En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Beroenden 2

Någon gick runt och frågade folk om viktigaste, bästa uppfinningen. Diskmaskinen sa någon.

Diskmaskinen är bra att ha, men jag kan klara mig utmärkt utan diskmaskin, men däremot tvättmaskinen. Inser någon längre hur mycket arbete som frigjordes med tvättmaskinen? Närhelst den börjar krångla då blir jag orolig på riktigt. Jag har klarat mig med att handtvätta en vecka och jag har plagg som kräver handtvätt, men många textilier känns inte särskilt rena av handtvätt, och en del bör kokas, eller iaf ha det rejält varmt. Tänk magsjuka och ingen tvättmaskin förresten ... Fast sedan funderar jag på spisen, och ugnen. Men så länge vattenkokaren fungerar och jag har bränsle till stormköket, eller rentav utegrillen ... Vi skulle kunna äta ett tag. Fast sedan är det kylen och frysen ... precis som familjen Ingalls var beroende av tågen så alla apparaterna beroende av strömmen. Ja, utom spritköket då. Frågan är om bränslet räcker när en massamat behöver tillagas och ätas innan den blir dålig. Fungerar fjärrvärmen om elnätet slutar fungera? Jag vet inte och det stör mig. 

Min far hade en hel del prepper i sig och skaffade en fotogenkamin till sista huset de hade, den fick inte följa med till lägenheten, utan husköparen köpte den också. Kanske han kände sig gammal, och att den inte passade eller var tillåten i flerfamiljshus, kanske han tänkte att kalla kriget var slut.

Jag önskar att jag hade en sån ibland, trots att fjärrvärmen aldrig krånglat. 

Sedan har vi kranvattnet. Det har varit en del problem med vattennätet, inte allvarliga, som i långvariga, men störningar iaf. Det sägs att många nät är gamla och rostiga och borde ha underhållits bättre. Det har vi i alla fall gjort något åt. Vi har skaffat dunkar som kan fyllas med vatten inför planerade avbrott eller användas om vi behöver hämta vatten vid en tankbil. Det känns lite mer "redo". Nästa steg är väl egna vattenfilter ;)

Ha en kul krisberedskapsvecka!

2019-05-09 10:48.


Kommentarer till blogginlägget


Har träffat äldre damer som i början av sina karriärer som framgångsrika husmödrar knatade ner till sjön på vintern och slog upp hål i isen för att tvätta familjens kläder där. Barhänta.
2019-05-09Jo min far brukade säga att de som säger att vi har elöverskott, eller energiöverskott, har aldrig sett kvinnor skölja tvätt i en iskall älv. Han såg sånt när han var barn, de fick elektrisk ström i början av 40-talet har jag för mig, kan ha varit 1945. Min mammas farfar köpte en tvättmaskin åt mormor när han flyttat in hos dem, för att minska ner hennes arbetsmängd när han flyttat in hos dem.
2019-05-10