En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Axlar, knän och tår.

Maken har axelproblem, och tränar begränsat med karate. Han tränar axelövningar från sjukgymnasten och gymmar. Nu började hans knän spöka också.

Det är skrutt att bli äldre ibland. 

Mina knän avger konstiga ljud ibland, men jag låtsas att det är golvet. Fokuserar på att vinkla ut knäna i senkutsudachi, krigarställning.

Tårna då? Nej de slår jag mest i lite då och då, men det läker ...

Däremot är min högra axel inte rolig just nu. Stickat lintrasor, och lingarn är inte snällt, det är stumt och oförsonligt, ovanpå det stor lång tröja i lettlopi, som i sig är en fröjd att sticka i, men garn som är nästan svart, off-black, "black heather". Svart garn som tovar sig är inte det bästa. Framför att så är en stor tröja ganska tung och det tar på axlarna. Samma sak att skriva på paddan, bit lätt en mer slitsam variant av pekfingervalsen, jämfört med tangentbord på riktigt.

Summa ont i axeln, den protesterar vid vissa rörelser, men jag kan röra den iaf, det bara gör ont. T ex när kläder ska av och på.

I måndags tränade vi bunkaier, och en var att blockera sotouke tillsammans med en stegkombination och kontring. 

Min nya partner attackerar oxh jag drämmer i för att slå bort hennes attack med underarmen och TJONG, AJ! så hugger det till i axeln, så för ett par minuter så känns armen alldeles slak. Nästan som att jag tappar känseln ett ögonblick, och jag kan inte blockera med kraft på ett par försök. Sedan hämtar det sig, och nu funderar jag på om inte axeln blev bättre av smällen. Eller om det var träningen öht som var bra, som jag hoppas, axeln är iaf inte sämre

Chockbehandling?

Men jag stickar inte så mycket just nu. 

a) tappat, förlagt en viktig virknål

b) osäker på avstånd mellan knapphål

c) ok det är nog snällt mot axeln

2019-10-16 07:50.


Kommentarer till blogginlägget


Jag har läst bloggen. Sympatiserar med dig och din hulde make men trycker inte "gilla" då jag inte gillar de besvärligheter du så målande beskriver. Jag kom vid åsynen av rubriken att tänka på den gamla rörelsesången "Huvud, axlar, knä och tår, knä och tår"
2019-10-16Jag hade strul med axeln ett bra tag för ett par år sedan, det var framförallt när jag lyfte högerarmen över huvudhöjd som det gjorde ont. Emellanåt gjorde jag någon snabb rörelse - typ slänga fram armarna för att dyka i en bassäng - och det högg till som f-n, men var sedan bättre än före hugget. Och det bättre tillståndet höll i sig flera timmar efter ett sånt hugg.
Så småningom utvecklades det sämre tillståndet til att bli riktigt illa, jag kunde inte alls lyfta armen över huvudhöjd. Det visade sig inte alls bero på tangentbordsarbete, överansträngning eller någon annan av mina amatörgissningar - det var något som kallas "Frozen shoulder". Ett fenomen som kan dyka upp lika plötsligt som det kan försvinna. Försvinner dock lättare om man gör riktiga rehab-övningar. Doktorn ville spruta in kortison i leden men lyckligtvis fick han ge upp det. Lyckligtvis säger jag eftersom kortison är aggressivt mot brosk och därför på sikt kan skapa större problem än de problemen det botar.
Efter några veckors rehab började axeln bättra sig, efter ytterligare några veckor var det helt borta.

Så: läs lite om "Frozen shoulder", kolla om det kan vara något. I så fall - få bra övningar av en sjukgymnast så är du hemma. Kanske samma övningar kan hjälpa även om det inte är just den orsaken.
2019-10-16Jo, jag är bekant med "frozen shoulder" hade det i vänstra axeln för några år sedan, det var då jag slutade simma, fjäril o crawl med stel axel ... Fick en kortisonspruta i leden, det var inte behagligt, och tränade axeln med min pt. Det tog ett tag, och jag är inte säker på att jag kan röra vänsterarmen symmetriskt med högern än. Kanske högeraxeln som vill jämna ut? Då hade jag också stickat väldigt mycket f ö ...
Jo, jag kom att tänka på den lekvisan, den kanske är bra sjukgymnastik? Men beträffande huvudets tillkortakommanden så är det nog bättre ju mindre jag skriver ... Så det fick inte vara med i rubriken.
2019-10-16