En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Kondo-reflektioner

Någon gång i januari så hörde jag talas om Marie Kondo.

Gissningsvis var det alla som skulle börja sina nya, bättre liv med det nya året som spred det.

Hur har det då fungerat?

Tja, jag har ju inte direkt gjort någon komplett variant, min målsättning har varit att rensa bort 10% i två omgångar, så att totalt 20% skulle bort.

Den andra omgången har inte blivit av än ...

Det jag använder är vikandet, och jag har gått över linneskåpen, mina lådor och även resten av familjens kläder har jag försökt få styrsel på.

Böcker och tyger och garn och sånt, så försöker jag använda upp material, och böcker? Vem gör sig av med böcker? Även om jag "får" ha fler än 30 stycken?

Det som är svårt är dels djupa garderobshyllor och dels grunda byrålådor. I grunda byrålådor så fastnar gärna textilierna i lådan ovanför. I djupa skåp så ställer jag korgar och lådor innanför varandra och det längst in "försvinner". Det finns liksom svarta hål i förvaringsrymden.

Det andra problemet är att vi skulle behöva ha en "studiedag" hela familjen i hur det fungerar och hur de ska använda och _upprätthålla_ den nya ordningen. Det finns en mycket mer grundläggande ordningsregel än MarieKondo: Lägg tillbaka saker du inte ska ha, när du är färdig med dem eller släng dem i tvätten eller papperskorgen!

Dvs river man upp något ur de fina horisontella staplarna så får man vika ihop det igen och lägga tillbaks det, om det nu var fel....

Det behövs alltså inskolning.

Ett annat problem uppstod när man gör som MarieKondo faktiskt avråder ifrån, enligt kapselgarderobssystemen, och lägger undan saker som inte används, eller inte används så ofta.

Min höstiga kofta, jag har en kofta för höstmånader som jag stickat, den har jag letat efter i två månader, och till slut undrat om jag glömt den någonstans.

Hela oktober så letade jag efter den med jämna mellanrum, men som det är, det är när man inte försöker det lyckas. I fredags packade jag för att vi skulle hälsa på mamma och då letade jag igenomlådor efter diverse smycken och se! Då drog jag fram en låda med "finkoftor", där hade den åkt ner, när jag städade undan ylle som inte skulle ligga framme. Jag önskar mig genomskinliga lådor till en del saker istf kartong. Väldigt mycket "ordning" är lite för svårgenomskådad. Man glömmer var och att saker finns, när det är för många anonyma kartonger.

Jag hittade den iaf.

(Jag har fortfarande INTE hittat pastaservisen som försvann i flytten).

2019-11-27 10:26.


Kommentarer till blogginlägget


Förvaring är intressant. Har du läst om hennes webbshop?
2019-11-29Sett att den finns i pushar på Youtube, men inte tittat efter. Verkar den vara något?
2019-11-29