Markus Andersson

Jag har fått jobb!! :-D

Igår på Smålands Friidrottsförbund styrelsemöte, där jag själv ingår sen snart ett år tillbaka, beslutades att jag fr.o.m. 1 mars tar över kansliet, inkl. kassör & webbmaster, och får 2/3 tjänst för detta.

Förutom sommarjobb och lite extraknäck är detta mitt första riktiga jobb. Och inte vilket jobb som helst, det är i princip så nära "drömjobbet" enligt mina definitioner och intressen som man rimligtvis kan förvänta sig att komma! Smiley

* Roliga arbetsuppgifter!
Kansliet: Administrera friidrott, mycket jobb framför datorn. Detta är ju i princip vad jag gjort i flera år nu, nästan helt ideellt för att jag velat bidra till HIF/SMFIF och för att jag tyckt det varit roligt! Nu får jag alltså möjlighet att försörja mig på min hobby!! Fantastiskt alltså, inte många som är så lyckligt lottade. Visserligen blir det nu lite mer åt hållet "ren administration av papper", men det har ingen avgörande skillnad. Dessutom blir det ändå allt mindre papper och mer digital hantering rent allmänt.

Hemsidan: Har flera års praktisk erfarenhet, men på en lite amatörmässig grund. Jag har hela tiden "velat lära mig mer", utan att jag riktigt haft/tagit mig tid. Nu har jag dock läst Datavetenskap med inriktning på webbdesign + lite företagsekonomi på högskolan, men är inte riktigt färdigutbildad. Tar paus i studierna nu för att komma in i kanslist-jobbet, men har tänkt fortsätta lite sakta på 25% om något/några år parallellt så jag blir klar med min dataexamen. De rutinmässiga arbetsuppgifterna på hemsidan som att skriva notiser och uppdatera befintligt material på hemsidan, det kan jag redan. Men det finns också spännande -utvecklingsmöjligheter- nu när jag kan lägga ner mer tid och arbete på detta. Skulle vilja bygga en helt ny sida och lägga in massvis med material, fakta, statistik, grafik, formulär, funktioner, etc. Detta ligger väl dock något år framåt när det inte kostar lika mycket tid och arbete "för att mycket är nytt" med kansliet & kassör-biten.

Kassör: Minns jag från låg- & mellanstadiet när jag tyckte det var roligt att hitta på egna, betydligt svårare, ränketal när (den lätta) på hemläxan var avklarade, typ 3265949451 x 5554348 också täckte man ett A4 med uträkningar. Har kunnat 100 decimaler på PI i huvudet också. Sen blev det MVG i Matte A-B-C på gymnasiet och 21 rätt av 21 möjliga på Högskoleprovets del. Ja, det är ju inte samma sak som bookföring och kvitton, men jag har även gått några företagsekonomikurser också. Sen har jag redan nu som privatperson faktiskt sparat alla kvitton sen jag flyttade hemifrån aug 2005 och arkiverat dem månadsvis, har även bokfört alla transanktioner till & från mitt konto (handlar i princip alltid med kort så det mest gör avtryck i kontohistoriken.

* Hemifrån och fria arbetstider!
Allt sköts hemifrån min lägenhet, dvs jag har helt fria arbetstider och kan lägga upp jobbet hur jag vill. Jäkla härligt att kunna göra vad man vill, när man vill, bara uppdragen i sin helhet sköts på ett bra sätt. Jag behöver inte "ta semester" för att sticka iväg på något någon dag eller så. Kan stiga upp när jag vill, dra ut på den dagliga löparrundan när jag vill, handla, laga cykeln, fixa mat, etc.

* 2/3 tjänst = mer fritid
Förutom att jag kan göra "vad jag vill och när jag vill" blir det mindre jobb totalt också jämfört med en "vanlig heltidstjänst". Dessutom slipper jag pendla. Mer fritid innebär at jag utan problem kan fortsätta med satsningen på löpningen, engagemanget i Högby IF och rent allmänt inte stressa och vara så jäkla uppbokad som många i dagens samhälle är. Att sufra lite på Funbeat kommer det alltså finnas tid till även i framtiden!!

* Lönen
Jag ska inte påstå att denna faktor är betydelselös, men jämfört med ovanstående faktorer är den i alla fall klart mindre viktig enligt mig. Ett roligt jobb med låg lön har man givetvis mycket helre än ett tråkigt jobb med fet lön! Har faktiskt klarat mig ganska bra på studentinkomsten på 7.400kr/månad. Naturligtvis räcker det inte till att ha bil, köpa en platt-TV varannat år, resa till Tailand 10ggr per vinter, osv men frågan är om det är sådant man blir lycklig av här i livet? Inte jag i alla fall. Löpningen har varit (och är) min största källa glädje och känsla av meningsfullhet här i livet. Träffa familj, släkt och vänner vill jag också göra regelbundet. "Konsumtion av varor och tjänster" behöver jag dock inte i någon större omfattning.

