Rolf Öhlén

Cyckelbesvär

Ledig idag.

Skönt.

Först ska jag se till att grabben kommer till skolan.

Så ska jag återuppta cyklingen. Den har legat nere en vecka på grund av läckande framdäck och trasig handpump. I går hittade jag det lilla hålet.

Sedan ska jag städa.

Dagen tänker jag avsluta på Aquarena.

Grabben kommer upp sent. P g a olika anledningar skjutsar jag honom i bilen.

Tillbaka vid huset konstaterar jag att framdäcket läker fortfarande.

Av med ytterdäcket, ut med innerslangen, pumpa den och in till köket och vasken.

Jaha. Ett hål till. På andra sidan ventilen. Nästan lika långt bort som det förra fast på andra sidan.

 Jag går ut och inspekterar fälgen. Den ser skaplig ut, möjligen behöver fälgbandet justeras. Däremot har ytterdäcket ett förslitningshål på ungefär samma avstånd från ventilen som hålen är. Jag går in och försöker hitta cykelhandlarens öppettider. På facebooksidan står det att de har öppet nu, strax efter kl 9. Jag åker dit.

 Först går jag till bankomaten. Han tar inte kort utan det är kontanter eller swish som gäller. Butiken är stängd. Öppnar 10. Klockan 9:20. Åker hem, reggar veckans träning, tvättar håret, tar med tomflaskor och kör tillbaka.

Jag har med hjulet. Säger att jag behöver nytt ytterdäck. Han har inte den dimension jag behöver men har en annan som kan passa. Och ny innerslang. Precis när jag ska köra hem kommer jag på att jag behöver en ny mutter. En av de gamla är nästan slät runt om. Tyvärr har han inte den dimension jag behöver. Jag får försöka klara mig så gått det går. 

 Så går jag till frisören varefter jag äter lunch och så pantar jag flaskor. Sedan far jag hem för att kränga på däcket.

 Tveksamt om det nya däcket passar. Det är högre och smalare än det gamla. När jag med viss möda fått in det får jag inte in innerslangen. Jag pressar in den så jag klämmer fingrar och naglar. När jag väl fått in den och trycker in innerslangen åker den ut. Ävlles in den igen. Skruvar på den smala ringen för att hålla ventilen på plats.

 Ventilen ser ut som lutande tornet i Pisa. Ut med skiten och börja om. Nu så. Fast nu ser innerslangen ut att ha snott sig. Av med ringen, ut med innerslangen. Börja om igen. På fjärde försöket får jag dit den. Pumpar hjulet och går utpumpad in och vilar mig lite,

Tar på mig cykelhjälmen, går ut och känner på däcket. Det känns som det har läckt. Fram med pumpen. Pumpar. Pumpar, Pumpar. PANG! Fotpumpens munstycke kastas upp i luften och far bakåt. Däcket lossnar från fälgen som blir demolerad. Kunde varit dynamitHarry - "Vilken jävla smäll".

 In med fälgen i bilen. Tillbaks till cykelhandlaren. Som inte har den dimension på fälgen som jag har. Men han har en annan som kan passa. Jo då, vi gjorde samma trick med bakhjulet för något år sedan. Fälgband. ytterdäck och ny innerslang. Hem igen.

 Nu trilskas fälgbandet. När jag efter många försök äntligen får på det har hålet för ventilen hamnat fel. Av med det och börja om igen. På tredje försöket går det. Men vad nu? Navet passar inte in i framgaffeln som är för smal.

 Jag bänder. Jag trycker. Jag är arg och irriterad. Till sist upptäcker jag att urtagen på framgaffeln för bultarna är för smala. Nu är klockan drygt 15 och jag irriterad på mig själv som inte kollade upp det där med bultarna först. Jag hade gamnavet med mig och skulle kollat om det passade innan jag satte dit fälgbandet. In med navet i bilen, tillbaks till cykelhandlaren. Han har inga smalare nav med smalare bultar. "Bänd isär framgaffeln och fila upp urtagen".

 Nä nu skiter jag i det här! Hem kastar mig på sängen och struntar i alltihop. Det ska bara trilskas för mig så fort jag ska göra något praktiskt. Jag har inga metallfilar, filar jag upp måste jag måla med rostskyddsfärg, är det inte bättre att strunta i alltihop och antingen skaffa ett begagnat däck med rätt dimension - någonstans måste det finnas - eller köpa helt ny eller bättre begagnad cykel?

 Men det är bra om det går att skaffa nya reservdelar. Jag har en ram som fungerar i övrigt. Vad kostar en ny/begagnad cykel och vad kostar verktyg och färg? Ja, går det inte får det bli en ny cykel men jag kan försöka i a f.

 Så strax efter fyra är jag vid byggvaruhandeln och kommer ut med en rund- och oeh en halvrund metallfil, 5 dl rostskyddsfärg - lite väl mycket men de hade inte mindre - och en pensel. Tillbaks, byta om igen och börja fila. Jo då, till sist lyckas jag faktiskt få dit fälgen. In med cykeln i garaget och måla de uppfilade ytorna med rostskyddsfärg.

 Strax efter 17:30 packar jag träningsväskan och far till Aquarena. Drygt 15 minuter på crosstrainer och ca en halvtimme i bassängen. Så avslutar jag med bubbelpool och bastu. 19:30. Skulle hämta grabben hos en kompis 19. Ibland har det hänt att han fått stanna längre så när jag kommit för att hämta har han inte varit klar. Sms:ar när jag går till bilen. Får inget svar. Handlar. Ringer. Inget svar. Far och hämtar honom på vinst och förlust. Jo då, nu ska han hem.

 Kommer hem, packar in och packar upp. Kokar ägg till pålägg. Röjer diskbänken. Tippar. Ramlar i sängen. Skriver dessa rader. Av allt jag hade planerat att hinna i dag blev en sak som tänkt, Aquarena. Städning hann jag lite men inte så mycket som jag tänkt. Cykling ingenting.

Nu ska färgen torka i 24 timmar, sedan ska jag måla ett lager till som ska torka lika länge. Sedan ska jag försöka få på hjulet. Ytterslang och innerslang är redan på. Det gick s a s av sig själv. Så enkelt det är när fälg och däck har dimensioner som är gjorda för varandra. Fick på det bara med hjälp av fingrarna.

2019-04-12 23:06.


Kommentarer till blogginlägget


Vilken dag! Bra att det ändå blev bra till slut.
2019-04-13