En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

2019 - Åldern börjar ta ut sin rätt eller?

Försäsongen var riktigt bra med bra fart på intervallerna. En del i det hela var att jag fått ordning på min mage genom att sluta äta havregryn. På årets första tävling KM 3000m lyckades jag ta mig under 11 utan att förta mig vilket var en glad överraskning. Följde upp med DM 5000m där vädret var emot oss med +3° o stark vind så 18:39 och ett silver fick jag vara nöjd med. Å-loppet i Eskilstuna gick ok. Jag hade hoppats på att gå under 40 igen men det gick inte. 40:51 blev det med milpassering på 38:23 vilket jag ändå är nöjd med. Efter Å-loppet var det dags för KM 5000m. Detta var ett av årets stora mål och jag hoppades att jag återigen skulle kunna gå ner mot eller under 18:30. Vädret var betydligt bättre än DM i Finspång och jag hittade även bra ryggar. Med en fartökning på sista varvet så klockades jag på 18:22 vilket är nytt PB vilket kändes sjukt bra med tanke på att jag skulle fylla 51 veckan efter.

Förberedelserna inför årets STORA mål HIM Jönköping flöt på bra och på sprint-km blev det PB trots lite småstrul o stark vind. I Sturefors tangerade jag min bästa tid trots att det var alldeles för varmt. Stressen jag  känt inför IM vad gäller långpass fanns inte utan snarare var känslan att jag hade mil i benen så det räckte o blev över.

Väl på plats i Jönköping kändes det riktigt bra. Ironman är ju en välsmord maskin och registrering och incheckning gick geschwint. Sen började det regna. Regnet höll i till o från hela natten och först när vi stod på startlinjen så slutade det. Temperaturen hade sjunkit rejält och många var oroliga för simningen då vattentempen gått under 15°. Simningen gick sen helt ok. Jag upplevde inte att det var speciellt kallt däremot hade jag gärna sluppit kallsupen som gjorde att jag fick brösta en liten stund. Cyklingen var den stora besvikelsen. Dels hade jag bestämt mig för att klä mig ordentligt vilket inte är det lättaste när man är blöt sen är jag sjukt feg på cykeln när det är blött på marken. Utöver det så tappade jag min flaska med gels samt misslyckades vid varenda aid-station vilket gjorde att jag tappade fart om och om igen. Att banan var mer kuperad och kurvig än vad jag trott hjälpte ju inte heller. Till nästa år borde jag kunna kapa en hel del på cykelmomentet utan att behöva vara en bättre cyklist. Löpet gick riktigt bra. 1:35 på en halva är ju ok även när man inte har simmat och cyklat innan. Sub 5, som var drömmen, hade jag nog inte fixat även om allt klaffat men till nästa år tänker jag att sub 5:15 borde vara realistiskt.

Årets andra stora mål var DM 10000m. Eftersom löpningen under året gått så bra och mina magproblem i princip var borta så hade jag bestämt mig för att gå för 37:30. Dumt nog så seedade jag in mig med 38 och hamnade då i heat 2 medan min värste konkurrent om guldet, Jonas Lundquist, hamnade i heat 3. Vädret var sådär och jag hittade inga bra ryggar utan fick dra större delen av loppet själv. 37:30 fanns inte på kartan men jag stretade på för o kanske klara 38. Orken tröt ordentligt på slutet men jag höll iaf undan för övriga gubbar i mitt heat. Jag följde sen Jonas i heat 3 och när det var 1 varv kvar så låg jag faktiskt före men han hade krafter kvar på sista varvet och tog in och gick om med ett par sekunder till godo.

Avslutade tävlingsåret med att åka till Motala och Nya broloppet för o få till ett millopp under 40. Vädret var riktigt bra så förhoppningen var att sätta personligt banrekord. Tog rygg på en kille som jag slog på DM 10000 och tänkte att det här blir nog bra. Jag tyckte dock att det gick onödigt fort men insåg inte förrän det var för sent att han förmodligen sprang 5 o inte 10k. Andra varvet var inte roligt o upp på bron var jag tvungen att stanna till då kroppen sa i från. Lyckade sen komma igång igen och efter bron är det ju rätt lättsprunget så jag kunde trumma på rätt bra ändå. Passerade mållinjen på samma tid som året innan så målet att gå under 40 fixade jag med marginal. 

Statistikmässigt blev 2019 återigen ett nytt rekordår vad gäller tid o total sträcka. En himla massa cyklande till o från jobbet bidrog men även för löpningen har jag för i år den näst högsta noteringen, med dryga 2450k, sen 2009. Simningen har också fått ett lyft sen Max slutade med karate och jag kunnat simma med Nocout i Ljungsbro på måndagar. Två PB blev det och 5000m känns som årets bedrift.

Nästa år siktar jag på att kapa lite tid i Jönköping. Gärna sub 5:15. På 5000 och 10000m hoppas jag kunna försvara mina topp 3 placeringar som blivit en vana nu. Tiderna känns inte så viktiga men sub 20 och sub 40 borde jag väl klara ett år till. 

2019-12-10 13:16.


Kommentarer till blogginlägget


Grym fart! Ja ja äter inte ofta gröt heller. Men ibland gryn. Kul att de funkat bättre, lycka till 2020=)
2019-12-10