu mer livskraft!

Tack för att du delar med dig!

Kram Fr. Carina i Dalarna
2009-03-10