En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Viktiga saker : Mäta rätt

sedan i vintras har jag lagt på mig ohundskilon.

Ingen hund, inte längre minst en promenad om dagen. 

Viktkurvan från februari till sommaren är deprimerande, kanske lite tröstätande också?

Alltså var det dags att ta itu med det. Ungefär som förra sommaren. Springa och träna styrka och så ha lite mer disciplin gentemot diverse småätande i frekvens och mängd.

Framgång och effekt vill jag ju kunna mäta, så det innebär också vägningsrutin. Väga mig regelbundet för att se om "det händer något".

Vägningsrutin innebär också att väga sig under ungefär samma omständigheter var gång, så att jag undviker onödigt brus. T ex väger min tjocka morgonrock ett halvt kilo. Jag har också testat att väga mig före och efter att jag kissat på morgonen, och ja visar vågen decimaler på kilona så gör det skillnad. Högst rimligt, 1 dl vatten är ungefär ett hekto, 0,1 kg.

Sedan finns det en massa goda råd och rekommendationer om hur ofta man bör väga sig. Många säger att det inte är bra att väga sig varje dag just pga bruset, vikten kan gå upp och ner, pga uttorkning, vad man ätit sista dygnet osv, så det är bättre att väga sig en bestämd dag i veckan , eller rentav i månaden.

Det som inte så ofta nämns är själva vågen. I perioder har jag vägt mig två, tre ggr varje gång och räknat ut medelvärdet, ibland utan det mest avvikande värdet. I min barndom hade vi analoga fjädervågar, med en snurrande skiva som skala. Det var jätteroligt att stå på den och gunga så att skivan svängde fram och tillbaka, jättefort. Den vi hade hemma visade också två kilo fel vill jag minnas. Skalan visade iaf inte några hekton, utan möjligen kvartskilon, men snarare halvkilos noggrannhet vid avläsning.

Med en digital våg så är det något helt annat, det står vad det står på vågen, klart och tydligt med en decimal, iaf på min våg. Dessutom påstår den sig ha mätt fettprocent, vattenhalt och muskelmassa. Därom tror jag vad jag vill. Men om vågen säger 73,3 kg, då ska det väl stämma,  iaf mellan 73,2 och 73,4 kg? Eller?

En sak jag också brukar göra när jag väger mig är att försöka ställa vågen på samma ställe, förhoppningsvis där badrumsgolvet är plant. Men igår roade jag mig, jag flyttade vågen mellan varje vägning, och även ut i hallen, vardagsrummet och köket. Det skilde 0,8 kg mellan högsta och lägsta värdet. 

Det är en aning lömskt med så fina siffror när vågen inte är så exakt.

2019-08-07 17:42.


Kommentarer till blogginlägget


Ha! Precis vad jag också har upptäckt med vår våg. Även om den står plant så skiljer sig värdet. Ingen exakt vetenskap här inte.
2019-08-07- Väg dig en gång i veckan. Varje dag är meningslöst, en gång i månaden blir för sällan för att se att du är på rätt väg, plus jobbigare mentalt.
- Ta på morgonen samma dag varje vecka, t ex lördag eller söndag direkt efter att du har gått upp efter toalettbesök.
- Strunta i hektona, det kommer alltid att hoppa fram och tillbaka.
- Ha ett långsiktigt mål, man går inte ner alla veckor, men se till att du går ner månadsvis annars får du skruva på något (kost och/eller träning).
- Hitta en kost/diet plus motion som fungerar långsiktigt.
- Det är bättre att hitta en livsstil/vardagsrutin som fungerar med kost och motion och göra kortare undantag från den (lördagsmys med vin, godis och chips; semester; sjukdom etc) istället för att ha en vardagsrutin som INTE fungerar och sedan lägga en perioder av 'panikbantning'.
2019-08-09Ja det jag funderar över är hur lätt folk tror på decimaler som inte är särskilt tillförlitliga.
Sedan tycker jag det är bra att plotta en kurva över tid så ser jag ändå vad som är brus och vart det är på väg.
Idag hittade jag en ny rolig felkälla, om vågen stod på en matta, +0,3 kg ... :)
2019-08-10Intressant.
Jag väger mig varje dag om jag är hemma och kommer ihåg, det blir nog i snitt fem dagar i veckan. Samma tid, på morgonen efter toalettbesök, innan dusch. (Och samma ställe för vågen.) Det är dock inte siffrorna i sig som är intressanta för mig, utan trenden. Jag kan väga väldigt olika beroende på tid i månaden, vad jag åt kvällen innan (mängd, typ av dryck, salt/inte salt etc).

Jag håller med om det mesta j e skriver, förutom att för mig är det inte jobbigare mentalt, men tror att det beror på att jag är väldigt analytisk och ser vägning som en del av analysen, snarare än ett mått på "hur bra/snygg jag är".
Kan även bero på att jag inte har särskilt många kilon överskott, men däremot dålig kondition och hälsa (och försöker göra något åt det).
2019-08-12Hej Erica,

Det jag menade var att det kan vara jobbigt mentalt att bara väga sig en gång i månaden eftersom man måste vänta så länge...:-)

Väga sig varje dag kan man ju göra, men eftersom det lätt kan skilja något kilo både upp och ner även om man bara väger sig en gång i veckan så fyller det inte så mycket funktion imho.

Men det viktigaste är att man hittar något som fungerar och sedan håller sig till det.

I all välmening,

/j
2019-08-15j e - då missförstod jag helt - förlåt! Läste slarvigt och tänkte inte så bra :-)

Håller med dig i stort och även om det här med vägningen och att man ska hitta något som passar en själv.
2019-08-16