En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Nostalgi - eller hur jag lärde mig älska bomben ...

Hamnade vid ett bord på en uteservering med min stickning en förmiddag. Som underhållning vid min tekopp satt jag och tjuvlyssnade ohämmat på ett sällskap med gyllene pantrar, några år äldre än jag.

Diverse skvallrande om folk jag inte hade en aning om vilka de är och minnen från utelivet iden stad som en gång var respektive diverse danstillfällen runt om i nutiden.

Ämne som kom upp, senaste tidens oroligheter, och det har ju hänt lite om man säger.

Någon hade blivit flygrädd ... " Allt är så otryggt. Nuförtiden."

Någonstans där fick jag började jag få lust att blanda mig i.

Minns folk verkligen inte 70- & 80-talet? Eller 50-& 60-talet för den delen? 

https://youtu.be/La4Dcd1aUcE

Jag minns ganska mycket otäckheter och vi var rädda då med, för knivslipare t ex ... 

Min far ryckte in  i tidigt 50-tal, övertygad om att han inte skulle leva tills han blev 30. Bl a var han med om ett larm som resulterade i att de stod mitt ute i skogen och väntade på att det skulle börja smälla.

Mamma gick kursen för att bli signallotta, för hon ville veta vad hon skulle göra om, när, det blev krig. 

(Förlåt jag glömde ju det skojiga 40-talet, det där andra världskriget ... )

När jag gick i nian frågade vår lärare i SO om vi trodde på ett tredje världskrig,  jag tror alla räckte upp handen ... Han undrade varför vi bekymrade oss om att gå i skolan isf.

Kärnkraftsrädslan, skogsdöden, kvicksilver i fisken, hormoslyr och ozonhålet? Och ett tag skulle vi dö av svält tills det kom ett nytt genombrott i jordbruket. Och oljan ska alltid ta slut om 30-50 år. Folk dog i trafiken som flugor, ja folk dör fortfarande i trafiken och arbetsplatsolyckor, men det har faktiskt gått ner, men det drabbar fortfarande många. 

Kvinnor var rädda för att gå hem ensamma då med, och det "hände saker" ... Och flyga ... Minns någon epidemin i flygkapningar på 70-talet?  Lockerbie? Skärpta kontroller och när ett inrikesplan stoppades för en passagerare trodde Lasse Åberg var terrorist och fick besättningen att slå larm? Terrorister och bankrånare? När Stockholm var stod still pga bombhot på Centralen?

Fick upp krönikor av Maria Robsahm, på ungefär samma tema, att det härjade dynamitarder, och pyromaner och allt vad det var, och det var tydligen så vanligt att det bara blev små notiser på femtiotalet ... Ja jag vet det minns väl inte så många längre, men det var då hon hittat en tidning från. Minns ni Västtyska ambassaden? Bulltoftadramat? Fontainebleau? Och rädslan när Yom Kippurkriget bröt ut? Falklandskriget? U-båtsjakterna med höjd beredskap?

Nostalgi, gör kalla kriget mysigt ....

Det är som när folk talar nostalgiskt om sammanhållningen under londonblitzen?

2019-10-29 09:53.


Kommentarer till blogginlägget


Ett mycket intressant perspektiv! Ditt alltså. Jag brukar också tänka i de banorna. Tyst vår, kalla kriget, Nordirland - det hände mycket förr också.
2019-10-29För övrigt lät det väldigt trevligt att sitta på en uteservering en förmiddag och lyssna på andras samtal. :-)
2019-10-29Det var det! Men ibland får man såna pauser ... Mannaminnet är fem år brukade min far säga ibland, vi glömmer och minns bara att vi var yngre och friskare ...
2019-10-30Klok far!
2019-10-30Tänkvärda betraktelser.
2019-11-01Tack!
2019-11-02Historiskt har vi aldrig haft en så fredlig värld, men det tas aldrig upp, gamla minnen blir nostalgi och till slut lika runda, mjuka och mysiga som Nicke Nyfiken.
2019-12-09