Robert Thor

Med banan och vatten försmäktar vi i denna stad

Möt våren i Paris med ett avslutande marathon var tanken med denna resa. Ambitionen var inte att slå pers på loppet utan mera få uppleva Paris springades. Tjejerna och jag åkte ner till Paris fredag till söndag med målet att ha lite sightseeng och shopping.Fredag-lördag spenderades på Paris gator rännande i olika affärer och sevärdigheter så som Eiffeltornet, katakomberna mm.

På lördagskvällen så var benen möra när jag mödosamt gick uppför trapporna i tunnelbanan och fötterna värkte efter otaliga timmar på Paris gator. Började tvivla på att avsluta resan med en mara var ett så klokt beslut.Laddade på lördagskvällen med en smaklös pasta och en stooor öl.

Vätskeladdning pågår

Tjejerna hade bestämt sig för att åka till Primark på söndagen, Primark är som Ge-Kås i Ullared fast i storstäder. Ungarna har inga som helst problem att spendera en hel dag där och det gör inte så ont i plånboken heller. Så jag behövde inte bekymra mig om dom under loppet.

Internationella Ge-Kås

Går upp tidigt och käkar frukost på hotellet, tar på mig kläderna och har för dagen valt en ny T-shirt, Gul och blå med SVERIGE på ryggen. Regel nummer ett är att inte testa något nytt på race day, mer om det längre fram. Missade att ta med vaselin och glömt att handla ny burk, brukar gå rätt bra ändå så ingen katastrof.

Det är kallt på morgonen, inte kyligt. KALLT. 2 grader och en isande vind. Har lånad en hoodie av Amanda med Hard Rock Cafe ”paris” på. Turist javisst. Trodde Hard Rock Cafe var helt ute men det visar sig att kidsen tycker det är retro och det är 100% inne, på en 15-åring då, inte snart 50-årig gubbe.

Poppis hos kidsen

Kliver ur hotellet och möter kylan och den kalla vinden, på gatan håller en sopgubbe på och byter påsar i sopkorgarna och jag snackar till mig en påse. Plastpåsar värmer väldigt bra, kapslar liksom in och skapar en fuktig och klibbig värme, men det funkar.

Nere i tunnelbanan är det bara att följa alla andra som har löpskor på fötterna, 50 000 deltagare gör att man behöver inte fundera på vart starten är. Kliv av när alla andra kliver av och följ med i lemeltåget. Lämnar in väskan och tar beslutet att starta enbart i T-shirt och skjorts. Blir snabbt varm och tål inte överhettning, det blir lite kallt i starten men blir snabbt varm när man springer. Sopsäcken och en gammal handduk ser till att värmen behålls medans jag släntrar iväg till startfollan.

Runt startområdet är det kravallstaket och det finns en liten, liten öppning som släpper igenom en person i taget och det är nog 7-8000 som ska igenom på 10min. Det är inte tysk precision på arrangemanget utan mera en cigg, kaffe och baugette, lite ”jaja, det ordnar sig”. Och det ordnade sig också, på franskt vis. Några deltagare plockade isär en sektion av kravallstaketet och vips fanns det en stor öppnig som alla snabbt kunde smita igenom. Viva la France!!

Plastpåsen värmde gott

Efter 25 min börjar fingrarna stelna till ordentligt i den 2 gradiga kylan, T-shirt, skjorts och en gammal handduk samt den ihoptiggda sopsäcken räcker inte riktigt till för att hålla värmen. Äntligen går starten och på stelfrusna ben börjar folkmassan röra sig framåt. Breda fina gator och startgrupperna är utspridda vilket gör att det finns gott om plats.

Har bestämt mig för att köra ”safe” dvs luffsa på utan att kolla på klockan och tiden får bli som det blir. Ca 4h30 är en rimlig målsättning. Ligger på en bekväm fart av 6min/km och låter kilometrarna rulla på.

