En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Mitt träningsupplägg

Jag har ett mål att ta mig upp på pallen i cross country på SM i Östersund i juli. Det är ett väldigt högt och svårt mål så jag måste träna mycket. Jag har även ett lite mindre delmål som är att förbättra min nivå på beeptest. Jag klarade senaste gången till 11,1. båda målen handlar om att förbättra konditionen och framförallt då uthålligheten.

För att jag ska försöka lyckas med mina mål så krävs det hård träning och framförallt bra träning. Det är viktigt att träna rätt, göra rätt rörelse vid tex styrketräning eller hålla en viss nivå vid konditions träning. Om man inte gör detta så blir det inte lika effektivt resultat. Att göra fel rörelse vid t.ex. styrketräning ger faktiskt en negativ effekt, det är då bättre att inte göra det alls. 

SM innehåller olika deltävlingar där man testar olika förmågor, explosivitet, uthållighet, styrka och allt däromkring. Det gäller därför att jag tränar alla olika förmågor, träna allsidigt. Att träna allsidigt är nyckeln till framgång. med hjälp av allsidig och varierad träning så kan jag, alla få ut maximala träning och resultat, och varför är det så? Jo! det gör att jag kan hålla ett högre tempo, mer frekvent träning (nästan varje dag) eftersom det inte är samma muskler som blir ansträngs vid t.ex. cykling och löpning. ”Ska man bli bra på något ska man träna allt annat”. Man tränar olika muskler och utsätta kroppen för olika prövningar. Att bara träna samma sak och utgå från ett program vecka in och vecka ut är inte bra eftersom efter ca en månad så har kroppen börjat vänja sig vid träningen och man får inte ut samma effekt. Om man tar en träcka på 5 km och kör den varje tisdag och torsdag på ca 35min så lär sig kroppen att klara exakt den sträckan och inge mer på just 35 min. medans med ett pass lite snabbare eller längre ibland så kommer kroppen få lite annan utmaning och få anpassa sig efter det och i slutet avdragen så är man starkare än man skulle varit förut.

idag tränar jag ca 4-5 gånger i veckan, alltså ganska mycket och det kan jag inte i nuläget öka, då skulle jag gå sönder, det är inte bra att köra för hårt utan en vilodag eller två. Det är ju faktiskt under vilan som man blir starkare och och kroppen bygger sig ännu starkare. Jag måste också ha någon dag att ägna åt skola och andra privata saker för att det ska hålla i längden. Att träna för mycket kommer efter ett tag också bli psykiskt jobbig och msn kommer tappa lusten.

en vanlig vecka kan se ut såhär: 1 pass styrketräning, 2 intervallpass och ca 2 långpass som inte är lika intensiva. Jag tycker det är en bra blandning då jag får timmarna på sadel, jag får köra slut på mig och känna mjölksyran spruta, och bygga upp mig igen. att träna mer än två högintensivt pass i veckan är inte bra, msn behöver tid att återhämta sig efter ett sådant pass. Jag har hyfsat nyligen börjat med styrketräning regelbundet. Det är viktigt för att jag ska ha något att bygga med och kunna använda för att bli starkare. Det är en stor påfrestning på kroppen att träna så mycket som jag gör och det har jag märkt genom knä och ryggproblem viket inte är så bra. tror att lite mer styrka skulle behövas för att få det ännu bättre men har inte tid så försöker köra lite styrka varje kväll hemma. det är framförallt bål och ben som jag kör för att inte få lika ont i ryggen och stärka benen. När jag kör intervallpassen så tränar jag bland annat min syreupptagningsförmåga så jag inte blir lika trött och det tar längre tid innan jag börjar flåsa mycket. Jag tränar också på att höja mjölksyetröskeln. Vilket innebär att det ska ta längre tid innan mjölksyran kommer och jag blir trött. Båda dessa faktorer är enormt viktiga och en förutsättning för att klara sig bra i tävlingar. Men också för att klara mig under en längre tid på beeptestet. 

Det är också viktigt med maten när man tränar såhär hårt. Hos elitidrottare är det oftast maten som sätter stop för hur mycket man kan träna eftersom man inte kan få i sig så mycket mat (kolhydrater) varje dag. Jag har därför varit och träffat en dietist för att se över vad jag ska äta mer av respektive mindre. Det viktigaste att få i sig är just kolhydrater som finns i tex bröd, pasta, ris och potatis. Kolhydrater är energi, bränsle till kroppen och beroende på hur mycket man tränar behöver man mer kolhydrater. Utan kolhydraterna så kommer man också brytas sönder. maten är enormt viktig och kroppen klarar sig inte utan det, och speciellt inte när man är inne i en så tuff träningsperiod som jag. Det andra viktigaste är proteinet som hjälper till att bygga musklerna och återhämta dem. Men trotts att du tränar stenhårt så behöver du inte så speciellt mycket mer protein till kroppen. Så jag brukar ta lite mindre av kycklingen eller köttbullarna och mer pasta och ris eftersom jag behöver så mycket mer kolhydrater än protein och för att jag inte ska äta ig mätt pånågot som inte gynnar kroppen lika mycket. Jag brukar även ta en macka om det behövs för att vara säker på att jag har fått i mig så mycket som möjligt. 

Det är mycket att tänka på när man träna så mycket som jag gör. Jag tycker det är kul och jag har mina mål. För mig blir det lättare att träna hårt om jag har ett mål att utgå ifrån. Man gör det för en anledning, en anledning som jag vet kommer gynna mig och är bra. Nu till helgen har jag min första träningstävling och jag hoppas att det går bra där. 

2019-03-21 21:21.


Kommentarer till blogginlägget


Hej Filip!

Försök formulera även ett specifikt och konkret mål, exempelvis en nivå på beep-testet eller en tid på en specifik sträcka. Det blir lättare att utvärdera sedan. V.18 är det tänkt att ni ska göra om ert test på nytt för att se ifall det skett en förbättring.

Annars ett spännande mål du har formulerat.

Det jag gärna ser att du utvecklar i din text är:

- Motivera VARFÖR du tänkt träna på en specifik intensitetsnivå ? Exempelvis varför har du valt att träna högintensivt eller medelintensivt? Alternativt variera mellan dessa? På vilket sätt bidrar det till att du uppnår ditt just mål?

På vilket sätt kan du använda dig träningszonerna vid din träningsplanering? och varför är det viktigt att ha koll på det?

Försöka styrka dina tankar med sakliga argument (fakta) där du använder fakta och passande ord och
begrepp när du motiverar/beskriver din valda träning.

Lycka till!
2019-04-16