Solveig Juhlin

Summering av löparåret 2018

Jag har sagt det förut och jag säger det igen - det är vid en löpmängd på 25 km/vecka som jag blir skadad!

Har tappat räkningen på hur många gånger jag börjat från noll, arbetat mig upp till 25 km/vecka, klarat av att ligga där ett tag ...  för att därefter bli skadad och tvingas börja om från noll igen. Den här gången kom kraschen i juni 2018, efter ca 1½ år med gradvis ökad mängd. Tycker inte det verkar sannolikt att skadorna beror på för snabbt stegrad mängd, snarare är det nog så att 25 km/vecka är slitsamt för min kropp som redan har en del skavanker och obalanser samt en långt ifrån optimal löpstil. Det här året blev maj/juni dessutom en ytterst tuff period mentalt. Tänker inte gå in på närmare detaljer här men det är inte orimligt att anta att den psykiska stressen bidrog till den fysiska kraschen som följde. Den fysiska kraschen i det här fallet yttrade sig i en bristning i ena vadmuskeln som resulterade i ca tre månaders bortfall från löpträning.

Därefter följde en period med diverse småskador som yttrade sig i någon veckas uppehåll här och ytterligare någon veckas uppehåll där... Sammantaget blev de sista 6 månaderna av 2018 inte mycket att hurra över, vilket är riktigt synd för året inleddes bra både mängdmässigt och tempomässigt. Vet inte ens på rak arm om jag någonsin haft så låga medeltempon som jag hade i maj och juni det här året.

Så vad är planen nu då? Tja, det är väl samma som alltid. Att öka på träningen så att kan slå några av mina gamla rekord (för det börjar verkligen bli på tiden nu!), och att göra detta UTAN ATT BLI SKADAD!

Exakt hur detta ska gå till vet jag dock inte än.... Men som alltid - jag har inte misslyckats, jag har bara hittat ytterligare några sätt som inte funkar! ;-)

Bifogar en bild från den tävling som jag är mest nöjd med under året som gått - Skellefteå Midnight Marathon, Kvartsmara. Tiden blev 56:55, vilket bara är 23 sekunder ifrån mitt PB på distansen från 2012, så tidsmässigt har jag fortfarande möjlighet att slå några av mina gamla rekord - om jag kunde klara av att hålla mig skadefri det vill säga....

2019-01-13 20:00.


Kommentarer till blogginlägget


Känner igen det där. Jag blir skadad om jag springer mer än 50 km/vecka.
2019-01-15