Notarius Publicus

Måste du vara en vinnarskalle för att lyckas?

Ordet får vissa att fnysa medan andra känner att det inte vore så dumt att ha lite mer vinnarskalleattityd. Med vinnarskalle menas att du har en stark vilja av att lyckas och du vet hur du ska använda dig av den här viljan. Men är det här samma sak som att alltid lyckas, och vad händer när vinnarskallen inte vinner?

Livet är fullt av utmaningar

Varje dag är en utmaning och vi springer alla våra unika lopp. Men det finns förstås saker som du knappast kan påverka med din vilja. 

Du vill vinna på Lottoland men det är slumpen som avgör om det blir jackpott eller inte. Du vill hålla dig frisk hela hösten men kan inte se när luftburna virus närmar sig dina näsborrar. Allting kan inte erövras enbart med viljan. Men många utmaningar kan faktiskt bli till vinster om du har inställningen att du ska klara det. Exempel på saker som gynnas av vinnarskalleattityden är: 

  • Träning – Du sätter upp mål för dig själv och jobbar för att nå dessa. Inga kompromisser! 
  • Hälsa – Du bestämmer dig för en viss diet och eventuell viktnedgång och viker inte en tum. Inte ens när chokladbiten ligger i din hand. 
  • Förhållanden – Du vet att du måste hålla igen och inte alltid säga din mening för att det inte ska bli bråk. Du är som en tjur med din vilja att hålla sams. 

Det går att göra en lång lista med exempel på vardagens utmaningar som kan ses lite som tävlingar där du är den enda som ställer upp. Beroende på vad det är du vill lyckas med kan din attityd göra den stora skillnaden.

Hinder på vägen

Ett problem som kan dyka upp för den som har vinnarskalle är naturliga hinder på vägen. Låt oss säga att du har ett krävande jobb och att du samtidigt skapar familj och vill vara superföräldern. De här två rollerna kan snabbt krocka till exempel när barnet är sjukt och måste stanna hemma samma dag som du ska hålla en föreläsning för en nyckelkund. 

Nu slår det kanske slint i vinnarskallen som inte vet i vilken riktning den ska rusa. Du vill ju vinna på jobbet men också hemma som förälder och då kan det kännas enormt jobbigt. Vinnarskallar lyckas inte alltid men här finns en ny utmaning. 

Hur hanterar du det faktum att dina livsprojekt krockar? Som en vinnarskalle förstås! För äkta vinnarskallar blir det bara mer spännande när det blir svårt. Men för att det ska lyckas kan det förstås vara smart att ha en plan redo. Då vet du precis hur du ska flytta på mötet, få till det med hjälp av barnvakt eller på annat sätt hoppa över hindret som nästan sätter krokben för dig.

Vinnarskalle som ett positivt begrepp

En god anledning till att vi ser begreppet vinnarskalle som positivt är att det inkluderas i konceptet att du bara med tankens kraft kan förändra din tillvaro och resultat. Det finns forskning som visar att tanken kan påverka hur vi lyckas i sport och mer. 

På grund av detta använder sig ledarutbildningar inte så sällan av vinnarskallen som ett exempel på hur du kan lyckas. Du får lära dig hur du kan bli en vinnarskalle och det anses bara vara bra. Genom att tänka att du kan så kommer du att kunna. 

Det är känt att negativa tankar faktiskt kan skada kroppen. På samma sätt kan tankar om att du inte kommer att lyckas och att du inte kan leda till att det inte går vägen. Detta oavsett vad det handlar om. Och tvärtom förstås!

Viktigt med gränserMen det är inte alltid som vinnarskallen ses som en positiv sak. Särskilt inte när dina tankar och din förmåga går ut över andras möjligheter. När vinnarskallen tycker att det är okej att göra precis vad som helst för att nå målen kan det blir problematiskt. 

Inte bara för de som finns i din omgivning. Det kan ju vara så att du på grund av dina intensiva målsättningar och tankar pushar dig själv för hårt. Om du inte har något som säger stopp när det går för långt kanske vinnarskallementaliteten bränner ut dig. 

Genom att vara bättre medveten om dig själv och vem du är kan du också sätta gränser. Då vet du hur mycket du är villig att göra för att lyckas och vad det får kosta. På så vis slipper du uppleva negativa effekter av din vilja och ditt driv för att nå målen som du sätter upp. Det blir reella mål som inte kommer att skada andra!

Går det att få vinnarskalle?Ledarskapsutbildningar och coacher inom sport svarar ja på den frågan. Om det finns talang går det att lära sig rätt tankesystem för att lyckas bättre. Det ser vi inom sportens värld där elitidrottare väldigt ofta jobbar med mental coaching för att just styra tankarna i rätt riktning och klara de pucklar som dyker upp under träning och tävling. 

Intressant att notera är att det tycks vara så att vi behöver gå igenom förluster för att få vinnarskallen. Det är genom förlusterna som vi lär oss hur vi måste anpassa både tanke och handling för att nå målen. 

Oavsett om du vill peppa dig själv och ändra din attityd eller om du är en förälder som vill motivera dina barn att bli vinnare bör du alltså komma ihåg detta. Viktigare än att intala dig själv, eller ditt barn, att du kan vinna är: 

Mod – Våga ta förluster och var inte rädd för att misslyckas med något överhuvudtaget. Friskt vågat hälften vunnet heter det ju. 

Ärlighet – Bygg inga luftslott. Var ärlig om vad du kan och har presterat. Ljug inte för andra om din förmåga. 

Integritet – Tappa inte bort dig själv. Du har rätten att vara du. Om det som du vill lyckas med strider mot den du är och vill vara är det dags att byta riktning mot nya segrar!

Om du håller dig till dessa tre punkter och jobbar på med dina målsättningar är du en vinnarskalle, och det oavsett om du lyckas i slutänden eller inte!

2019-11-18 12:33.


Kommentarer till blogginlägget

Arkiv