Rolf Öhlén

Svanesång

Det är inte mycket jag begär.

Ett avancerat exelark. Typ.

Vintern 2008. Mitten av februari. Jag ska ta tag i min övervikt. Efter samtal med företagshälsovården ska jag motvilligt börja träna för att få bort min övervikt. Jag har blivit rekommenderad att börja föra träningsdagbok.

 Jag sitter uppe i bostadsdelens trapphall i Skorpeds prästgård. Det är kväll. Jag ser min egen bleka spegelbild i fönsterglaset. Ute vid landsvägen punkterar gatlyktorna mörkret som små ljusbubblor. Medan datorn startar upp och modemet knastrar och piper vid uppkopplingen vandrar blicken bort till herrgården ett par hundra meter bort mitt emot och längre till höger om den skolan.

 Datorn startar. Jag öppnar Excel.  Ska jag ha dagar lodrätt och träning vågrätt eller tvärtom? Så får jag en idé, Det kanske finns en enkel, lättanvänd träningsdagbok ute på nätet. Sagt och gjort. Jag startar Explorer, klickar på sökrutan, skriver "träningsdagbok" och hittar "funbeat". Allt jag önskar och mer därtill.

 Olika träningsformer. Forum. Till och med bloggar. Drygt 11 år har den följt mig. Gett nya, inspirerande bekantskaper. För mig duger den som den är. Uppkoppling mot klockor, telefoner, appar är överkurs för mig.

 Nu ligger som jag länge befarat funbeat i själatåget. "Räddningen" paceup gjorde var inte att driva funbeat vidare, det var att komma över användare som de hoppas ska följa med till pu. Jag önskar dem lycka till. Som sagt är funbeat överkurs för mig. Jag var ute efter en enkel, lättanvänd träningsdagbok. Det har jag redan. I Viktklubb.

 Den är inte lika avancerad men har fördelen att den har ett mer komplext system när det gäller det jag verkligen behöver, verktyg att hålla reda på vad jag får i mig. Där kan jag registrera träning dag för dag, olika former, vilket är vad jag är ute efter.

 Jag vet inte hur länge funbeat kommer att leva vidare. Upplösningen av bloggserien "Doktor Smuts" kommer inte att få sin upplösning, frågan är om jag kommer att hinna i mål på min Sverigeresa. Efter min skilsmässa med tonåring mestadels boende hos mig har jag inte längre någon anledning att hänga på kontoret efter arbetstid och göra efterforskningar om orter och rita ut kartsträckor vilket några av mina följare bett mig om men som tar extratid enär eniros mätsystem inte alltid fungerar smärtfritt, i synnerhet inte på min hemdator med musplatta samt att beräkna vart jag är och hur långt jag kommit varje vecka.

 Jag hade tänkt försöka slutföra den men nu vet jag inte om jag kommer att hinna innan funbeat stängs ner. Nu är inget beslutat men det verkar mycket troligt om inget oväntat inträffar, att användare strömmar in. Idag verkar dock de flesta vara mer intresserade av appar och överföra träning från klockor och mobil programvara än att registrera träning via webben. Funbeat, skulle jag tro, är den bästa, mest kompletta och varierade träningsdagbok som passar alla olika typer av träningsformer och typer - från rehab och motionärer till elitsatsande.

 Många roliga och oroliga diskussioner har jag deltagit i. Två jag minns särskilt var en om shopping som träningsform och en där jag beskrev funbeat som ett torg.

 Det känns lite dystert, gråmulen höstkväll på väg mot vinter i funbeatland.

2019-10-19 16:24.


Kommentarer till blogginlägget


Ogillar läget. 😔 Så länge webbversionen av Funbeat funkar fortsätter jag att regga min motion här. Det går att göra det även via mobilen. När den läggs ner blir jag hemlös med risk att jag lägger ner min "träning", i alla fall att regga den. Har inte hittat någon annan träningsdagbok som fungerar lika bra 😢
2019-10-22Att inte mobilappen inte fungerar, gör inte så mycket. Det viktiga är att webben funkar.
Annars är det bara att återvända till Excelarken!!
2019-10-24Jag har försökt påpeka brister i PaceUp, att inte allt överförs från FunBeat då man gör körningen. Först kom det någon kort respons men egentligen verkar nog intresset för att göra PaceUp bra inte finnas. Söker alltså nya alternativ. Känns bittert om tio års dokumentation på FunBeat inte går att överföra i sin helhet på nåt sätt! Har nån tips om sites dit man kunde flytta? Och kunna överföra allt!
2019-12-09