Marie-Louise Karlander

Behöver du inte vila ?!

Har fått den frågan ganska många gånger. Det förkommer många rön om hur träning ska bedrivas för att få bästa resultat. Hur ofta, på vilken intensitet. En del föredrar att träna tre pass i veckan på maxpuls. När folk hör hur mycket tid jag tränar, blir reaktionen ofta höjda ögonbryn, kommentarer om att det är i vilan den verkliga träningen sker. Kroppen behöver återhämta sig för att inte bli skadad. En del människor kan jag faktiskt ana avundsjuka. De har inte motivationen att träna, kanske inte tid och möjlighet. Har man barn i småbarnsåldern är det svårt att få egentid, men trösten är att man är inte särskilt stillasittande som småbarnsförälder. Tiden kommer att komma längre fram. Vem har sagt att det mest hälsosamma är att tokröra på sig två timmar om dagen och därefter sitta framför datorn och i soffan. Däremot kan det vara bättre att göra det än att inte röra på sig alls. Vad som är bra eller dåligt, hälsosamt eller inte låter jag vara osagt.

När de hör jag tränar i stort sett varje dag, inte ett pass utan två och ibland tre pass, då tänker de att jag har någon bokstavskombination, förmodligen ätstörningar också, psykisk ohälsa. Det kan ju inte vara normalt träna så där mycket. Hon tror hon är elitidrottare i 53 års ålder!

Tja, nog kan jag ha någon bokstav annorlunda än flertalet, men jag har inte fått någon diagnos. Jag föredrar att se på ADHD som en talang. Många av de allra bästa idrottare har det. En del forskare tror att de människorna var de  som skulle försvara flocken. De kan vara vakna mer, upptäcker mer med sina sinnen. Vad är normalt? Normalt är tråkigt.

Åter till detta med vila. Vad ÄR vila?

Är det att lägga sig i soffan med en chipsskål, inte röra på sig alls en dag? När man tränar så mycket som jag och mina träningskompisar gör, då måste man ta det mycket lugnt vissa pass. Det har visat sig att många återhämtar sig snabbare om de är aktiva. (Det finns säkert individuella skillnader.) Även när jag kört en Ironman, försöker jag få till en timme cykling innan vi sätter oss i bilen och kör hem. Att vara stilla innebär stelhet. Rörelse innebär blodcirkulation, syretillförsel. däremot kan man mentalt behöva vila från sin sport någon dag. Då kan det var kul göra något helt annat, spela beachvolleyboll, familjefotboll, hoppa långrep, vad vet jag. Yoga är också väldigt bra för återhämtningen. En promenad i skogen. 

Så svaret på frågan, jo jag behöver vila. Jag vilar varje natt och jag har lugnare pass, för återhämtning, lugnare veckor, men min kropp mår bättre av en aktiv vila. Magen, sömnen, humöret funkar bättre. Ofta händer det att man måste bryta sitt träningsschema för något inträffar. Planerade vilodagar finns också, men det är inte varje vecka i mitt fall. De fyller sitt syfte. Jag är nästan aldrig sjuk eller skadad så att de hindrar mig från att träna. Man kan ha känningar i någon del av kroppen och då ska man lyssna, men då finns det andra delar av kroppen man kan träna. Det kan t o m vara så att det är mycket bättre träna, som då jag fick ont i ryggen av ett långt cykelpass. Det bästa för ryggen visade sig vara ett styrkepass på gymmet. 

Nyckeln till att få till balansen är planering och att prioritera motion eller träning varje dag. Det gör att man hinner mer, sover bättre, äter förhoppningsvis bättre. Var noga med att träna hårt på hårda pass, men också träna löst på lugna pass.

Har du ett rörligt jobb så grattis, du får betalt för att röra på dig, förmodligen mest hälsosamt för kroppen. Vi andra med stillasittande jobb behöver röra på oss varje dag. Jag brukar tänka att drömjobbet vore 50% med hjärnan och 50% med kroppen.  

Om min träning inte funkade för mig, borde jag förr eller senare bli sjuk, förkyld, övertränad. Man kan märka att man i vissa tyngre träningsperioder behöver mer sömn, mer mat och får man inte till det, då kan det bli ohälsosamt att träna alla pass. Vi är alla lika men unika. när man tränar mycket lär man också känna sig själv och sin kropp.

Träna på du efter din kropp och knopp och var du befinner dig i livet. Det är viktigt att njuta varje dag. Varje dag du inte njutit är förlorad.

2019-04-02 11:52.


Kommentarer till blogginlägget