En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Att sova eller träna

Lånade Olga Rönnbergs bok om att komma i gång, i form,  "Olgas omstart" - och gissa om den var efterfrågad på biblioteket. Den är ganska ny och det är januari.

Hade jag haft kvar gymkortet hade den varit guld, nu känns det styrketräningsbaserade programmet inte lika intressant. Recepten kan nog vara bra, och råden om kost och träning i allmänhet är inte fel.

Men det som sökte mig var vad hon skrev om sömn. Jag har sedan länge praktiserat att om jag sover dåligt, ska jag träna mer. Trötta muskler och många synintryck från löp- eller cykelrundor höjer sömnkvaliteten och underlättar insomnandet.

Enligt OR däremot är den enda lämpliga träningen efter att ha sovit dåligt eller lite att promenera lugnt.

Hittills har det för mig varit en cirkel, träning ger bra sömn, sömn ger bra träning. Givetvis är fokus och koncentration inte den bästa om man är för trött, risken att snava, tappa saker eller vara en trafikfara ökar om man tränar i sömnen. Men alla som haft svårt att sova inför ett lopp vet att i somliga lägen klarar man det rent fantastiskt när man är laddad med tävlingsadrenalin, även om man bara sovit två, tre timmar. Extremen är Vätternrundan när jag nästan började somna på cykeln på slutet, det är inte att rekommendera, det är nog bättre att klara loppet på lite bättre tid ... Men det är svårt att sova vettigt om man startar två, tre på morgonen.

Men vanlig träning som inte är något speciellt, då fungerar det förstås lite annorlunda. Frågan är hur man hittar sömnen om den blir ännu sämre av utebliven träning.

2019-01-28 11:38.


Kommentarer till blogginlägget


Balans, gissar jag. Kan faktiskt ha svårt somna då man är på träningsläger, då man tränar 5-6 timmar per dag. För lite träning ger dålig sömn, för mycket träning kan också ge sämre sömn.
2019-01-28Ja, att träna väldigt mycket mer, eller annorlunda kan ju jaga upp en. Det finns också en hel del ideer kring bästa tid på dygnet för träning, att träning för sent kan göra det svårt att somna och liknande.
2019-01-29