Anna Karin D

Hittade jag verkligen rätt?

Jag är osäker på om det här ska sorteras in under "pinsamheter i mitt liv" eller möjligen i facket "skryt"?

Jag hittade nedan avfotograferade tidningsurklipp när jag rensade en av otaliga byrålådor i mina föräldrars radhus. I detta fall mammas nattygsbordslåda. 

Jo, jag minns den där intervjun. Efter att ha vunnit GT-loppet i Skatås, 1981.

Reportern gillade mig kanske, var lite imponerad eller näää.....tyckte jag var lite gullig, men jag vet inte jag.....vad jag ska tycka om texten? 

Det är mycket ängel, lätthet, smekande steg, elegans och - förvirring. Jag minns att jag la vikt vid det där med att jag tyckte det var fel att kvinnor endast tilläts springa högst 3000 meter på bana då, medan män sprang 5 och 10000. Men det andra? 

Nu framstår jag hmm...som en må vara änglalik och tunn flicka med talang, men mer än lovligt förvirrad och med noll koll på det mesta. (Kvistar! Usch!)

(Manliga segraren, S-O Svensson, fick dubbelt så mycket spaltutrymme, men det är en annan historia).

Och vi ska bara inte tala om vad som låg bakom den där änglalika tillsynes oberörda lättheten.

2019-02-02 10:34.


Kommentarer till blogginlägget


Definitivt ingen skämskudde! För din del alltså. Journalisten däremot kunde kanske ha funderat lite över formuleringarna ...

Manliga segrare får fortfarande dubbelt så mycket spaltutrymme.
2019-02-02Ofta. Manliga segrare får fortfarande ofta dubbelt så mycket spaltutrymme.
2019-02-02Men löpning (som i motionslopp,i stad och skog) får i vart fall här i Skåne inget spaltutrymme alls....och om det får det så ligger det inte på sportsidorna. Utan på lokalsidorna.
2019-02-02"...en så liten lekamen...." Joråsåatt....
2019-02-02...nuförtiden, ska jag väl tillägga....!
2019-02-02Caroline: Ja, eller hur? Vad har det med saken att göra egentligen. Skit i mitt utseende, jag kom ju först, det är grejen.
2019-02-02I totally agree!!!
2019-02-02Ingen skrytstämpel på detta. 👍
Vilken tur att jämlikheten gått framåt (i detta fallet avseende mer lika distanser), även om det tog några år.
2019-02-02Ingen skugga må naturligtvis falla på dig Anna Karin, varken nu eller då. Jag till och med sträcker mig till att säga att vi kan vara en smula förlåtande mot journalisten som skrev så dumt. Han levde i en annan tid för nästan 40 år sedan och turligt nog har mycket förändrats till det bättre därefter.
2019-02-02Nej, ingen skugga ska falla över AK här. Tufft att påpeka det där med distanserna t.ex. :-)

Men i ärlighetens namn är det mycket som inte har förändrats till det bättre. Här utdrag ur en artikel i DN publicerad 30 januari 2019, alltså för tre dagar sedan:

Efter OS-guldet i Pyeongchang sade Anna Hasselborg ifrån om utseendefixering i sporten. Det startade en diskussion bland curlingeliten.
– De flesta tycker att det är sunt förnuft att inte prata utseende när vi pratar prestation, säger hon.
Det var bland annat efter att en video på nätet hyllade henne som ”den vackra skippern”, som Anna Hasselborg tröttnade, och uttalade sig i ett magasin från internationella curlingförbundet.
– Det stör mig också när en speaker säger: ”och här är alla vackra damlag”. Det är inte därför vi är där. Vi är där för att spela curling, som idrottare, sade hon.
– Självklart vill jag att folk ska uppmärksamma min talang och mina sportsliga framgångar, inte mitt utseende, för det är inget jag bryr mig om och inget som är viktigt. Det är vad jag gör på isen och hur jag är som person som är viktigt, så det är klart att jag blir irriterad.2019-02-02Mycket har förbättrats, förändrats, det kan vi inte förneka. Men också, det är långt kvar.
2019-02-02Vi får ju i allafall nu springa både fem och tiotusen meter på bana. Men inte är det så trevligt som jag trodde då, snarare helt vidrigt...
Hursomhelst - det spelar ingen roll, grundtanken jag hade redan då är att det INTE ska vara skillnad på distanser och syn på mäns och kvinnors löptävlande.
2019-02-02Bra grundtanke. :-)
2019-02-02"Talang utöver det vanliga är solklart."

Bra slutkläm på den artikeln
2019-02-03Intressant läsning! Vad snabb du var! Imponerande!När jag tävlade i friidrott drömde jag om att få hoppa tresteg. Det var inte tillåtet för kvinnor då..
2019-02-03Men va!? Inte ens det!
2019-02-03Det blev "tillåtet" på 90-talet. Första gången i OS var Atlanta 1996 :-)
2019-02-03Så roligt att få ta del av dina minnen ur nattygsbordslådan från din fantastiskt fina idrottskarriär!

Intressant och tankeväckande om vad som har förändrats till det bättre, och vad som inte har gjort det, på temat kvinnor och idrott. Och en intressant diskussion om utseendefixering, som nog allt finns litet överallt, i hela vår kultur.

Den här artikelförfattaren och artikeln - okej, liiitet mossigt håller jag med om att det är, med denna farbroderliga ton, men på det stora hela taget så tycker jag att artikeln på ett rart och vänligt sätt porträtterar dig och det som du hade gjort, och det som du ville göra. Och att du gjorde det bra!
2019-02-03Fast egentligen vill ju ALLA bara bli snygga ... Men ingen låtsas om det om det är killar. ;)
Tack för en kul titt bakåt till för inte så länge sedan. Ännu längre tillbaka fick inte kvinnor springa 3000 m heller, det längsta var väl 200 i forntiden?
2019-02-04Tack alla!
Det ÄR ju verkligen inte så länge sedan! Och i längdskidåkning är det ju fortfarande inte likställa av för mig obegriplig anledning.
2019-02-04skulle just säga det, damer har betydligt kortare sträckor än herrarna än idag i längd! annars skönt att det går framåt.
ändå fin artikel, nåt att vara stolt över tycker jag!
2019-02-19