Så, jag har alltså fått ett roligt jobb med mycket frihet, men å andra sidan en svältlön, "men är glad ändå" ? Nejdå. Lönen är helt okej tycker jag, inte fastslagen till kronan än, men lär landa kring 15k/mån, vilket då motsvarar 22k för heltid. De tre första åren blir det dessutom lite mer pga att SmFIF t.o.m. 2011 (då jag fyller 26år) bara behöver betala halva arbetsgivaravgiften. Blir då ca: 18k/mån, motsvarande 26k för heltid. Efter skatt får jag nog ut ca: 13k första tre åren och sen 11k. Och jag som "hade klarat mig bra" på studentinkomsten på 7.4k/mån. Och i "klarat mig bra" ingår åtskilliga sparade tusenlappar på banken. Lär bli ännu fler tusenlappar över nu, även om jag kliver upp något steg på "konsumtions-trappan".

Tillagt: Jag är medveten om att det normalt gäller hysch-hysch och knipt käft kring "den hemliga lönens omfattning", men jag tycker detta är obefogat trams och väljer att beskriva alla faktorer som beskriver mitt nya jobb. Och lönen är väl en faktor som har betydelse?

Avslutningsvis lite historik över mitt engagemang inom friidrotten som (ganska snabbt tycker jag!) lett fram till att jag plötsligt kan försörja mig på mitt intresse... :)

2000. Min pappa börjar springa (igen sen 80-talet), jag följer med ibland
2002, april. Börjar löpträna regelbundet, föra träningsdagbok
2003, nov. "Satsningen" börjar, upptäcker att det finns LOPP att springa!
2004, juli. Går med i Högby IF, bor avsides = begränsad kontakt
2005, maj. Tar över HIFs hemsida, kan lite om friidrott, HIF & de aktiva
2005. Tar över ansvaret för all statistik i HIF
2006, dec. Tar över SmFIFs hemsida, kan "inget" om denna organisation
2007. Tar över ansvaret för HIFs verksamhetsberättelse (>100 sidor)
2007. Mkt mailkontakt med SmFIFs kanslist, hjälper till med kansli-saker
2008, mars. Blir invald i SmFIFs styrelse, kansli-hjälpen accelrerar
2009, feb. Blir invald i HIF-Friidrotts styrelse
2009, mars. Tar över SmFIF-kansliet inkl. kassör & hemsida = 2/3 tjänst


2009-02-02 12:12.


Kommentarer till blogginlägget


Grattis! Vad kul för dig. Lilla grabben börjar bli stor och skall göra rätt för sig :-)
2009-02-02Grattis! När man, som du, är van att leva på studiemedel så gör de extra tusenlapparna stor skillnad. Upplägget låter riktigt behagligt.

Se bara till att skapa rutiner i arbetstiden; livet behöver struktur. Se också till att träffa folk, något som kan bli lidande om du bara jobbar hemifrån.

2009-02-02Stort grattis!
2009-02-02Grattis!
2009-02-02Grattis! Jag tror även Smålands Friidrottsförbund kan tjäna på affären. De får någon som är intresserad av arbetsuppgifterna och kommer snart prestera mer statistik än övriga förbund tillsammans :-)
2009-02-02Härligt, grattis! Låter som att det där jobbet passar dig perfekt.
2009-02-02Grattis! Den som ändå kunde få ett sånt glamjobb.
2009-02-02Grattis! Ett litet tips kanske Markus. Istället för en högre lön från SmFIF så begär att få rättigheterna till den hemsida du jobbar med. Då kan du ta jobb vid sidan av för andra organisationer med deras webbar och återanvända kod och den tid som du redan fått (lite) betalt för.
/Petri, som istället för att ägna mig åt mina hobbies på arbetstid valde att bli högavlönad egenföretagare med icke-löprelaterat jobb;-)
2009-02-02Tack alla... :-)

Henrik: Självklart lär det behövas en hel del struktur för att få ordning på alla olika saker som ska göras! Ska jobba på den punkten. Är också medveten om ensamheten som hemifrån-jobbare. Är inte helt utan orsak jag tycker det är roligt att åka på löpartävlingar, träna med lokala löparklubben (trots att de ligger på motionsnivå), träffa familjen m.m. Att surfa på Funbeat ger också viss kontakt med omvärlden...

Leif: Instämmer, detta är helt klart en vinn-vinn-situation! Förutom mitt engagemang för friidrotten ser jag mina datorkunskaper som en bonus. Hemsidan bedömer jag redan vara näst bästa i Sverige (efter Gtbg) sett till notiser och samanlagda innehållet på sidan, och det finns fortsatt stor utvecklingspotential på denna plattform. Men även kanslidelen kommer som sagt bli allt mer digitaliserad. Verksamhetsberättelsen + övriga skrifter vi gör har de köpt in tjänster utifrån för att göra, nu räcker det med att de köper ett program en gång och sen fixar jag detta.

