Robert Thor

Detroit Diesel Serie 60 eller hur Jonas plockade Borås Swimrun direkt efter Stockholm marathon

Detroit Diesel har en motor som är mycket omtyckt inom gruvbranchen. Serie 60 heter den. Den är inte starkast, inte snabbast, inte bäst på något sätt men den är tillförlitlig, tål hur mycket stryk som helst och bara fungerar. Jonas är en Detroit Diesel!!

Pga. snabba ofta ogenomtänkta beslut så uppstår inte helt optimala situationer. Denna gång så råkade vi klicka i Borås Swimrun och såg sen att Stockholm Marathon var dagen innan. Jonas hade varit flitig med klickandet så han var redan anmäld till maran i sthlm.

- Undra om det går att köra efter varandra? Funderade Jonas

För att Jonas inte skulle softa igenom maran så åkte jag med upp med inställningen att han skulle hetsas till stordåd, inte hålla igen och tänka på morgondagen utan lubba på som vanligt. Jonas var konservativ och tyckte att 4h30 var lagom tempo, PB på 4h00m52s så det var väldigt mycket marginal med den målsättningen. Jonas är alltid, menar alltid starkare än mig när vi kör Swimrun. Ser fram emot att få släpa runt Jonas i Borås så som en slutkörd labrador hängandes i kopplet.

Slöt upp på IP i Stockholm och hela Örebro AIK var på plats, i alla fall väldigt många. Stämningen är lätt nervös, vissa blir tysta innan start och andra pratar bort sin nervositet. Jag blev nästan lite nervös också fast jag bara skulle vara publik. 

Obligatoriska gruppfoto innan start

Fick sällis av Josefin och vi placerade oss strategiskt vid strandvägen med instruktioner att langa flaskor till Lunqan. Shit vad fok det väller fram, man blir nästan yr av att hålla koll och leta efter ansikten man känner igen. Extra roligt att vi har 3st tjejer från Örebro som är med i topp 20. Lunqan fick sin sportdryck, Jonas sina hejarrop och det går mycket fortare än 4h30. Snarare 4h00. 

Lunqan mot PB!!

Tillbaka på stadion för att se personer som går i mål på sub 3h. Shit vad en del springer konstigt, hur kan dom vara så snabba när det ser så ”fel” ut? Zillén behöver inte bekymra sig om underlag för sin löpcoaching. 

En efter en rullar löparna in på stadion, fokuserade med målet i sikte. Lunqan persade på 3h10 tack vare en fantastisk insats av Josefin och mig som langade sportdryck. Jongen är gladast av alla och börjar flyga flygplan med armarna och köra Rocky-armarna-i-luften direkt när han kom in på den röda tartanen.

Jongen mot målgång 

Jonas rullar in på 4h03 vilket inte är fegt utan han har kört på bra. Min plan om den slutkörda labradoren ser ut att gå i lås.

- Försökte hålla igen men det gick inte puttrade Jonas efter målgång

Tämligen oberörd Jonas på upploppet

För att inte behöva åka så tidigt på söndagsmorgonen så bor vi i Jönköping. Grand hotell!! Fint ska det vara!!! Nyrenoverat -78 och allt går i fina bruna färger.

Äter en lyxig pizza på en italiensk restaurang och serveringspersonalen pratar Italienska med några kunder. Nyligen sett hela Sopranos så jag sneglar lite och undrar om någon mafiosos ska komma och utföra en hämndaktion på restaurangen. 

Lyckligtvis så hände det inget mer spännande än att jag somnade från fotbollen på kvällen. Det var några engelska lag som sparkade boll, det var någon typ av final. Snooker är mer upphetsande än fotboll… 

Jonas studsar upp ur sängen innan klockan ringer och är hur fräsch som helst, lite stel i en fotled. Själv känner jag mig lite sliten efter att stått o hejat hela gårdagen.

Åker vidare till Colting-land och svänger in på Almnäsbadet där starten går. Hämtar ut startlapp och möter upp Måret/Anders och Marie (Dasler)/Malin som sitter och äter frukost. Stöter även på Göteborgs trevligaste före detta brandman Johnny. 

The GANG!

Inte mycket att noja om utan bara att byta om, smörja in valda delar med vaselin och vänta på starten. Hör lite diskussioner om det kalla vattnet på ca 12 grader. Småler lite för mig själv med Utös 7 gradiga vatten i minnet, detta kommer inte bli kallt, snarare varmt då det är rätt varmt i luften.

Starten går och pärlbandet bildas direkt i första riktigt branta backen efter 200 meter, tar det med ro och låter andra stressa. Det kommer fler branta backar så det är synd att köra slut på sig i den första.

Många branta backar bjöds man på

Första simningen kör vi utan rep då det blir trångt vid nergången och folk står och plockar med utrustning i evigheter. Gyttjigt mysigt vatten som smakar skit blir det första doppet. 