Starten på Champ elysee

Får en del ”Heja sverige” från publiken och andra deltagare. Roligt att få personliga hejarrop och en bra ice breaker med andra svenska löpare.  Solen skiner och kylan känns inte alls, skönt att inte vara överhättat som på Sthlm marathon 2018. Klarar inte av värme, ska nog bara satsa på kyliga lopp i framtiden med Antarktis marathon som kronan på verket, självklart i T-shirt och skjorts.

Miles! Det finns markeringar för Miles. Va? Det var ju två fransmän som uppfann metersystemet. Trodde inte fransoserna vek ner sig på detta vis. Kanske ordnar sig i och med Brexit?

Helt obegripligt hur man kan hålla fast vid något så ologiskt.

Kilometrarna rullar på och jag börjar spana efter vätskestation. Har inte läst på innan loppet så har ingen koll på hur tätt dom kommer. Många springer med en liten ryggsäck fullstoppad med pylar, vattenblåsor, gels osv som om det vore ett terränglopp i kilsbergen, det är ju en stadsmara era töntar!!Fortfarande ingen vätskestation i sikte...Efter 8km kom skylten upp att det bjuds på Vittel vatten i flaska. Rätt smart då man kan ta en liten flaska med kork och sen springa med den rätt långt. Hittar energibordet! Banan? Russin? Torkad apricos? Bröd? Vad är det här? Fruktstund på förskolan? Tar några aprikos och tuggar fundersamt.Konstaterar att sportdryck har dom skippat.Det blir 42195meter på vatten och banan!Som tur är så hade jag köpt 4st gel på expot dagen innan med tanken att ha dom sista milen när det börjar gå trögt. Snabbt ställa om tankarna till att portionera ut den dyrbara gel-en jämnt fördelat över loppet. Töntarna med rygga kanske inte var så korkade ändå?

Töntar!!!

Passerar div kända byggnader, inte så mycket folk som tittar. Parisarna är lite morgontrötta och det är nog bara närmast sörjande som står och hejar. Men med 50 000+ deltagare så ger det ju ändå rätt mycket publik om alla har med sig respektive med barn som pliktskyldigt står och vevar med en skylt, ”heja pappa”!

Barnarbete skapade denna skylt

Väldigt många ”trummorkestrar” med ett jäkla driv. Tam-tam-tam-tam-ta-ta! Tam-tam-tam-tam-ta-ta!  Man rycks med så in i norden och blir väldigt sugen på att slå på trumma! Kolla länken nedan så förstår du vad jag menar.

https://www.youtube.com/watch?v=E5JHSQSCS4I

Tam-tam-tam-tam-ta-ta!!!

Om du har 2st blåsinstrument så är dom garanterat inte stämda i samma tornart, klingar alltid lite sådär falskt så att man tar fram skämskudden och håller för ansiket. Det var många blåsorkestrar på maran och varje instrument var stämd i sin egna tornart. Inte lika inspirerande som trummorna men rätt charmigt ändå.

Klicka på ytterligare en länk så förstår du vad jag menar. Ge det lite tid, det tar en stund innan dom kommer igång. (höj volumen så du inte missar det hela)

https://www.youtube.com/watch?v=aZTghhCcM-E

tuti-tuti-tut

Med dessa Tam-tam-tam-tam-ta-ta och tuti-tuti-tut så försvann kilometrarna lekande lätt.Fick många ”HEJA SVERIGE” både från publik och medtävlande. 20km passerades på 2h blank mumsandes på banan och drickandes vatten och någon gel.

Kom ikapp en svensk som ropat ”heja sverige” redan vid 5-6km när han sprang om men nu kom gubbjäveln ikapp, ni som läser mina race rapports vet vad en ”gubbjävel” är för något. Nytillkomna läsare får gissa.Bästisen Jonas fick inte följa med på denna resa, för det var en resa som jag och sambon skulle göra. Nu blev det inte så men det är en annan historia. Brist på någon att prata sönder så utnämndes svensken som jag nyss kommit ikapp till min nya bästis, trevlig Göteborgare som var ute på sin första mara. Han var lite sådär lagom rödmarkerad och i ett läge då man blir en god lyssnare men ändå kan få fram några ord så att det inte blir en monolog. Vi hängde ihop rätt långt och först vid 27k så började han sacka så mycket att jag tackade för mig och lubbade vidare.

