Markus Andersson

Mycket lyckad tävlings-helg!!

På lördagen deltog Högby IF i Lag-DM med ett herr- och damlag. Tyvärr var det ett ganska halvdannt lag vi fått ihop på herrsidan och vi blev 8a/9. Jag fick göra en dubbel insats och springa 3000m hinder + 1500m.

För egen del gick det dock utmärkt. Hinder gick först och då visste jag att jag hade två ganska jämna motståndare, men snäppet sämre. Har slagit dem med knapp marginal på några lopp tidigare i år då vi mötts. Utgick därmed för att de "hade respekt för mig" och valde strategin att starta hårt och hoppas att de aldrig hakar på så är segern fixad. Kan t.o.m. bli ett lättare lopp då totalt sett om de aldrig utmanar mig och man kan defilera i mål. Grejen är den att jag har ett 1500m-lopp om 3h och dessutom vill spara krafter till morgondagen och Långa terräng-DM.

External image
Stooor lucka redan efter 350m!!

Taktiken funkar t.o.m. bättre än väntat, får snabbt en stoor lucka och då tyckte jag ändå att jag hade kontroll på situationen och inte startade "för" hårt. 3:20 på första km och nu är segern så klar att jag mot förväntan inte ens verkar behöva anstränga mig specielt mkt för att ta hem det hela. Vill dock inte söla till det utan få en hyfsad tid. 2a 3:34 och 3e 3:41. Summa 10:35.53, pers med 15s . De två som kunnat utgöra ett hot mot mig verkade ha kört ett lugnare lopp tillsammans en bit bakom med en tuff spurtfajt som avslutning 10:52 & 10:56. Lite synd att det inte var läge för maxning, för jag tror nog jag kunnat hota klubbkompisen Johan Swärdhs årsbästa på 10:24. Kändes ändå över förväntan att glida in på 10:35 och känna att det fanns klart mer att ge! Hade haft som mål "ner mot 10:30" ungefär.

På 1500m 3h senare har jag även här spanat ut två huvudsakliga motståndare. I detta fall är dock den ena avsevärt mkt bättre (1:49 på 800m), medan den andra i alla fall är bättre. Sen kan det finnas fler bra, även om jag känner till "de flesta" snabba smålänningar. När starten går är det en annan kille som tar täten. Själv tror jag att jag la mig som tvåa, men 1:49-löparen ligger i alla fall sen mestadels tvåa under loppet och jag 3a. De andre snabba löparen i rygg på mig + koppel av resterande. Farten är inte så hög, men i alla fall tillräckligt för att jag inte ska vilja "gå upp och köra" för tidigt. Vänta till slutet är dock ett ännu sämre alternativ.

Med 800m kvar att löpa går jag upp och drar upp farten ganska mkt. Fältet spricker direkt upp och endast mina två huvudmotståndare hänger kvar i min rygg. Helt perfekt. Kör på ett varv ungefär och slår sen av på takten en smula när jag inser att det bara är dessa två som utmanar mig och det är nog inte lönt att slösa krafter på att försöka slå dem. 1:49-löparen sticker på bortre lång och den andra hakar på. Själv släpper jag iväg dem och håller mest koll bakåt. Har ett prima pers/årsbästa (4:17) och efter en inte allt för snabb första halva kommer tiden ändå inte bli något att hänga i julgranen. Likabra att säkra 3e-platsen och "bara springa i mål" utan att dra på sig större mängder syra. 4:37:67 blir det, medan 1an & 2an hade 4:27, 4:29, samt 4:40 & 4:42 närmast bakom.

Som en bonus utöver att jag är nöjd med seger och 10:35-pers, samt 3e-plats på 1500m utan större ansträngning, så visar det sig att jag blir Högby IFs bästa poängplockare i laget med 9+7=16p. Poängberäkningen var alltså 9,8...2,1p i varje gren och totalt hade vi 65p på de 15st grenar vi ställde upp i (vakant i 3st), vilket ger ett snitt på 4,3p/gren.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

På söndagen gick Långa Terräng-DM, vilket är premiär i form av ett eget arrangemang på hösten (tidigare i samband med korta Terräng-DM på våren). 12km för män och 8km för kvinnor som vanligt. Har försökt samla ihop 2st 3-mannalag på herrsidan, men ett flertal kunde inte så tillslut blev det "bara" ett lag. Räknade dock med klar segerchans, även om våra topplöpare saknades i laget. Lär inte vara så många föreningar som ställer upp med 3st löpare nämligen. Själv trodde jag även på individuell medaljchans då konkurrensen nog inte kommer vara så hård. Arrangemanget har t.ex. marknadsförts dåligt/inte alls för de flesta (=internet) fram tills förra helgen då jag äntligen fick tag i en inbjudan att lägga upp på Smålands FIFs hemsida. Arrangören Södra Vi har ingen egen hemsida och syssnar gissningsvis inte så mkt med datorer.

Starten går och en till synes klubblös rusar iväg i uppförsbacken som loppet inleds med. Han får med sig en Kisa SK-löpare (= ej DM) och Gustav Milesson från Stensjön som är ganska snabb, men som jag räknar med att slå. Jag släpper iväg dem, och hamnar 4a. Förhandsfavoriten (enligt mig) Wärnamo SK:s David Peterson (10.000m-DM-brons förra veckan på 33:35) verkar ha öppnat lugnt, men kommer ifatt mig och passerar vid 1,5km ungefär. Har då haft ca: 50m lucka fram till ledartrion ett tag, men har nog nu börjat ta in.