Jonas är fräsch och springer före mig som vanligt, det märks inte att har en mara i benen utan har rullar på i vanligt tempo. Simningarna och backarna avlöser varandra och vi har lag runt omkring oss hela tiden. Ett lag kommer skuttande med en jä..la fart och vi funderar på varför dom ligger så långt bak i fältet. Svaret kom vid nästa simning. Simkunnig är en fördel om man ska köra swimrun men man kan ju alltid testa ändå. 

Starten av långsimningen är vid dom vita husen i bakgrunden

Framme vid långsimningen på 1300 m och det blåser samt kommer en del vågor från höger, funderar på hur jag ska sikta innan jag hoppar i vattnet. Det ligger 2st bojar i vattnet och dom ser stora ut när man tittar stående på strandkanten men väl simmande så blir dom osynliga på långt håll. Därför tar man ut en större byggnad eller något annat som sticker ut i naturen som man tar sikte på. 

Simma rakt är min superkraft, om Jonas har outtröttlig som sitt hemliga vapen så är mitt att jag kommer dit jag vill på simningen. 

Rakt och fint! Med en liten sväng på slutet när man simmar in mellan vassen

Efter ca 8-900 meter så passerar man första bojen, nu börjar det bli segt och armarna är trötta. Tar sikte på nästa boj och paddlar på. Uppgången är lite lurig då man måste träffa en ränna i vassen och siktar man på flaggan vid uppgång och inte den andra bojen så får man simma genom vassen (det gör ont, testade första året) eller så får man simma en omväg för att komma in till stranden. 

300m efter långsimningen så kommer the Djungle swim som är en grund å där Colting pyntat med krokodiler och hajar. Roligt!. Brant geggig uppgång med rep för att komma upp och sen är det den fruktade långlöpningen på 11km.  

Geggig och brant uppgång från djungelsimningen

Passerade ett antal lag på den långa simningen och nu gäller det att hålla dom bakom oss på löpningen, ofta lättare sagt än gjort. Nu kan man börja skönja en viss avmattning hos Jonas, inte lika pigg i dom branta uppförsbackarna utan lite segare. Men fortfarande 5 meter före mig… 

Större problem hade en kille som vi kom ikapp precis innan vätskestationen ca 7km in på långlöpet. Han var absolut kritvit i ansiktet och hade helt klart energibrist. Tom blick och hängande huvud gick han framåt men det var precis så att han tog sig fram. Snackade lite vid energistationen och tipsade om att han skulle stanna där en stund, dricka och få i sig energi. 

Det brukar vara så att om Jonas o Jag springer om något lag så har dom väggat eller så har en kroppsdel gått sönder.

Lite dålig hållning och knälyft på Mårten och Anders. Behov av löpskolning kanske ;) 

Nu börjar även Jonas få lite problem med vänster knä, vi slår av på takten i nedförsbackarna för att inte riskera något. Borås swimrun är trots allt 29km löpning i en terräng som är bra mycket mer kuperat än Lidingöloppet och sen adderar man 2st vansbrosimningar på det. 

Hamnar i ett ingenmansland då vi inte ser några lag varken framför eller bakom. Filosoferar lite kring att man alltid ska hamna på ett ensamt stråk. Det är så att under hela tävlingen så snackar vi i stort sett konstant med varandra, nu kan vissa i bekantskapskretsen tro att Jonas får lyssna på en vilt svamlande Robert i 6h men så är det faktiskt inte. Jonas pratar minst lika mycket som jag, det kallas dialog har jag för mig.

Energistationerna innehöll allt man kan önska sig och är strategiskt utplacerade.

Väl framme vid nästa simning och den fruktade långlöpet bakom oss så ser vi att det faktiskt är ett antal lag framför oss som dessutom inte ser ut att simma så snabbt. Hornen växer ut, här ska plockas lag! Och vi plockade faktiskt några lag på slutet. Faktum är att vi plockade lag hela tävlingen från 49 till 40. 

Sprang i mål på 6h17 vilket är ca samma som föregående år. Att Jonas sprungit Stockholm Marathon dagen innan märktes först 5h in i tävlingen och då av ett lite krånglande knä. 

Diesel-Jonas! The not so fast but unstoppable machine 

Kramar och uppmuntrade ord av den alltid lika uppspelta Colting som verkligen älskar att arrangera tävlingar, det märks tydligt. 

Jäser lite i en lounch och hejar in några lag.

Mycket representativ bild med en till synes smärt och glad Robert och en tjock och tveksam Jonas. Allvarligt Jonas, det är en förjävlig bild på dig LOL!!!

Sen byter vi om och siktar in oss på hamburgare och annat tilltugg som det bjuds på. 

Träffar på den väggade killen som hade återhämtat sig och klarat av att ta sig i mål. I ett swimrun av det tuffare slaget så är alla en vinnare!!! 

Nu blev det ju inte riktigt som planerat, att Jonas skulle hänga i linan som en slutkörd labrador men jag har siktet inställt på Ålands Swimrun, då är det en ny deal :)

2019-06-11 20:42.


Kommentarer till blogginlägget