Markus Andersson

Lidingöloppet - Lyckad debut på 2:07:13 !!

HA! Va lätt det gick!?! 8-) Både att genomföra 30km kuperad terräng - och att göra det under 2:10! :-p

Med endast två långpass sen maj och nästan ingen träning alls i backar (har satsat på kortare sträckor) hade jag inte så höga förväntningar, satte sub 2:10 som mål, vilket får anses lite svagt jämfört med mina 1:17 på halvmaran. Dessutom oroade jag mig för att framsida lår skulle plågas av bromsningar i nerförsbackar och tänkte därför ta det extra försiktigt i alla nerförsbackar, normalt brukar jag ju annars rusa på väldigt friskt just i sådana. Har flera viktiga tävlingar i början av okt och vill inte bli allt för sliten.

Inför starten träffade jag bl.a. en löpare jag känner från Gävle (Göran Lindkvist) i 1B och vi snackar lite. Jag stannar kvar och tar mig friheten att starta i 1B istället för 100m bakom i 1C där jag egentligen hade hamnat. Kommer nämligen inte på "hur jag skulle kunna bli påkommen" och därmed diskad, men lite oroad var man ju. Tror dock diskningen främst gäller om man starar på en tidigare startTID, vilket jag ju inte gjorde.

Rusar lite smått i starten, men det gör ju alla andra också. Tar 38 sekunder innan jag är framme vid 30km-skylten och sen 1a km på 4:43, eller 4:05 om man bortser fram till 30km. Börjar bli lite trångt och jag väljer att ta det lungt och "följa strömmen". Dessutom går det ändå fortare än de 4:20/km som leder till 2:10, så det finns egentligen inget skäl att köra fortare. Sen har (hade!) jag också stor respekt för sträckan inkl. backarna, så det är bäst att ta det lungt och spara krafterna till sista milen.

Strax innan 5km väntar en stor och brant nerförsbacke där det alltså gäller att vara rädd om låren. Dels skippar jag "rusning" i alla brantare nerförbackar som jag normalt gör och bromsar redan från start för att aldrig få upp så hög fart, sen tar jag kortare steg för att varje stöt ska bli mindre och slutligen lutar jag mig väldigt mkt bakåt för att inte tyngdpunkten ska hamna så mkt framför kroppen, vilket genererar högre fart. Bromsningen fortplantar sig också nu rakt upp genom kroppen via skelettet och det är inte framsida lår som utför allt bromsningsarbete.

5km passeras sen på 21:30, 4:18/km eller strax under 21min om första biten fram till 30km räknas bort. Km-tiderna varierar ju en del med backarna, men låg oftast mellan 4:10-4:20. Fältet har glesnat en aning nu så om man vill kan man lättare springa på, vilket jag också gör lite senare i det flacka partiet kring passagen av Lidingövallen inkl. publik och några km därefter. Känns härligt att dra på lite, uppleva att det ändå ganska lätta tempot "ner mot 4min/km" tydligen ska vara fort/ge bra sluttid, samt att man då också avancerar lite genom fältet.

10km passeras på 42:40, andra femman på 21:10. Känslan "Oj, redan första milen! Loppet startade ju nyss!" känns såklart utmärkt! :) Lite senare vid 12km börjar jag dock känna första tecken på trötthet (inser nu efteråt att det hade då just varit ett antal höjdmeter uppför, vilket kanske var orsaken?), så jag avbryter "avancerandet genom fältet" och tar det lite lungt istället. Har också 1minuts marginal till 2:10 och snart kommer ju tydligen ett väldigt jobbigt parti med mkt backar och då gäller att ha avslappnad inställning och inte "pressa på".

15km passeras sen på 1:03:50 och tredje femman således också på 21:10. Fortsätter i högre fart än motsvarande 2:10 och ansträngningen känns klart kontrollerad. Slås av den trevliga tanken att "halva loppet är klart" samtidigt som att jag upplever mig ha tillräckligt med krafter kvar för att gissningsvis orka hela vägen utan problem.

Passerar Pär Hållström, också en bekant från Gävletrakten som öppnade hårdare än mig, men tydligen hade tagit slut redan vid 7km och planerade bryta (spara krafter till nästa helgs Godisterräng). Lite senare träffar jag på ytterligare en bekant, makkan72 från Puls.se som tydligen legat strax bakom mig ett bra tag. Han säger sig också ha krafter kvar i ryggsäcken och funderar t.o.m. på att köra sista milen snabbast, trots att den lär vara jobbigast. Själv avfärdar jag väl inte helt idén, som det känns just nu känns det trots allt möjligt, men tänker mig nog ändå att avvakta lite till. Avsaknaden av långpass lär ju märkast ju längre man kommer och då jag ändå känner mig säker på 2:10-målet så...

Vet inte om det hade någon betydelse, om han ändå var "påväg förbi" eller om det kanske berodde på att det råkade komma några uppförsbackar, men i alla fall drar han ifrån mig, strax efter att jag kläckt ur mig den lite skämtsamma idén att det är spurtpris oss i mellan till Puls-backen! Kändes ju därför lite frustrerande att han stack iväg, särskilt med tanke på att jag ju precis sagt att "jag känner mig också pigg", tog han det på allvar måntro?? :-p

Vi passerar nu ett litet högt beläget villakvarter och i den efterföljande nerförsbacken tar jag inte in de 20-30m försprång han fått, men har i alla fall börjat "jaga honom" nu, snart är det ju bara milen kvar och jag känner som sagt att krafter finns kvar och dessutom verkar låren inte alls tagit skada hitintills av nerförsbackarna, vilket känns mkt positivt.

