En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Ordning och reda, på längden eller på tvären?

Något ledde mig till en dam som kallas Marie Kondo , i väst iaf, hon har gjort karriär på att sortera, slänga,  städa och vika kläder.

VideoVika kläder

FlyLady, Marla Cilley, delar in hemmet i zoner som man ska ge sig på, KM säger istället att då flyttar man bara problemen, skräpet, mellan zonerna, så hon ger sig på kategorier. Samla ALLA av vad det nu är, och gå igenom, känn efter om det gör dig glad. Gör mig glad tar även FL som kriterium, behöver jag det, eller gör det mig glad?

Det känns lite som när folk växlar mellan linje- och matrisorganisation ...

FL säger bryt ner problemet i små delar, det kan vara en hylla, ett skåp eller en låda, så att det inte gör mig överväldigad eller utmattad innan jag ens börjat, och att det finns ett tydligt slut. KM vill samla hela bilden. 

FL är mycket om att lära sig göra sina rutiner, en i taget, varje dag, varje vecka, månad, tills man orkar, och röran sakta men säkert är borta, och sedan ha rutiner som upprätthåller ordningen och för att hålla rent, medan KM är den stora städningen, sorteringen och rensningen.

Mikro och makro.

Bägge fungerar, men olika bra beroende på hur mycket det handlar om, tid, och om man är flera, och vilken personlighet man har.

Det fascinerande är hur många som blir "galna" på att någon kan bli känd och tjäna pengar på det här.

En del skriver "så har jag alltid gjort!" - bra för dem.

Andra berättar varför det inte fungerar, eller att det är väl ingen vetenskap, det är bara att inte vara lat, ha självdisciplin eller alla kan väl städa och hålla ordning!

Fråga proffsstädare, så kommer de berätta om hur många som inte kan städa så det blir rent. 

"Hålla ordning ... " En del suger upp det från ordningssamma föräldrar eller annan omgivning, en del verkar ha det i generna, en del inte, en del bara suger på det. En del lär  sig långsammare och en del skulle behöva en kurs, oavsett hur smarta och fulla av energi de är. Om de då har nytta av hela system eller olika små tips, så vad har då ordentliga eller andra för ont av att någon organisationsexpert lyckas sälja sin bok? Vare sig de kallar sig organisationskonsulter, logopeder, arbetsterapeuter eller FengShui-mästare.

Det som troligen behövs för att upprätthålla ordningen och hålla kluttret i schack är både rutiner och de där lite större genomgångarna, och då kan det vara bra att gå igenom på ett nytt sätt, vända upp och ner på röran och se den från ett annat håll. 

2019-01-17 08:39.


Kommentarer till blogginlägget


Kul! Jag har kollat lite på MK på Netflix. Fascinerande hur extremt många saker en del människor har utan att verka det minsta stressade över det.

Jag tillhör väl de där som säger "så har jag alltid gjort". Fast jag sitter inte på knä på golvet och känner in huset och pratar med mina kläder ... Men jag tror jag föddes lite som minimalist och ordningsam, så jag lägger bara grejer på rätt ställe och kan förvara på ett vettigt sätt etc. Tänk om annat i mitt liv skedde med samma lättsamma automatik! :-)

Klutter tror jag är ett ord vi kommer att se mer av i framtiden, för övrigt.
2019-01-17Ja "klutter" dök väl upp i "Rensa i röran", men det är ett rätt bra ord för att beskriva när prylar och grejer svämmar över.
Det där med att sitta och prata med sakerna stör sig många på, men att bara känna en tacksamhetens tanke innan man skickar saker vidare, det kan jag sympatisera med, ungefär som en amerikan kommenterade att hon istället tackade Gud på samma sätt som hon bad bordsbön, för att hon hade och hade haft tillräckligt. Man behöver ju inte göra det med magiskt eller religiöst än man vill, utan t ex bara minnas roliga saker, och tråkiga, med vad det nu var, innan man släpper taget.
2019-01-17Sant - man behöver ju inte lägga in en sådan andlig betydelse i det.
2019-01-17Tänkvärt, alltihopa! Jo, vi människor har helt klart väldigt olika fallenhet för det här med att hålla ordning, och det är väl jättebra ifall det skrivs och ges ut schyssta handböcker i den konsten. Jag minns att jag lånade en sådan på bibblan, för sådär en femton år sedan - fast jag minns inte titeln eller författarens namn - och den gav mig, helt klart, vissa... insikter.

För ett par generationer sedan så skrevs det väl en hel del om liknande saker i husmoderstidskrifter, och så...
2019-01-18För ungefär 15 år sedan var väl feng shui inne? Eller släng shui, om man så vill.
2019-01-19Kan rentav vara nästan tjugo ... Tiden går. Ja det har funnits många sätt att sprida goda råd. En gång. Tiden var hushållsskolor populära ...
2019-01-19