Markus Andersson

Seger i Vintercup 5 - 1.854m

Kort sträcka i denna Vintercup, ett varv på Elljusspåret i Tingby/Smedby 1.854m. De flesta deltävlingar i Vintercupen brukar ligga kring 5-6km och då det finns en topplista över de 100 bästa km-snitten genom tiderna gäller det att "passa på" att notera ett vasst snitt nu när det är en kort sträcka. Listan sträcker sig ifrån Jonas Anderssons 2:54/km (på 4,9km i fjol) och upp till 3:25/km. Själv har jag snittat som bäst 3:19/km på en 4.945m-sträcka i fjol, vilket ger en ganska beskedlig 38e-plats på listan. Det är ganska tätt ända ner till 3:12/km, sen lite glesare bland de 5st resultat genom tiderna som gett snabbare snitt än så. Då ~3:12/km på ett knappt 2km långt kuperat motionsspår är ungefär vad jag borde klara räknade jag ut att 5:55 skulle ge 3:11/km, vilket var målet för dagen.

Ja, utöver att vinna såklart. En del snabba löpare dök upp, förutom Ålems Tobias Ivarsson som deltagit ganska flitigt i de 5 deltävlingarna hitintills dök även klubbkompisen Anders Dahlström upp, efter att ha stått över några deltävlingar pga att han inte tyckte formen dög. Men nu var den alltså bättre då... Dessutom är Kalmar OK:s Daniel Johansson på plats, har skippar VC hitintills pga säsongsvila ifrån tävling, men var annars riktigt jämn med mig i ett flertal deltävlingar i fjol. Tre snabba löpare alltså, men jag tänkte nog ändå att jag skulle ta hem det hela.

Trots flera plusgrader och ganska vindstilla i skogen var alla utom jag snarare klädda för en joggingtur i -10°C, snarare än fullt ös i knappt 2km. När starten går intar jag ledningen ganska direkt, även om jag har flera i ryggen. Får en liten lucka i första nerförsbacken, men sen flackt en bit, högersväng, rakt, höger igen där det blir uppför och då kommer Daniel ifatt och upp jämsides. Sen dock ner för igen och jag drar ifrån. Luckan på några meter består sen på en flack raksträcka innan vi svänger vänster och passerar 1km, där jag har 3:12.

På tillbakavägen drar jag ifrån allt mer men har ju ändå en tid att jaga och 3:12-snitt är ju precis vad jag måste överträffa, så det finns inga marginaler att slappa. Lite flackt en bit, vänstersväng och lite senare lutande utför några hundra meter. Banan avslutas med kort och brant uppförsbacke innan jag når målet på 5:54! Smiley Perfekt! Smiley

Daniel 8s bakom på 6:02, Tobias 6:13 och Anders fick faktiskt nöja sig med att dela 4e-platsen med Glasrikets Mattias Håkansson på 6:18 som kanske var gynnad av kortare sträcka då han verkade prestera lite bättre nu i detta lopp jämfört med tidigare.

Min lillebror Vilhelm sprang bra, imål som 8a på 6:52, vilket ger utmärkta 3:42/km. Pappa har varit förkyld senaste veckan men tog sig ändå under 4min/km med god marginal 7:12, 3:53/km.

http://www.vintercupen.se


2009-01-25 19:02.


Kommentarer till blogginlägget


Vintercup?? I falun har vi i helgen fått 2-3dm med snö. Det är vad jag kallar vinter. Men ok då, grattis till segern :-)
2009-01-25Tjaa, det är januari i alla fall... För "vinter" syftar väl ändå lite mer på årstiden, snarare än väder/underlag? En vinter utan snö är en bra vinter för löpare, sen kan det väl hända att vissa tycker det blir lite mindre "äkta" vinter.
2009-01-25Med tanke på ditt klädval är det väldigt svårt att se vintervädret hos oss här i Kalmar...
2009-01-25Du är inte ute sommartid?
2009-01-25Ehh, lite pinsamt blek, jo... men visst är jag ute sommartid! Fast jag är inte typen som ligger och bränner mig på en strand. Tror nog den ganska kyliga klädseln minskade blodflödet till huden = blekare. Nu inomhus i rumstemperatur är jag faktiskt inte SÅ blek. Men visst, får nog sola lite mer till sommaren. Sen sitter iofs inte all bränna kvar såhär i slutet av vintern...
2009-01-25Slutet av vintern? Den har knappt börjat ännu, två månader kvar...

Grattis till segern!
2009-01-26Jag HOPPAS att våren kommer i mars (vid otur kan det dröja till april) och då är det ju "bara" februari kvar, plus några dagar i januari. Det gäller att sikta framåt!!! :-D
2009-01-26