Grönsta/Målområdet närmar sig och 20km passeras på 1:25:40 och med 3e femman på 21:50. Prick 1min marginal till 2:10 och trots att tuffaste milen väntar börjar jag nu räkna med att landa någon minut eller kanske två under 2:10. Har nu nästan kommit ifatt makkan, men efter Grönsta bär det uppför igen och han drar ifrån igen. Sen kommer PULS-KLACKEN och det känns såklart mkt härligt att springa förbi där och fortfarande känna sig fräsch! :)

Faktum är att det nog occkså blev startskottet för en lite mer seriös ökning av tempot, endast 9km återstår ju (notera ordvalet "endast" !!) och nu känner jag mig ganska säker på att det håller hela vägen och att jag dessutom kan dra på. Drar faktiskt förbi löpare även i uppförsbacken längs med och efter puls-klacken, och då brukar ju jag knappast vara den som skyndar sig uppför. Vågar därefter också dra på friskt nerför och inte "försiktigt hålla igen" för att vara rädd om låren. Om jag avancerat lite sakta genom fältet ända sen 5km börjar jag här efter passera löpare på "löpande band". Gulklädde Makkan blir infångad efter någon nerförsbacke senare och jag fortsätter direkt förbi, inspirerad av att vara "en stark löpare på slutet som passerar en massa löpare".

Susar fram några km och väntar nu lite spännt på den beryktade Abborbacken. En större backe kommer och jag ligger nu jämsides med intilliggande löpare eller t.o.m. passerar lite långsamt. Jämförelsevis glider jag förbi ganska snabbt när det är flackt och RUSAR förbi när det går nerför! :) Backen tar dock slut ganska snabbt och jag blir faktiskt tveksam om det verkligen var Abborrbacken!??! Kunde dock inte minnas att det skulle vara någon mer större backe här så... känns lite skrattretande när jag kommer ut på asfalt och det står ett stort plakat med texten typ "bravo, du har klarat backen", "thats it?!?!" :-p ungefär. Som tur var visar det sig att det fortsätter uppåt efter det, så Abborren får ändå behålla litegrann av sitt rykte... Smiley

I backen passerades 25km på 1:47:00 = 21:20 på femman, trots att största delen av Abborren ingick. Tror nog att sista femman ska kunna avklaras under 21min, dvs sub 2:08. Även femman inleddes med lite mer uppför och en större uppförsbacke till väntar, så går ju å andra sidan femman lite nerför totalt och sista km sades på videofilmen längs hela LL vara lite kort.

Fortsätter bränna förbi ett koppel av löpare, trevligt med lite tätare här, dvs många placeringar att tjäna. Bl.a. passeras Wärnamos David Peterson som jag träffar på ganska många DM-tävlingar i Småland och som siktat på 2:05. Tyvärr ont i magen under stora delar av loppet och därmed tveungen att hålla igen. Makkan72 skymtas faktiskt också en bit bak, då har han ju hängt med hyfsat ändå, även om han inte lär utgöra något hot mot mig... Smiley

4:38 på näst sista km känns lite trist, men sen gick det ju mkt uppför också. Nu väntar nerför och jag tänker mig en tid ner mot kanske 3:30 om det är kort och därmed 2:07:30 eller kanske lite under. Blir 3:18 (!), sista femman på 20:10 och 2:07:13 i sluttid. 158a.

Grymt nöjd... och förvånad! :) Tiden är väl egentligen inte så super, men sub 2:10 med marginal blev det ju och genomförandet av loppet där varken sträckan eller backarna upplevdes som något problem bidrog såklart till "nöjd-känslan".

Med facit i hand hade jag helt enkelt kapacitet att springa fortare än 2:10, öppnade därmed lugnare än min egentliga kapacitet och hade därmed också krafter kvar på slutet, trots backarna och avsaknaden av långpass. MED långpass och hårdare satsning från start är jag fasen inte alls så långt ifrån 2h, som Leif_A fnissade åt att jag ens nämnde i någon "inför-LL-tråd".

Alla tider! (5km & uppåt är avrundade till närmaste 5s = mer lättöverskådligt)

4:43 - 4:02 - 4:10 - 4:13 - 4:19 | 21:30
4:16 - 4:27 - 4:02 - 4:19 - 4:11 | 21:10 42:40
4:10 - 4:15 - 4:13 - 4:16 - 4:13 | 21:10 _ _ _ _ 1:03:50
4:18 - 4:23 - 4:14 - 4:38 - 4:20 | 21:50 43:00
4:26 - 4:04 - 3:54 - 4:02 - 4:51 | 21:20
4:19 - 3:48 - 4:05 - 4:38 - 3:18 | 20:10 41:30 1:03:20

External image
2008-09-27 00:00.


Kommentarer till blogginlägget


Jag sa ju att du skulle komma närmare 2 timmar än 2,15 (+t) För inte var abberbacken så jobbig inte?
2008-09-30Haha, och det verkar som du hade heeeela 17 sekunder till godo på din gissning! Hade jag haft 2:07:31 hade du ju haft fel... ;)

Klart det gick långsammare i Abborren - det lutade ju uppför! - men jobbigt? Nja... inte jobbigare än sjävla loppet.
2008-10-02Blev du någonsin påkommen, och hade man chip-tidtagning? ;)
2011-01-05Nope, blev inte påkommen. Man hade chip, men kontrollen från arrangörens sida handlar nog bara om starttid mätt gruppvis, inte några sekunder hit eller dit som det blir om man startar på rätt starttid, men i fel grupp.
2011-01-05Lurigt, lurigt. Man får väl säga att det var en bra debut på LL i alla fall, all heder!
2011-01-05