Petri: Bedömmer nog att det är fritt fram att återanvända min kod lite hur jag vill... ingen lär protestera. Om de ens märker det.
2009-02-02Stort Grattis det lät ju skitkul.
Att hitta ett jobb som man kan kombinera med träningen fullt ut är få förunnat.
Du är helt klart rätt man på rätt plats!
2009-02-02Härligt! Grattis får man ju säga, jobba med sin hobby är det ju inte så många som får göra. Hoppas det blir bra!
2009-02-02Grattis! Det här upplägget verkar passa dig bra.
2009-02-02Kul Markus! Tänk också på att alla tråkiga jobb inte är välbetalda. Tycker du verkar få riktigt hyfsad lön.
2009-02-02Rätt man på rätt plats! Låter som ett "hand i handsken-jobb" för dig.

Lycka till!
2009-02-02PS. VARFÖR är detta med lönen egentligen så "känsligt" ?

Irriterar mig lite på detta, kan inte alla uppge sina löner fritt? Är det någon meningslös och negativ avundssjuka som har infekterat hela denna fråga?? Och där kan jag väl säga att hade jag tjänat 40.000/månad (istället för 15) hade jag nog faktiskt valt att hålla tyst. För att andra kan bli avundssjuka. Själv blir jag dock inte ett dugg avundssjuk på de som tjänar mer än mig. Inte ens om det vore exakt samma arbetsuppgifter. Jag är nöjd med MIN lön, det är det enda som har betydelse. Sen får andra tjäna va fasen de vill. Om någon tjänar mer än mig är det väl bara kul för denne person? Mina 15k blir väl inte värda 12k bara för det?
2009-02-02Jag kastade ett getöga och kunde inte låta bli att tycka att det hela lät strålande!
Vem vill inte (nära nog) kamma hem drömjobbet liksom.
2009-02-03Grattis Markus, och jag tycker nog lönen var överraskande bra, trodde det var helusel lön för såna här jobb. Kul! Ska kolla in Smålandssidan framöver!
2009-02-03Oj, vad glad jag blev av att läsa detta. Grattis!! Jag tror du är precis rätt man för jobbet och att jobbet även är rätt jobb för dig - du kan ju som du själv sade lägga upp dagarna som du vill med löpning, ärenden, matlagning etc. Jag är inte så hemlig av mig så jag kan avslöja att jag jobbar ungefär lika mycket och tjänar lika mycket som du. Och det räcker fin-fint, även om man vill åka till Tailand och köpa platt-TV. Så återigen, grattis!
2009-02-03Grattis! Perfekt jobb för dig. Nu blir det nog ordning och reda på kansliet :-) Jag tycker att lönen var bra. Nu kanske du tom kan unna dig att ta bussen ibland. Eller köpa ett par skidor?
2009-02-03Solveig: Det var studentinkomsten på 7.400kr/mån som inte räckte till alla de där sakerna. Lite hade det dock räckt till, men då jag inte frågade efter det samlades pengarna på hög i banken istället. Lär inte fråga efter så mycket sådant framöver heller, så nu svämmar snart bankkontot över! ;-)

Tigerlotta: Unna mig att ta bussen?? Hur menar du? Jag VALDE frivilligt att cykla 18km ToR Skutskär - Högskolan i Gävle fler ggr/vecka när jag bodde där uppe för att jag tyckte det var SMIDIGT! Vi hade subvisionerade busskort så kostnadsbesparingen var försumbar. Nej, som cyklist kan man cykla när man vill, vart man vill och stanna och handla på vägen om man vill. Bussen går på specifika tider, missar man tiden får man vänta på nästa. Sen går bussar bara från vissa hållplatser som man måste ta sig till och från. Och inte fasen stannar de på vägen om jag vill handla inte!

Nej, usch för bussar. Även om kostnaden inte är så mycket att bry sig om längre. Däremot funderar jag på att köpa en EU-moppe så jag smidigt kan dra in till Högby IFs måndagsträningar. Då styrkegympan efter intervallerna är klar först kl. 20 och det tar 1,5h att cykla hem är det lite besvärligt att ha med sig mat, som man sen ska ha i magen när man cyklar. Nu på vintern är det mörkt, kallt och kanske halt. Bussen är ett dåligt alternativ, däremot skulle en EU-moppe vara ganska smidigt.
2009-02-03Dessutom får man en massa motion och frisk luft om man cyklar.
2009-02-03Grattis Markus & även grattis till smålands friidrottsförbund.


2009-02-03Snacka om hand i handske. Grattis!
2009-02-03