Rolf Öhlén

Hastsallad á la Rolf

Vakna klockan 7:30 på lördag morgon. Inse att du har tre timmar på dig innan du ska hämta din vegetariska skådespelerska som ska hålla ett tre timmars pass mellan kl 10-13 om retorik för kyrk/ och gudstjänstvärdar. Fundera om det räcker med smörgås och bulle eller om det bör vara något mer matigt också.Bestäm dig för att fixa en sallad. Kliv upp, klä på dig och iväg.

 Stanna till på längst vägen närmast belägna öppna affär. Hiva ner ett huvud isbergssallad, sex tomater och en gurka. Inse att det borde vara bra med lite proteiner också så släng ner tre bananer och fyra avokados. Hämta två citroner i fruktdisken. Betala eländet och iväg till församlingsgården via kontoret i f. d. prästgården där du har några papper som ska med.

 Rumstera om i köket och slit upp skåp och dra ut lådor till dess du har ett stycke skärbräda, en stor glasskål, durkslag och en förskärare. Ansa salladen på fula blad och fläckar. Strimla resten i bitar. Skölj i durkslaget. Inse att det inte räcker med en skål utan hämta två till. Fördela sallaten i de tre skålarna.

 Skölj och skär gurkan i tärningar. Lika så tomaterna. Fundera över varför det ser så ynkligt lite ut. Skölj paprikan. Leta rätt på en mindre kniv och skär bort kärnhuset. Skär paprikan i tärningar. Fördela i de tre skålarna.

 Skala en avokado som delar sig själv när du skalar den. Ta bort kärnan. Lägg fruktköttet i en av skålarna. Dela nästa avokado som är stenhård. Skala halvorna. Skär bort nöten. Skär fruktköttet i tärningar. Skala två bananer. Skär dem i tärningar. Lägg i två av skålarna.

Upptäck två tomater till som du lagt på vasken där du sköljde grönsakerna. Tärna dem och fördela dem där det ser ut att vara minst. Hämta en av citronerna. Dela den på mitt och upptäck att det är en satsumas med rött fruktkött. Pressa halvorna över var sin skål. Avbryt och far upp på ett högt beläget hotell för att hämta din gäst.

 När ni kommer till församlingssgården en kvart innan passet startar, få klart för dig att hon tänkte att ni skulle börja med fika och sedan hålla på i tre timmar på raken varefter hon tänker gå ner på stan för att hitta något att äta. In i köket, sätt igång kaffebryggare och vattenkokare, panikbred smörgåsar, hiva på skinka (utom på en) och ost, leta rätt på husmors gurka och skiva med osthyvel.

 Duka serveringsvagnen med koppar, fat, skedar, mjölk, socker, tepåsar. Häll upp vatten i en termos och kaffe i en annan. Släng på tallrikar, bestick, sallad och smörgåsar. Öppna påsen med butterkakan, skär den i "tårtbitar" och lägg upp den på ett fat som ställs på vagnen. Lägg plast över den salladsskål som inte har avokado, banan och satsumassaft i sig och ställ i den i kylskåpet. Blanda runt i de "färdiga" salladsskålarna och ställ dem på vagnen.

 Rulla in vagnen och duka upp. Säg "Varsågoda". Kom på att det nog vore bra med vatten att dricka. Hämta glas och tillbringare med vatten. När alla ätit, ta ut disk och överbliven förtärning  till köket. Ställ in den senare i kylskåpet. Gå över till kyrkan och fortsätt med seminariet. När det är klart, återvänd till köket.

 Ta hand om disken. Slå över den "ofärdiga" salladen i det som återstår av en av de serverade.  Kärna ur, skala och skär återstående avokados och banan i tärningar och blanda i.  Dela den återstående satsumasen och pressa över salladen. Hämta en diskad matlåda som ligger kvar i bilen samt fyra på kontoret i f d prästgården. Fördela salladen i de fem matlådorna. Upptäck att du saknar lock till en av lådorna. Lägg plast över den och ställ in den i kylskåpet i fikarummet. Ta hem de övriga. Pusta ut, ät och njut.

2019-10-14 12:27.


Kommentarer till blogginlägget


Full fart framåt! Hoppas kyrkvärdarna uppskattade föreläsningen.
2019-10-15