Rolf Öhlén

​Gunnar och Thore

”Hör jag Thore Skogman i etern hivar jag ut apparaten genom fönstret”.

Orden kom från Gunnar Sillrén, civilanställd och bas för bokförrådet på A 4 i Östersund när jag gjorde min värnplikt där 1982-1983. Efter en kortare sejour på yttre skjutbansanordningar där jag hamnat för att jag vid inskrivningen yttrat att jag var medlem i Järvsö fältbiologer hamnade jag under Gunnars ansvarsområde. Först fick jag och en polare flytta allt material från gamla bokförrådet längst ner i källaren på kanslihuset, detta Östersunds stads välkända landmärke, till nya, renoverade, fräscha lokaler som delades med Budcentralen.

Så fick jag hjälpa hyllmontören att montera dit hyllor för kartblad, breda, långa hyllor som skulle sitta tätt. Sedan fick jag fast tjänst som assistent åt den Skoghmanstokige Gunnar. Ja, tokig på ett anti sätt alltså. En morgon ringde telefonen på kontoret. Jag svarade. Det var Gunnar. ”Jag är bakfull i dag, kan du sköta ruljansen?”. Det var med blandade känslor, stolt över förtroendet, betänksam över varför jag fått det. Till damernas förtjusning gav jag dem mer än en tippexflaska när de kom och frågade efter en. Jag tänkte att det går nog åt och de skulle inte behöva springa och störa mig i parti och minut. Nu föll det inte i så värst god jord hos Gunnar men schysst var han och på god fot stod vi med varandra.

 Jag tänker understundom på denne lätt korpulente, äldre herre som jag under en av de bästa och lyckligaste perioderna i mitt liv när större delen av och hela vuxenlivet låg framför mig med alla drömmar, förväntningar och möjligheter ännu oprövade och obanade. I synnerhet blir han påtagligt närvarande när jag lyssnar på radio. Nu är jag en musikalisk allätare. Det är melodier jag lyssnar på snarare än artister. Dock finns det vissa musikaliska alster som gör att jag hyser en större förståelse för Gunnars säregna reaktion när Thores särpräglade sång nådde hans öra. Det är inte artisten jag reagerar på utan låten. När jag hör Kalle Moreus yla ”Underbar” och Ed Sheeran och Justin Bieber gällt vrålar loss ”I don’t care” stänger jag av radion, ler och tänker på gamle Gunnar som kastade ut sina apparater när Thore Skogman släpptes loss i etern.

2019-08-31 16:54.


Kommentarer till blogginlägget