En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

NIAR Ragnarök - vägen fram till mitt första Adventure Race

Efter att jag körde Ironman Jönköping 2016 (HIM) började en tanke på en mer omfattande utmaning gro inom mig. Hel och halv Ironman var kanske inte tufft nog, utan att testa på ett lopp som kanske har lite lägre intensitet men som pågår längre och därför är jobbigt på ett annat sätt. Tror att det var i slutet av 2017 som jag började leta tävlingar på 1 dygn och hittade ett NAR - Nordic Adventure Race skulle anordna ett lopp på 24 timmar under 2018. Utmärkt tänkte jag, precis vad jag vill ha. Och dessutom i lag om 2-5 person, vilket innebar att jag bara behövde hitta en till halvgalning för att få ihop ett lag. Jag kollade deras hemsida många gånger för att vänta på att anmälan skulle öppna men det skedde aldrig. Sent sommaren 2018 meddelade NAR att det inte skulle bli något 24-timmars-lopp. Under året hade jag letat efter alternativ men hittade inget som skulle gå under 2018 och som inte låg långt bort i tjottahejti.

NIAR - Nordic Island Adventure Race annordnade under 2018 en 5-dagars-tävling från Stockholm till Åbo. Den berömde gympaläraren och svett-och-etikett-profilen Kalle Wahlström körde detta loppet och berättade om det i sin pod "I nöd och lyft". Hans berättelse om sitt genomförande gjorde mig helt lyrisk och jag kände att AR bara måste testas. Var är alla 24-timmars-lopp???? Då nämner Kalle i podden (eller om det kanske var på insta) att NIAR kommer anordna en 48-timmars-tävling under 2019. Say what! 2 dygn, det borde vara görligt för en något allround-tränad person som jag. Hösten 2018 kom så beskedet att tävlingen skulle heta Ragnarök och små puffar om tävlingen avslöjades successivt på insta. This is it, detta bara ska ske, tänkte jag.

Lagmedlemmar

Ragnarök krävde 4 personer per lag, så nu (hösten 2018) började jakten på att hitta 3 personer som var villiga att spendera en massa tid på träning, bli halvt ruinerade samt ha den mentala inställningen att det borde vara roligt att sova lite och konstant äta godis samtidigt som vi paddlar, cyklar, springer, vandrar, klättrar och simmar. Vem vill inte testa på något sådan liksom? :-)

Under en löprunda tillsammans med Kristin fick jag så min första lagkamrat. Hon hade gått i samma tankar som jag och var beredd att sats på detta. Yes, 2 lagmedlemmar fixade, bara 2 kvar. Totalt frågade jag nästan 10 personer. Någon svarade kanske men resten sa nej av olika anledningar. Vanligaste orsaken var att det krävdes för mycket träning. "Hinner inte bli tillräckligt tränad" osv. Ett argument jag sällan höll med om men heller inte kan göra något åt. Tiden gick och NIAR lockade med att anmälningsavgiften var längre före sista februari 2019. Kristin sa under en annan lunchlöprunda att hennes kompis Allan också kunde tänka sig vara med. Han skulle tydligen vara en van AR:are. Najs, 3 personer kirrade! Via facebook hittade jag sedan ytterligare en kille - Jonas - som också ville vara med. BOM! Jag har mitt lag!

Val av tävling

Eftersom Allan var rutinerad AR:are föreslog han att laget skulle träffas för att prata igenom tävlingen, förväntningar på genomförande osv. Jag meddelade Jonas att vi skulle ses, men Jonas svarade inte längre på mina meddelanden. Flera meddelande senare och ff inget svar från Jonas. Helt uppenbarligen ghostade mig, så det såg mörkt ut att ha ett lag på 4 pers. Jag, Allan och Kristin träffas över en bit mat och pratar igenom vad AR innebär, ska vi anmäla oss trots att vi bara är 3 personer? Både jag och Kristin tycker anmälningsavgiften är hög (16.000:- per lag före sista feb, 20.000:- efter). Jag hade dessutom hittat ett annat AR i Jämtland (Jaharu) som också var på 48 timmar men som inte kostade mer än någon tusenlapp. Det arrangemanget var dock mer på "vi-är-ett-par-kompisar-som-gör-detta-som-föreberedelse-inför-ett-5-dagars-lopp"-nivå. Med andra ord inte alls samma seriösa arrangemang som NIAR. Allan kunde tänka sig både Ragnarök eller Jaharu (han kunde t.o.m. tänka sig köra båda loppen trots att det bara är 3 veckor mellan). Kristin ville inte Jaharu och jag såg för- och nackdelar med båda. Vi skiljdes åt utan att bestämma hur vi skulle göra. Ytterligare tid gick och det började nu närma sig sista februari. Jag och Kristin tar ett snack till och bestämmer oss att vi kör på Ragnarök. Allan är på och jag frågar NIAR om det är ok att anmäla ett lag på 3 personer. Får som svar att de inte tillåter det, men att dom kan tillhandahålla en 4e person.

