En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Mitt konditionsmål

Min träningsstatus idag inom kondition är ganska bra då jag simmar 2 gånger i veckan och har gjort i flera år. Det har lett till att jag har haft en ganska bra kondition ett tag men jag skulle fortfarande vilja förbättra den genom att träna lite mer specifikt och planerat. Jag klättrar även, klättring är inte en sport som fokuserar på konditionen men den fokuserar ganska mycket på uthållighet och styrka. Klättringen hjälper mig genom att jag behöver uthålligheten för att kunna genomföra långa konditionspass. Genom att jag både klättrar och simmar har jag fått en bra hyfsad kondition och en bra uthållighet vilket kan få mig att nå mina mål lite lättare än om jag inte hade tränat alls.  Jag genomförde ett beeptest för inte alls så lång tid sedan. Då jag kom till mitten av nivå 5. Själv vill jag förbättra detta genom att som sagt vara mer medveten om vad jag tränar för något och hur jag tränar. Jag skulle vilja komma till minst nivå 6. Min status idag är är ganska bra och jag själv tror att jag kommer att nå dit jag vill med min kondition.

För att komma dit jag har satt mitt mål så måste jag träna min kondition. Med min förhoppningsvis förbättrade kondition kommer mitt hjärta att kunna pumpa ut blodet i kroppen lättare. Med det kommer min vilopuls att bli lägre och mitt hjärta kommer inte att behöva anstränga sig lika mycket när jag t.ex. sitter ner. Det kommer också att ta mindre tid ifall jag vill uppnå min totala maxpuls vilket gör det lättare att träna hjärtat maximalt. Effekten som kommer efter att jag tränat mitt hjärta och kondition är att jag kommer minska chansen att få hjärt- och kärlsjukdomar och mitt hjärta kommer inte att behöva arbeta lika hårt.

För att komma till mitt mål måste jag lägga upp min träning i pass och hur intensivt jag ska träna. Jag tränar redan 3 gånger i veckan men 1 av dem är endast uthållighet och styrka och dem andra 2 är konditionspass.  För att förbättra min kondition måste jag fokusera mer på konditionen och hur jag tränar den. Genom att lägga till fler konditionspass i veckan kommer jag med all säkerhet att kunna förbättra min kondition. Just nu simmar jag på söndagar och torsdagar vilket tränar min kondition ganska mycket då jag oftast ligger på en medelintensiv nivå. Däremellan klättrar jag på måndagar vilket som sagt ger mig uthållighet och styrkan för att träna upp min kondition. Nu tränar jag 2 konditionspass i veckan och ett uthållighetspass och min plan är att lägga till 2 till konditionspass i veckan. Ett av dessa pass ska var högintensivt och ett av passen ska vara lågintensivt. Jag tänker mig t ex intervaller resp promenader. Jag har valt att bara ha ett högintensivt pass i veckan då det är väldigt krävande för kroppen och ifall man gör det för ofta kommer kroppen tillslut inte orka mer. Jag väljer därför att också lägga till ett lågintensivt pass i veckan så att jag kan gå framåt med min kondition och inte vila allt för mycket. Självklart måste kroppen få vila och återhämta sig och därför kommer jag att ta 2 stycken vilodagar varje vecka. Det är viktigt att kroppen återhämtar sig då kroppen lätt kan bli överansträngd och få förslitningsskador. För att hålla koll på vilken nivå jag ligger på intensivmässigt kommer jag att använda en pulsklocka. Pulsklockan kommer att hjälpa mig se till om jag ska träna hårdare eller ifall jag behöver ta det lite lugnare. Det är med pulsklockan som jag kommer att se hur mycket jag anstränger mig och att anstränga mig i den nivå intensivmässigt som jag har planerat. Jag kommer att träna planerat och utförligt med hjälp av pulsklockan och förhoppningsvis få en bättre kondition med de tränings- och vilopass som är planerade i mitt träningsschema.

Mitt träningsschema kommer att se ut så här:

Måndag: Medelintensiv träning, (klättring, uthållighet)

Tisdag: Lågintensiv träning, (promenad)

Onsdag: Högintensiv träning, (intervaller)

Torsdag: Medelintensiv träning, (simning)

Fredag: Vila

Lördag: Vila

Söndag: Medelintensiv träning, (simning)

2019-04-07 21:05.


Kommentarer till blogginlägget


Spännande mål att få följa och se om du uppnår det. Det jag gärna ser att du utvecklar i din text är:

- Försök att utveckla din beskrivning/motivering kring HUR och VARFÖRR du tänkt träna på en specifik intensitetsnivå ? Exempelvis varför har du valt att träna högintensivt eller medelintensivt? Alternativt variera mellan dessa? Försök motivera varför du valt att träna som du gör. På vilket sätt bidrar det till att du uppnår ditt mål?

Försöka styrka dina tankar med sakliga argument (fakta) där du använder fakta och passande ord och
begrepp när du motiverar/beskriver din valda träning.

Lycka till!
2019-04-14Bra, något liknande som jag läste på https://www.wikipedia.org/
2019-04-29