Gustav & Kisa-löparen släpper sen den klubblöse och strax senare delas banan upp i 8km resp. 12km och det visar sig att den klubblöse ledaren svänger in på 8km. Ok, en konkurrent mindre, hehe... David kommer ifatt ledar-duon och jag närmar mig också. Kommer ifatt strax senare, vilket även en löpare bakifrån gör. Jag väljer att avvakta sist i klungan ett tag, men tycker det går en smula långsamt. När liten knölig stig ersätts av grus/sandväg avancerar jag lite och går upp i täten. Kommer det fler stigar kan det vara bra med lite extra sikt framåt. Det som istället kommer är flera nerförsbackar/lut, vilket inspirerar mig att testa att dra upp farten och se om Gustav eller den sist tillkomna löparen släpper. Får faktiskt en liten lucka till alla tre, men har inte tänkt sticka redan (ca: 4km), utan mest trötta ut dem lite med högre fart.

En megauppförsbacke kommer och nu får jag upp David i rygg/jämsides, men klart mer anfådd än mig. Jag tar det lungt uppför hela backen, men han går inte om. Känner mig därför hyfsat fräsch efter backen och när en liten knölig stig nu kommer och som lutar utför testar jag att dra på igen. Får nu inte bara en mindre lucka utan en ganska stor och förvånas av att han faktiskt verkar ha släppt mig helt. Min reaktion på det kan ju hur som helst inte bli någon annan än att det är fortsatt hårdkörning som gäller för att kanske avgöra det hela och ta hem DM-guldet ?!!?

När vi kommer ut på en väg igen noterar jag att avståndet nu nästan är 100m och det får anses avgjort!! Släpper man såå mycket måste man vara ganska trött och lär knappast ha något sikte på att jaga ifatt igen. Själv är jag knappast slutkörd utan tycker nog att jag skulle kunna fortsätta hålla bra fart resten av loppet, är väl ca: 7km som återstår nu (inga utatta km så jag går lite grovt efter klockan).

Resten av loppet är bara att NJUTA av det allt mer säkrade DM-GULDET , samt varför inte hålla bra fart? Det känns ju lätt och inspirerande, dessutom kan det ju behövas med tanke på lagtävlingen. Fortsätter alltså trycka på bra och luckan bakåt blir nog bara större och större. Jag såg faktiskt aldrig till något, även på mer öppna partier. Tröttnar litegrann på slutet när vi kommer tillbaka och passerar start & målområdet och har ca: 2km kvar. Har räknat med en sluttid på ca: 44min, 3:40/km, men nu när det verkar gå så jäkla bra kanske det kan tänkas gå lite fortare. Närmar mig ändå målet lite snabbare än väntat (då klockan inte hunnit bli så mkt) och spurtar friskt och lätt i mål på 42:00!! Första tanken var ju: "Jaha, flera hundra meter kort", särskilt när jag räknar fram att det blir 3:30/km! Men när jag frågar runt bland övriga löpare om de inte också sprang fortare än väntat får jag inte mycket till medhåll, utan de flesta verkar tycka att tiden är rimlig/sträckan stämmer. Drar dock inga större växlar på km-snittet mer än att det VERKAR jäkligt bra, tydligare besked kommer på tisdagens planerade 6x2000m på bana.

David kommer först imål en dryg minut senare och har då en tuff spurtfajt mot en Hultsfreds-löpare utan tävlingsdräkt, som går till Hultsfred med några tiondelars marginal. Kan nämnas att Davids till synes bleka insats till stor del förklarades att han inte haft koll på starten och kommit ca: en halvminut efter! Hade sen rusat på ganska rejält för att komma ifatt, istället för att hålla sig "cool" och öppna i 12km-fart och räkna med att jobba sig genom fältet lite sakta. Detta kostade såklart under resten av loppet. Dock tveksamt om han slagit mig... var ju faktiskt en dryg minut före i mål och så långt efter startade han inte!

External image
Lag-DM-guld!

Tillsammans med mina två medlöpare (Sven Jansson 46:38 & Linus Dahlström 48:56) tar vi hem lagguldet före Hultsfred och sen Eksjö Södra som bronsmedaljörer. Har tidigare tagit DM-guld i stafett (4x1500m -05) och inomhus (1500m -08), men detta blev mitt första DM-guld individuellt utomhus, vilket ju smäller lite högre. Räknas inomhus, stafett/lag bort, liksom udda grenar som hinder & häck (där jag plockat några medaljer mer eller mindre helt pga avsaknad av konkurrens), så är detta faktiskt min andra DM-medalj över huvudtaget efter DM-bronset 2007 på halvmarathon. Känns KUL att "samlingen" utökas, och särskilt när det handlar om "ädlaste valör" och på en långdistanssträcka utomhus. Kanske inte den bästa konkurrensen, men slår man David är det ändå hyfsad nivå det handlar om.
2008-09-22 10:14.


Kommentarer till blogginlägget


Grymt starkt! Grattis!
2008-09-22Grattis igen! Snygg bild.
2008-09-22Grattis till bäste poängplockare och det säkrade DM guldet. Du e verkligen på G.
2008-09-22Grattis!!!!
Jag är grymt imponerad, starkt att hålla David Peterson bakom dig på långa terrängen.
Smålandsmästare på långa terrängen är inte illa...
2008-09-23