Bästisar!!

Bansträckningen är väldigt tydlig, gillar tydlighet på en mara, man ska få en känsla för hur långt det är kvar utan att behöva kolla på km skyltar hela tiden. Först springer man åt ena hållet i 15km sen genom en park som påminner om Gärdet i stockholm sen springer man tillbaka men på en annan väg och avlutningen är återigen i en park. Alltså fram-tillbaka med lite korta avstickare. För att vara en stadsmara så var det rätt mycket parkområden.

Fram och tillbaka – tydligt och bra

Tornet passerades på behörigt avstånd

Solen har gått upp och står mitt på himlen, inte onödigt varm utan perfekt för en nordbo. Svettas som vanligt väldigt mycket och T-shirten är vid det här laget genomblöt.Det svider på tuttarna, det svider så in i helvete på bröstvårtorna.

- Normalt så smörjer jag in med vaselin innan start men inte idag

- Normalt så använder jag plåster över nipplarna men inte idag.

- Normalt så använder jag en T-shirt som inte har funktionen av ett rivjärn, men inte idag.

Faaan vad det svider!!!

Röd smärtsam fläck ovanför B i Bauhaus

Det påstås att hjärnan bara kan ta emot en viss mängd smärtsignaler. Det är därför man kan blåsa på ett sår och det faktiskt gör lite mindre ont. Hjärnan tar ner smärtsignalen för att även kunna registera att det blir kallt. På samma sätt kan hjärnan inte registera allt som gör ont i kroppen utan väljer ut den ondaste signalen. Om du inte tror mig, prova att dra till med hammaren på tummen och du kommer garanterat inte ha några problem med skavsåret på hälen som du tyckte gjorde så ont innan. Så mina svidande nipples bidrog nog med att jag inte kände att vänster benhinna höll på att ge upp, eller att låren började bli stummna. Allt jag kände var att det sved på tuttarna.

När jag reflekterar över detta så kanske jag hittat en genial lösning på stundande Ironman mara?

Tillbakavägen var inte lika trevlig som ditvägen, bl.a. så sprang man genom en lång tunnel som var rätt trist. Passerade Notre Damne och Eiffeltornet. När denna rapport skrivs så har precis Notre Damne brunnit ner. Känns lite overkligt att vi 2 dagar innan var där. Visste du föresten att Eiffel inte konstruerade tornet utan köpte konstruktionen av två ingenjörer och tog åt sig all ära.

Ljuset i tunneln är långt borta

Nu börjar det gå lite trögare, tempot går ner från 6min till 6:30 men tycker ändå att det är acceptabelt med tanke på att kroppen var sliten redan från start. För att ge perspektiv så ligger mina marar på 4h-4h45. Sista 7-8km genom parken var lite småkuperad och det var inget läga för att försöka spurta, mera att behålla den farten man har. Nu har Paris vaknat till liv ordentligt, sista km kantas av vilt hejande åskådare som lyfter fram en.

Saktar ner sista hundra metrarna och njuter av att få ännu en målgång på tiden 4h22

Inte alls slutkörd utan mera trött i kroppen. Tror jag har nått den nivån att jag vilken dag som helst kan springa en mara på 4h-4h30 utan uppladdning eller speciella förberedelse. Någon gång ska jag spräcka 4h gränsen men det var aldrig målsättningen med dagens mara. Paris Marathon skulle bli avslutningen på en perfekt helg med döttrarna och det blev som planerat.

Jämnfört med Berlin marathon så nådde inte Paris riktigt upp till samma nivå. Berlin var mer välorganisserat och bättre publik. Stockholm marathon är också en riktigt bra mara som är snäppet bättre än Paris. Men vill man ha en lättillgänglig mara i en storstad som dessutom bara är att anmäla sig till och enbart kostar 800kr så är det ett bra alternativ

Efter målgången så bjöds man på

Vatten och banan....

The gang framför den numera eldhärjade Notre Damne

2019-04-26 11:54.


Kommentarer till blogginlägget