Lena Johansson

Örebro backyard ultra 2019 - Pb maraton/ultradistans!

Årets ÖBU resulterade i PB i distans med officiellt 46.9 km! Dvs både maraton och ultra. 

Dagen startade med en rejäl frukost med ägg och mackor som jag fick trycka imig. Jag som vanligtvis är så hungrig på morgonen!  Glad och förväntansfull och kände mig pigg och stark, men lite nervös såklart!

Kom dit i god tid och installerade mig med en grupp klubbkamrater (Örebro AIK). Efter lite mingel så var det dags för start. Jag hade bestämt mig för att hitta en jämn rytm i lågt tempo och komma in runt 50 min på varje varv.

Det funkade perfekt och man kunde nästan ställa klockan efter mitt tempo. 22 min vid 3 km och 44 min vid 6 km, så var vi inne på 48-50 ca. 

Förra året fick jag vätskebrist, så i år såg jag till att få en bra rutin med vätska och mat. Tog också en gél i sista backen innan varvning. Funkade kanon och även om jag fick lite för mycket att äta något varv så skötte sig magen perfekt. Ett toabesök efter tredje varvet räckte bra. 

Kändes bra i kroppen och när jag tangerat mitt förra pb med fem varv så tänkte jag att det nog skulle fixa sig med mitt mål på sju varv. Kändes jättebra hela sjätte varvet men ungefär vid 38 km fick jag en ångestattack och började hyperventilera. Kom från ingenstans och det började med att jag sprang och pratade med en kompis och just tänkte på hur bra jag kände mig i kroppen.Rätt som det var kändes det som jag fick en fluga i halsen och jag började hosta. Hostan tilltog under tiden som jag fortsatte springa tills det började dra åt andningen så jag ej fick luft.

Väldigt otäck upplevelse. Jag satte mig ner och tänkte det skulle släppa men det blev bara värre. Så kom en räddande ängel som hade kunskap om hur hon kunde hjälpa mig. Till slut släppte det och jag kunde springa vidare så nätt. Var ju inte så långt kvar på varvet och vi kom in lite senare detta varv.

Kände mig lite chockad och skakig men tog ändå beslutet med hjälp av vännen Linda. Jag ville liksom inte avsluta pga chocken och smärtan efter attacken. Ville inte låta det definiera mitt liv, inte få bestämma mina val.

Jag gav mig ut igen på mitt sjunde varv. 

Upplägget var att avsluta med en lugnare runda och komma in inom timmen, varpå jag sa åt Linda att trava vidare så jag kunde ta det i mitt eget tempo och lägg in gång när jag behövde. Fick jobba med näsandning hela rundan men det kändes bättre och bättre och musklerna i bröstet började slappna av och kroppen formades av rytmen och lugnet i löpningen.

Sista femhundra metrarna så kändes det jättebra igen och jag kunde ringa i klockan för andra gången denna händelserika loppdag! 

Har i och med detta uppnått mina årsmål att springa maraton/ultradistans på backyardlopp.

Nästa inplanerade lopp är Säfsen sommarbackyard den 3/8 och den banan är lite flackare så jag siktar på nytt Pb. Maratonlopp är nästa mål och om det sker i år eller nästa år får vi se. Nu ska jag prova att träna med hjälp av coach för att få lite snurr på tempot.

Idag känns kropp, ben och fötter (och psyke!) bra men jag tar några dagar träningsledigt så att jag får återhämta mig ordentligt. 

Så nöjd och så glad! 

2019-05-31 10:18.


Kommentarer till blogginlägget


Så sugen på att testa en backyard! Verkar kul.
2019-06-03Jättekul Anna! Börjar finnas lite varstans nu tycker jag! :D
2019-06-04Ja jag kollade igenom vilka lopp som kan vara aktuella, men jag får nog satsa på nästa år.
2019-06-04Roligt!

2019-06-05