Henrik Ekdahl

​Racerapport Ironman Kalmar 2019

Inför start

Uppstigning 4:00, ingen frukost hemma utan körde in till Kalmar och åt frukosten där. Kontroll av påsar, cykel och pumpning av däck i växlingsområdet. På plats vid starten 6:15 och kände på stämningen. Nationalsång, proffsen startar 6:55 och sedan Kentas Just idag är jag stark. Känner mig laddad. 7:00 går agegroupstarten. Snart dags för mig att starta dagen som jag tränat många timmar för.

Simningen 3860m 1:17:28

Har en bra känsla innan start, ganska lätta vindar tidigt på morgonen så inte speciellt mycket vågor på vattnet. Skillnaden mot 2015 (då det var mycket stora vågor) är väldigt stor så jag hoppas på en bra simning. Ställde mig precis framför 1:20h skylten och kom i vattnet 7:07. Starten kändes lugn och kom igång bra med stora simtag och kontrollerad andning. Efter första lilla svängen i hamnen får jag ett litet slag så glasögonen kommer ur läge. Stannar upp och sätter rätt och fortsätter. Ligger ganska långt till höger ut till första boj men det flyter på bra. Kollar i princip inget framåt utan litar på att de runt mig navigerar rätt. Rundar första bojen efter ca 700m och känner mig stark och blir inte passerad av så många utan simmar till och med förbi en del. Vid andra bojen efter ca 1500m får jag ett litet stopp och lyckas se på klockan att det bara gått ca 28min. Oj, det var snabbt tänker jag och känner mig riktigt nöjd. Fortsätter på samma sätt och med samma känsla och rundar boj efter boj. Ett litet stopp igen efter ca 2900m, ser klockan igen som visar ca 58min. Yes, detta går kanonbra och funderar på om 1:20 kan vara möjligt. Sista biten går inne i kanalen och det går bra hela vägen fram till uppstigningsrampen. 1:17:28 visar klockan och jag som hade varit nöjd med under 1:30. Mycket bra start.

T1 3:38

Snabb växling för att vara mig. Av med våtdräkten på med hjälm och armvärmare och skor. Strumporna struntade jag i. Hämtar cykeln och sedan iväg mot bike out.

Cyklingen 180km 5:28:52

Upp på cykeln och trampar igång. Ganska lugnt precis i början men det känns bra direkt så jag gasar på. Passerar många över ölandsbron men blir även passerad av en del. Känns på bron att det blåser och att det kommer bli motvind söderut på öland. Men enligt prognosen kommer det blåsa mer senare på dagen så jag vet att medvinden norrut kommer bli starkare än motvinden jag nu skall ta mig an. Skön känsla att ha med sig. Passerar Färjestaden där familjen står och hejar. Härligt!! Fortsätter mot Mörbylånga och är hela tiden noga med att hålla mig till reglerna, ingen drafting. Skall göra detta efter regelboken. Inget fusk. Ser dock en del som ligger på rulle och inte så många domare syns till. Ignorerar detta och tänker på min egen insats. Motvinden känns men är hanterbar, lite över 30km/h hela tiden. Går det för fort?? Pulsen visar mellan 150-160 men jag bestämmer mig för att köra på känsla. Äter gel ca var 20:e minut och dricker sportdryck. Det rullar på bra, kommer till Degehamn och därifrån sidvind fram den härliga medvinden kommer på östsidan. Nu går det fort norrut, mellan 35-45 nästan hela tiden. Tillbaka över alvaret känns det som det blåser lite sida med och sedan fortsatt medvind mot Färjestaden och tillbaka mot Kalmar igen. På bron gäller det att hålla i cykeln för det blåser rejält. Passerar Ängörundellen där publiken är stor och högljudd. Inspirerande!! Snitt på 33.8km/h hit, känns bra men funderar hela tiden på om det gått för fort. Norrut igen för de sista 60 kilometrarna. Flyter på bra men sista 30km tillbaka mot Kalmar i motvind blir sega. In mot växling är känslan bra, har undvikit punkteringar och andra mekaniska problem vilket är skönt. Kliver av cykeln efter 5:28h vilket är över förväntningarna.

T2 3:55

Snabbt toabesök på med sockar och löparskor och sedan iväg. Marathon väntar!!

Löpningen 42,2km 4:18:16

Ser att klockan står på 6:53 när jag lämnar T2. Det behövs 4:07 på maran för att fixa sub 11. Det fixar jag är känslan. Ut från växling ser jag familjen direkt. Kul och ger extra energi. Genom centrum rullar det på bra och hoppas att det skall fortsätta så. Är mycket folk överallt som hejar. Ut på ängöleden efter 3-4km känns det bra men kilometertiderna börjar ändå öka ganska snabbt. Får negativa tankar. Kommer bli riktigt jobbigt det här. På vätskestationerna tar jag cola och gel för att försöka få tillbaka energin. Första milen på ca 52min. Publiken gör sitt för att heja på, rena diskoteket bitvis utmed banan med hög och bra musik. Är inte många meter som det inte är publik på. In på fredrikskans löparbana och får det första av tre band. På väg mot varvning kommer en liten krampkänning i baksida lår. Hoppas det inte blir mer kramp än så här tänker jag. Går några steg men kommer igång ganska snabbt igen. Ut på varv två håller jag mig lite under 6min/km men ingen bra känsla alls. Fortsätter att dricka cola äter chips på stationerna. 21km passeras på 1:57. Lite före 25km får jag en brutal kramp i vänster baksida, är tvungen att ställa mig dubbelvikt för att försöka sträcka ut så gott det går. Så fort jag försöker börja gå igen hugger det direkt. Tar ett par minuter för mig att komma igång igen. Där inser jag att det inte kommer bli sub 11… men ger mig inte. Fortsätter att springa hela tiden men måste stanna ofta när krampen slår till. Uppskattar det till totalt ca 20 stopp som tog mer eller mindre tid att sträcka ut. Sista gången in på löparbanan och får det tredje bandet. Härligt, nu är det bara ett par kilometer genom centrum kvar. På trötta ben kommer jag in på upploppet och gör en high five med ironmanspeakern Paul Kaye som säger HENRIK, YOU ARE AN IRONMAN, en magisk känsla. Tiden 4:18 på maran och totalt 11:12. 

Efter loppet.

Får medaljen runt halsen och träffar sedan Anna och barnen som jag sett fram emot hela dagen. Kramar om dom och kan inte hålla tårarna tillbaka. Fruktansvärt stel i benen men mår ändå efter omständigheterna bra.

Om loppet kan jag väl säga att jag gör en supersimning, en mycket bra cykling och en sämre löpning. Kanske är det så att jag var lite för het på cyklingen men ångrar inte hur jag körde. Har man benen kör man. Ändå pers med 1h26min. Fantastisk upplevelse är detta.

2019-08-20 11:11.


Kommentarer till blogginlägget