En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Hopparknä...någon som har erfarenhet?

Har fått/fick hopparknä för nio månader sen, gör rehab övningar och springer 2-3ggr i veckan det blir inte sämre men absolut inte bättre!! Någon som har haft det och hur lång tid tog det innan det "försvann"?

Tacksam för svar.......
2008-12-11 12:59.


Kommentarer till blogginlägget


Hmm, inget bra svar (än)... kanske skulle du placera frågan ute i forumet istället?

Lär kanske inte hjälpa så mycket men jag sökte på hopparknä här på Funbeat och hittade en del diskussioner. De tips jag hittade var främst exentrisk styrketräning för framsida lår (kanske är det du kör nu som rehab?) och sen tvärgående strykningar/massage av patellasenan. Alltså att man drar fram & tillbaka över senan, inte längs med utan tvärs över. Detta skulle mjuka upp de ärrvävnader som kunde bildas och göra att det kan läka ihop på ett bättre sätt. Ökad cirkulation gav det också.

Nu har du dock haft det så länge så jag vet inte om det skulle hjälpa, kanske får man isåfall operera och skrapa bort ärrvävnaden, men det uppfattade jag inte som någon lösning utan fortfarande krävdes tvärgående strykningar och/eller exentrisk styrketräning förframsida lår.

En annan sak som nämndes av stretching av baksida lår, men det var först efter personlig analys + löpbandstest, men du var väl rejält stel i baksida lår vill jag minnas så det kanske kan vara något för dig ändå.

Angående tidsaspekten nämnde någon sisådär 1-2 månader, blev det inte bra efter den tiden "var något fel". Vet dock inte om det var en tillförlitlig källa.

Det jag skriver nu är ju dock kommentarer från en amatör, och du har ju varit hos flera "experter", så jag antar att jag kanske inte har så mycket att bidra med.

Det viktigaste att ta reda på nu är nog just den fråga du själv ställer, vad är rimlig tid att förvänta sig att det försvinner på? Om ett år är rimligt är det väl bara att fortsätta ha tålamod och vänta. Om 1-2 månader är rimligt får man väl antal att "något är fel" och det krävs ytterligare analyser och åtgärder.
2008-12-12Hej Jonaz!

Ser att du gått med hopparknä ett tag.
Aldrig kul med påtvingad vila.
Stötvågsbehandling (Shockwave) lär vara en mycket effektiv behandling av denna skada.
Se länken:
http://www.agilokliniken.se/behandlingar/radial-shockwave-therapy.html

Hoppas det löser sig för dig och lycka till med din fortsatta satsning: du kan välan inte lägga av nu, då kommer du garanterat att ångra dig längre fram i livet!

Stefan
2009-01-13