Anna Karin D

Men ta dig samman!

Då och då vill jag säja (läs "skrika") till vissa av mina patienter att "Men skärp dig människa! Sluta att lägga kraft på att klaga på allt och alla och hur illa du är behandlad och hur dåligt svensk sjukvård fungerar och hur hemsk jag är som bara KAN MED att komma med det ABSURDA erbjudandet att hjälpa dig upp,ur sängen, jag borde FÖRSTÅ hur ONT du har....hur okänslig och kall jag är....ta dig samman, för f....!" 

Men det gör jag självklart inte. Jag är vänlig och förstående för det är naturligtvis hemskt att hamna på sjukhus, det förstår jag och jag förklarar lugnt och pedagogiskt och långsamt och empatiskt varför jag gör som jag gör.

Men det hjälper inte alltid utan jag får en ny skur av elände och då vill jag säja (läs "skrikgråta") att "Ligg kvar där då för ###! Ligg kvar och ruttna och lid och jobba på dina liggsår och blodproppar, det är inte för att JAG ska må bra jag vill hjälpa dig upp!!!!"

Men så säjer jag naturligtvis inte utan behåller mitt vänliga lugn. Kallsvettas och är yr och kokar inuti, men är lugn. 

Hursomhelst! Det var ju alltså inte alls om detta min (dagens) text skulle handla, utan om något annat. Dessutom är de allra flesta patienter inte alls besvärliga , och de som är det har en orsak, en diagnos tex. Psykiskt lidande av något slag.

Jo. Jag klagade ju själv rätt frikostigt igår, grottade ner mig i trötthet och soffsitt och enahanda tv-serievardag. Så jag tänker att jag borde vråla "Skärp dig människa!" till mig själv, för lite hjälper det, märkte jag denna tisdag.

Idag skulle jag ha min nya chef bredvid mig hela förmiddagen och det kändes förfärligt hemskt, jag kände det som om jag skulle synas, kontrolleras, kritiseras, att någon klagat över hur slö jag är, hur lite jag gör, att jag smiter, ser ful ut, har fett hår osv osv osv.

Alltså tungt att gå upp och cykla till jobbet (via gymet, nödvändigt). 

Men någonstans löpande utmed "The Magic Lake" (löpband, interactive, kolla dagens pass) började jag vända på tankarna och utarbetade en strategi. Vad jag skulle säja, poängtera, göra. Det kändes inte längre som om jag var på väg till domstolen. 

Chefen kom. Chefen meddelade att hon dubbelbokat, och kunde inte vara med mig just idag, men hon ville ha ett samtal med mig, kl 11. 

Skönt, men oskönt! Samtal!? What? Ok, jag fortsatte tappert i mina mer positiva endorfininducerade tankespår och gick till samtalet med en fejkad, men ändå, optimistisk inställning. Det visade sig att jag skulle berätta om mig själv. Ett lära-känna-varandra-samtal. 

Efter samtalet, efter att ha spelat trevligt positivt inställd till jobbet, mig själv, min löpträning och framhållit mina intressen som uppslukande och livliga (Läser! Skriver texter! Älskar löpning och utmaningar! Ultravasor! Tokyo Marathon! Arrangerar lopp! Tjohejfaderittan!) så kände jag mig.....faktiskt.....

.....uppiggad.

Förklara det? Jag ljög, men smittades lite av min lögn?

2019-01-29 16:18.


Kommentarer till blogginlägget


Fake it until you make it...Tjohejfaderittan....faderiiiitttaaaannnnn!!!!!!!!!!!!!!!!!
2019-01-29Skönt när arbetsdagen slutar i dur. 👍
2019-01-29Fast du? Det var ganska mycket sanning i ljuget. Du är en ganska häftig människa. Också! Den där galna tanten som springer ultra, arrangerar en tävling, skriver blogginlägg som får en att skratta och rysa...
Fast den delen av dig som är hon som mår dåligt av jobbet, kör tvseriemaraton och är TRÖTT tidvis har övertaget.
2019-01-30:-)
Tack Eva!
2019-01-31Det ligger ren psykologi bakom det där har jag läst. Matar man den onda vargen så vinner den, matar man den goda vargen så vinner den. Du har säkert hört om den indianhistorien?

Du matade den goda vargen och därför kändes det så bra efteråt. Eventuellt kanske du även kände en (omedveten) tacksamhet över den du är och det du får möjligheten att uppleva?

F ö så verkar du vara en guds ängel för dina patienter! <3
2019-02-07:-)
Ängel? Jag??? Nääää....
2019-02-07Men det stod det ju i artikeln! 😇
2019-02-07Otaktiskt gjort av de som gnäller. Alla mina sjukdomar med cancer som ett exempel har lärt mig att jag ska vara extra snäll och positiv mot sjuksköterskor och undersköterskor. Då får man bättre behandling. Plus att de verkligen är värda allt beröm.
2019-02-22