Lena Johansson

Göteborgsvarvet 2019! Mitt första varv!

Så äntligen kom jag iväg med stöd av kompis med liknande problematik, nämligen ångest.

Trots 10 veckors löpuppehåll i vintras pga skada så kunde jag komma igång hyfsat under våren, och genomföra mitt första Göteborgsvarv. En milstolpe i mitt liv verkligen på flera plan efter flera års sjukdom och utbrändhet. 

Vi kom iväg på lördagsmorgonen med bil och anlände till Expot på förmiddagen. Efter god lunch så tog vi oss till startområdet och började lokalisera oss. Blev snart dags för väskinlämning och mot startfållan för grupp 21.

Nerverna var mer uppiggande och jag ville sticka iväg! Så roligt och nästan overklig samling människor i en stor gemenskap. Vi kom iväg och tempot var lågt i början men det passade bra tycker jag.

Dock uppstår något när jag springer lopp och det är att medeltempot är mycket långsammare än hemma av någon anledning. Kan det vara anspänningen som gör det tro?

Backar och uppförslut känner jag av direkt och snart kom Älvsborgsbron och vi var smarta och valde att gå i raskt tempo nästan ända upp då vi kunde börja jogga sakta. Helt underbar utsikt och jag är glad att jag kom ihåg att se mig omkring emelllanåt. 

Det här första varvet innebar ju flera mål och utmaningar. Inte så mycket distansen för min del då jag sprungit halvmaradistans på hemmaplan många gånger under förra året, men så var det ångesten för publiken, som visade sig vara ett ickeexisterande problem, utan tvärtom något jag uppskattade mycket och kunde glädjas av! 

Intog vätska vid varje vätskestation faktiskt och jag tror att jag drack mer än någonsin på samma sträcka. Sportdrycken funkade bra och magen var i ordning hela rundan. Vid 10 km ungefär tog jag min första gél då vi stog i toakön. Beslutade oss för att springa vidare då det segade sig för mycket där. 

Kändes rätt så bra på denna delen och vi fick några bra km-tider runt 6.15-6.30 och då var ju faktiskt tempot helt normalt igen i förhållande till hur det kändes. Flåset har jag inte riktigt hunnit ifatt med iom uppehållet i vintras men är på god väg. Hann ju inte träna så mycket tröskelpass och det brukar göra skillnad på flåset. Nåja, det gjorde ju inte så mycket. Vi höll måltempo på ca 6.50 i medeltempo på sträckan fram till ett andra toastopp vid ungefär 15 km, då jag lade ner att försöka hålla tänkt tempo. Götaälvsbron var en liten goding och vi gick upp. Avenyn upplevde jag som lite jobbig och lite trångt och bökigt. Folk började bli trötta och många som gick mitt i vägen. 

Nu började det kännas att man sprungit långt på asfalt men det gick ända att ta sig fram i sakta mak och lägga in lite gångpauser där marken sluttade uppför lite. Vid sista vätskestationen var jag törstig och drack mycket sportdryck och vatten. Sen var det bara att mata på då man började känna lite i benen. 

Vid sista lilla bron vid Slottsskogen spelades Sia's Titanium passande och jag tände till och diggade. För övrigt superhärligt med härlig musik under loppets gång!

Efter den första delen när vi närmade oss mål så kom en stunds antiklimax då först kompisen fick en ångestattack och jag stöttade och plötsligt började ångesten bubbla upp inom mig och jag fick svårt att andas. Började hyperventlilera och fick hjälp av en funktionär som höll om och stöttade. Hon trodde jag hade astma men jag fick fram att det var panikångest. Med kompisens hjälp kunde jag få ordning på andningen igen. När det släppt fick jag ny energi och vi sprang om flera stycken på vägen mot mål! Sista 300 metrarna gick i 5.45-tempo! Inne på banan fick kompisen en ny attack och jag stöttade och tog hennes hand och så flög vi över mållinjen tillsammans! 

Jag är så stolt över att ha genomfört Göteborgsvarvet som varit ett mål sedan jag började springa 2013. Likaväl är jag väldigt mycket tävlingsmänniska och vill ha en hyfsad tid. Vi tar revansch nästa år, lite bättre förberedda och tränade, samt med lite mer rutin än i år så klart!

2019-05-20 10:39.


Kommentarer till blogginlägget


Bra jobbat! Grattis!

2019-05-21Tack så mycket Lingling Ling! :D
2019-05-21Grattis till väl genomfört lopp!
2019-05-22Tack så mycket Anna! :D
2019-05-22