Lagmedlemmar

In kommer Emma. Emma jobbar inom NIAR och vill köra. Så nu är det jag Kristin, Allan och Emma. Jag känner Kristin, Kristin känner Allan men ingen av oss känner Emma. Vi börjar prata om tävlingen, om träningsupplägg under våren och när och var vi ska träna ihop (Emma bor på Åland och vi andra 3 i Stockholm). Jag anmäler laget bara någon dag innan anmälningsavgiften höjs. Phew, nu är den biten ur världen. Jag får fakturan och vi har nu 2 veckor på oss att betala. Typ samma dag som fakturan ska betalas meddelar Kristin att hon hoppar av. Hon får inte ihop det med jobb och privat. Bara timmar efter meddelar Emma samma sak. Så samma dag som jag skulle betala anmälningsavgiften hoppade 2 lagmedlemmar av. Suck. Ytterligare några dagar går och jag är skitstressad av att NIAR ska kräva in pengarna. Allan ber mig chilla. Allan hör sig för och vips dyker Anders och Susanne upp. Anders ingår i Allans AR-lag och Anders känner Susanne. Anders kan inte vara med på Ragnarök men Susanne är sugen på att testa. Nu är vi 3 lagmedlemmar. Vi tre träffar då ett annat lag som också är tre och vi får ok från NIAR att det är ok med lag på 3 pers. Så jag ingår i ett lag med 3, samt att vi har kontakt med ett annat lag som också är 3. Skulle någon av lagen tappa en lagmedlem kan vi byta mellan lagen och på så vis bli ett lag på 4 pers samt att någon står över. Då blir det iaf 1 lag som kör. Jag ville hemskt gärna vara i laget som ska köra. Allan kunde tänka sig att hoppa av om det skulle komma till det.

Team Framåt

NIAR vill att AR ska nå en bredare publik och anordnar därför gratis föreläsningar som handlar om AR. 3 stycken med ca 2-3 veckor mellan varje. Jag är med på alla 3, Susanne är med på den andra och tredje. Det tredje tillfället är ett praktiskt tillfälle där vi ska få öva på klättringsdelarna: traversering, rappellering och annat. Inför 3e föreläsningen hittar Allan på NIARS facebook-sida att Timmy gärna söker ett lag. Timmy är med på 3e föreläsningstillfället och jag, Allan och Susanne träffar vår eventuellt 4e lagmedlem. Detta är en onsdag i början av maj 2019 (en knapp månad kvar till loppet) och samma vecka på helgen ska jag, Allan och Susanne genomföra ett testträningsdygn. Vi ska helt enkelt dygna. Köra ihop från lördag em till söndag fm. Den planen står kvar och Timmy ska även han haka på. Vårt test-träningsdygn varar i nästan 17 timmar och avslutas söndagen den 12e maj kl 08:30. Allt går toppenbra och som lag känns det riktigt bra. Lag Framåt Adventure Team är bildat!

Genomförande

För en vecka sedan fick vi vår s.k. Roadbook. Den beskriver alla etapper och vilka delmoment de har. En Roadbook kan se lite olika ut men Ragnaröks ser ut såhär:

Jag skulle gärna vilja skriva en massa mer om allt som hänt fram till loppet, men så blir det inte. Framför allt skulle jag (för egen del) vilja gå igenom all träning jag gjort inför detta, all utrustning som skaffats osv, men det får kanske hamna i blogginlägget efter tävlingen istället.

Nu är det torsdag kväll och alla mina grejer är lämnade på Scandic hotell - Downtown Camper. Det är samlingsplats för alla lag och idag var det gemensam middag och incheckning. Vi kommer checka in i morgon och sedan har vi dagen på oss att gå igenom utrustning, packa om osv. 18 blir vi körda till Östhammar där starten sedan går kl 22:00.

Om vår planering håller är vi i mål söndag vid 16-tiden.

I morgon smäller det, min utan tvekan livs största fysiska utmaning!!

2019-05-23 22:10.


Kommentarer till blogginlägget


Ja nu händer det. Nu är det dags. Ska bli väldigt spännande att följa och att höra om efteråt.
2019-05-24Shit vilken rolig grej Affe!! Och SÅ roligt att få ta del av din text, ser verkligen fram emot att läsa fortsättningen. Kör hårt nu!
2019-05-27