Rolf Öhlén

Hroduwulafars underbara resa genom Sverige - Ångermanland del 1 av 10

"Fäderneärvda bygd, som vart bruten

av våra fäder med hacka och bill.

Kring dig en trofast kedja är sluten

utav en ungdom, som hörer dig till.

Oss är det givet,

vårt är det blivet,

för alla tider

vårt Ångermanland." (Inledningsversen ur Ångermanlandssången)

 Fast sen medelålder passar bättre in på mig nuförtiden. Men nu är jag i "mitt" landskap, där jag är född och delvis uppväxt. Far (som var industrielektriker) tröttnade på maskinerna i fabriken och började som lärare för han tyckte det var roligare att jobba med människor hamnade vi i Järvsö i Hälsingland där vi tillbringade terminerna.

 1970 kom oljekrisen och huset på Ringvägen 36 i Hörnett alldeles ovanför Kempehallen blev för dyrt att ha kvar så det såldes. Istället införskaffades Flatmyrtorpet i Gideå där lov och vissa helger tillbringades så jag brukar säga att jag är uppväxt på E 4:an.

 Efter fars frånfälle 1980 och min militärtjänstgöring 1983 flyttade mor och jag tillbaks upp till Örnsköldsvik och hösten 1984 började jag läsa till präst i Uppsala. Sommaren 1985 gjorde jag praktik i Gideå församling, 1986 i Själevad, 1987-1989 i Anundsjö.

 Första sommaren i Anundsjö lärde dåvarande kyrkoherden och kontraktsprosten Alf Carlsson mig att släktforska.  Jag tänkte ta reda på när farmors släkt (hon var från Brandkäl utanför Mellansel) kom till församlingen. På samtliga anor gick rötterna ner till 1686 när den första kyrkboken börjar. Via boken "Anundsjö släkter och gårdar" kom jag ner till 1400-talet.

 Farfar var från Sidensjö med rötter i Långsele och Mormor från Grundsunda med rötter i Gideå. Med en kusin i Björna, morfar och mormors sommarstuga i Saluböle, Grundsundadär jag gjorde en månads stiftspraktik, mitt första missiv i Nätra, 1,5 år som kontraktsadjunkt i Arnäs med särskild tjänstgöring i Gideå-Trehörningsjö, 21 år som komminister i Skorped (sedan 1998 Anundsjö-Skorped) samt sommarstugan i Gideå skulle jag säga att geografin och åtskilliga byar Nolaskogs är mig väl bekant.  

 Nu befinner jag mig dock i en del av landskapet som jag aldrig eller åtminstone sällan besökt och som numera tillhör Jämtlands län. Landskapet Ångermanland är ett fjäll- och kustlandskap. Ångermanland har närmast formen av en triangel, vars norra, djupt inbuktade sida begränsas av Lappland och Västerbotten,sydöstra av Bottniska viken och sydvästra av Medelpad och Jämtland.

 Gränsen mot de två sista landskapen går nästan i rak linje från Åvike, vid kusten, åt nordväst över Storsjön (63 meter över havet), förbi Lill-Roten (160 meter) och Stor-Roten (167 meter), över Eksjön (280 meter), Aldersjön (316,6 meter), Kälsjön (383,4 meter), Halasjön (332 meter) med flera småsjöar, tar sydöst om Ströms vattudal övervägande nordlig riktning, går genom Flåsjön (265,4 meter) åt nordväst upp till Steksundsholmen, där Ångermanlands, Jämtlands och Lapplands gränser möts. Steksundsholmen ligger i Saxälvens utlopp i norra änden av Tåsjön (247,6 meter), Ångermanlands största insjö, nära 40 kilometer lång, men inte bredare än 3 kilometer, varefter den gör en stor båge åt sydöst och nordöst, över Ångermanälven, Gide, Lögde och Öre älvar samt norr om Örträsk bryter av åt sydöst, mellan Öre älv och Ume älv till havet.

2019-05-07 20:50.


Kommentarer till blogginlägget


Sitter och ler igenkännande. Själv är jag en "arnästjyv" i förskingringen. Pappa var studierektor på Nolaskolan, mamma föddes i Domsjö och pappa växte upp på Hörnett. En av mina systrar är präst i Arnäs. Osv osv. Det skulle förvåna mig mycket om du och jag inte har gemensamma bekanta!
Och så kul att läsa! Jag ger mig sällan tillkänna, men jag läser din blogg med stor behållning!
2019-05-10Tack!
Har din syster varit präst i Arnäs länge?
Har sommarstuga i Gideå sedan 1970 (mina föräldrar köpte den) och som präst i Skorped i 21 år till 2013 då Örnsköldsviks kommun var ett kontrakt kände jag alla prästerna där.
2019-05-11